Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

Да произвеждаш щастие в опаковка – историята на българската шоколадова индустрия и основателя ѝ Велизар Пеев

18.07.2020 г.


Помните ли историята с Карлсон, който си представя как ще пребори високата температура с „цяла планина шоколад“ и куп сладкиши? Докато тези „лечебни“ свойства на любимия ни какаов десерт са присъщи само за света на художествената литература, то ние неоспоримо вярваме в силата му да ни доставя щедри дози щастие и да лекува лошото ни настроение. Зад производството на шоколада стои силна световна индустрия с утвърдени традиции, а неин основател у нас е предприемчивият Велизар Пеев.


 

Велизар Пеев е роден през 1859 г. в гр. Чирпан. Завършва Военното училище в София и Военна академия в гр. Санкт Петербург, Русия. Въпреки успешната си военната кариера в България и зад граница, пренасочва професионалната си реализация към сферата на строителството.

 

Не след дълго се установява в София, за да стартира ново начинание – производството на бисквити, хлебчета, вафли и локум в пекарната си на ул. „Ломска“. По това време в България хранително-вкусовата промишленост започва да се развива с интензивни темпове – откриват се модерни пивоварни, месопреработвателни предприятия и др.

 

Велизар Пеев пътува активно из Европа, за да се запознае с новите технологии и машини. Шоколадовите фабрики, които посещава, го вдъхновяват да стартира производството на какаовия десерт и у нас. Въпреки че първоначално среща недоверие от финансовите институции, на 7 ноември 1901 г. на кръстовището на софийските улици „Екзарх Йосиф“ и „Вашингтон" отваря врати работилничката му за захарни изделия с персонал от 10 служители. Оборудвана е с няколко машини, захранвани от 5 конски сили ел. енергия.

 

По това време у нас шоколадът е познат само сред интелигенцията и приближените на двореца и отначало предизвиква недоумение сред масовото население. Не след дълго изделията на Велизар Пеев вече са сред най-търсените и рекламирани стоки.

 


Малката работилничка постепенно се разраства, а из страниците на в-к „Стопанска България“ от 1930 г. вече четем за красиво четириетажно здание, привличащо погледите на минувачите, с изложените на витрината шоколади и бонбони „в най-изящни опаковки“. Вътре кипи усилено производство, ръководено от Велизар Пеев, описан като „крайно любезен и напълно запознат с работата си човек“.


Доказателство за високото качество на българския шоколад е и фактът, че Пеев става придворен доставчик на шоколадови бонбони, а в международен конкурс, оглавен от „Линд“ и „Сушард“, се нарежда на 6-о място.

 

Как се случва магията на шоколада?

 

Целият процес в „Шоколадова фабрика В. Пеев“ е автоматизиран. Искрено любопитство провокира машината за обработка на какао. Тя е снабдена с магнити, които не позволяват метални стърготини да попаднат в шоколада. Какаовите зърна преминават към валцовите мелници, където се смесват с млякото и захарта. Вълшебната химическа реакция за създаване на кафявата смес протича в голям казан. Предприятието разполага със специално оборудване за емулсиране, хидравлична преса за какаово масло, 58 електромотора, а машината за изстудяване, работеща с течен амоняк, гарантира по-дългата трайност на шоколада.

 

Наетите във фабриката работници са около 200, като е отделено специално внимание на хигиената и безопасните условия на труд. Инсталирани са пожарогасителни кранове и система с автоматично известяване при пожар.

 

Опаковането на шоколадовите изделия обаче не се извършва от машини. Тази задача е възложена на 20 работнички – решение, което Пеев аргументира с високия ръст на безработицата по това време.

 

Създаването на фабриката в гр. Своге

 

Предприемчивият дух на Велизар Пеев и устойчивият напредък на производството провокират необходимостта от разширяване на дейността на софийската фабрика. През 1924 г. Пеев основава „Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев“ АД и разполага цялото производство на шоколад в новопостроеното предприятие в гр. Своге. В него работят 300 работници и 170 съвременни машини. Основоположникът на българската шоколадова индустрия избира именно планинското градче заради преминаващата от там жп линия и речните ресурси. Впоследствие изгражда и електроцентрала за нуждите на производството и жителите на гр. Своге.


 

Днес продуктите на фабриката в гр. Своге достигат до около 40 държави на 6 континента. Базата разполага с иновативна пакетажна линия с размери на футболно игрище, позволяваща производството на 6600 бонбона в минута.

 

Управлението на дружеството унаследява сина на Велизар Пеев – инж. Велизар Пеев-младши. От 1947 г. до 1993 г. фабриката е държавна собственост и носи името завод за шоколадови изделия „Република“, след което е придобита от международната компания Крафт Фуудс. Тогава стартира и производството на именития шоколад „Своге“. Днес фабриката е част от глобалната мрежа на Монделийз Интернешънъл.

 

А ако искате да разберете повече за най-новите технически решения в сферата на хранително-вкусовата промишленост, то не пропускайте да посетите най-новата Виртуална библиотека на Инженер.bg!

 

За да подготвим материала, използвахме информация от bulgarianhistory.org, svogeshokoladi.bg, в-к „Стопанска България“, брой 13, октомври 1930 – Електронен каталог на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Източник на снимковия материал: mondelezinternational.com, bulgarianhistory.org, ДА „Архиви“

ПРОМО.bg

  • Регистрация на международна марка

    Регистрация на международна марка

    Светът е голям, а Вашият бизнес има глобални амбиции. Разберете как да регистрирате бранда си като международна търговска марка от Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

  • Парещи промоции от LDG

    Парещи промоции от LDG

    Август е! Слънцето е все по-парещо, напитките – все по-студени, а промоциите на LDG – все по-магнетични. Предложения на компанията включват подбрани продукти с грижа за околната среда, градината и др.