Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

3D принтерът – новият мастършеф в кухнята

14.02.2020 г.

 

Ако сте сред почитателите на научнофантастичния сериал от 60-те години на миналия век Стар Трек, то тогава вероятно сте забелязали присъствието на т. нар „хранителен синтезатор“ – устройство от 23-ти век, което през следващия – 24-ти, вече носи името „репликатор“ и освен храна, има способността да материализира всевъзможни предмети. Технологичният напредък в реалния живот обаче изпревари по време представената в хитовата продукция епоха и 3D принтерите вече активно присъстват в ежедневието ни. А ние сме любопитни да научим повече за това как те приготвят ястия.

 

 

Готвене на слоеве

 

Вкусната и красиво приготвена храна е истинско тържество за сетивата и 3D принтерите съвсем умело успяват да ни подарят това удоволствие. За целта първоначално се изготвя виртуален 3D модел, който специален софтуер разделя на тънки слоеве и се генерира машинен код. Тази технология е позната като food layered manufacture. След като е избрана и рецептата, принтирането може да започне.

 

Приготвянето на храна с помощта на 3D принтер позволява персонализирането на всяка рецепта чрез смесване на различни съставки според индивидуалните здравословни нужди и предпочитания.

 

Знаете ли, че първият 3принтер е разработен от Чарлз Хъл (Charles Hull) през 1984 г.? Хъл нарича тази технология за печат стереолитография.

 

 

Методи за приготвяне на храната

 

Една от най-разпространените техники за приготвяне на 3D принтирана храна е чрез екструдиране. Този метод позволява преработката на голям набор от продукти в разнообразни форми. Най-често с нея се приготвят шоколадови изделия.

 

Често прилагана е и техниката чрез спояване. При нея всеки прахообразен слой се разпределя равномерно, а свързващият два последователни слоя има течност.

 

Характеристиките на лазерите също се използват за приготвянето на храна с 3D принтери. Благодарение на прецизното си изпълнение, висока ефективност, възможност за контрол на топлината и висока резолюция, тази техника ще присъства все по-често в живота ни в близките години, убедени са изследователите.

 

Списъкът с продукти, които могат да преминат 3D печат, включва шоколад, тесто, сирене, гъби, паста, месо и др.

 

Любопитни ли сте да научите за приложения на 3D принтирането? Имате възможността да опознаете вълнуващия свят на тази технология по време на предстоящата конференция Additive days 2020, която ще се проведе от 20 до 23 февруари 2020 г. в Иновационен форум „Джон Атанасов” в София Тех Парк. Не пропускайте да се регистрирате, за да получите достъп до събитието. Регистрацията е безплатна, но задължителна.

 


Организации с амбициозни проекти

 

3D принтирането закономерно привлича вниманието на редица организации и компании към тази иновативна технология.

 

Изследванията на НАСА започват през 2006 г., а седем години по-късно космическата организация стартира проект за начините, по които може да се осигури 3D принитирана храна на астронавтите, изпратени на дълги мисии. В резултат на сътрудничеството на НАСА с BeeHex, е създаден принтерът за пица Chef3D.

 

Глобалната компания Nestle също има амбицията да даде своя принос в тази област, инициирайки амбициозен проект през 2014 г. Програмата „Железният човек“ на Института на Nestle за здраве и наука (Nestle Institute of Health Sciences) изследва взаимовръзката на недостига на витамини и минерали и появата на болести като диабет и рак. Целта на инициативата е да бъде разработена машина, с която да се приготвят ястия, осигуряващи необходимите за човека хранителни вещества.

 

3D в ресторанта

 

 

Собствениците на ресторант Food Ink. са избрали да заменят конвенционалната готварска фурна с 3D принтер. Мястото привлича вниманието на изкушените от иновативните технологии клиенти и това съвсем не е случайно. В първия по рода си лондонски ресторант всичко е футуристично – храната, мебелите, а дори и приборите са създадени с помощта на 3D принтери.

 

 

За приготвянето на екстравагантните специалитети ресторантът си партнира с производителя на първия преносим 3D принтер byFlow. С устройството на нидерландската компания могат да се приготвят и майсторски да се декорират, а мебелите са дело на френския архитект Артър Маму-Мани – автор на проекти, създадени с 3D технологията. Преживяването се допълва от проектираните на стените визуални материали и композирана от изкуствен интелект музика, на които посетителите могат да се насладят с 3D принтирани слушалки и очила за виртуална реалност. Затова по време на следващото си посещение в английската столица, не пропускайте да се отбиете във Food Ink.


 

За да подготвим материала, използвахме информация от recentscientific.com, foodink.io, byflowstudio.com и др.

 

Източник на снимковия материал: byflowstudio.com, 3dnatives.com

ПРОМО.bg

  • Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Принтер Linx 8900 + услуга за управление PrinterNet

    Посрещнете промените в производствената среда с Бетелгиус. Вземете мастиленоструен принтер Linx 8900 сега и управлявайте работата му от разстояние напълно безплатно цяла година. Вижте как!

  • Офис организация у дома

    Офис организация у дома

    Ако се чудите как да организирате офиса си вкъщи, предложението на БулЕлектрик Груп ще Ви помогне. Възползвайте се от неустоимата оферта и вземете своя разклонител с марка Legrand с голяма отстъпка.