Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

La Dolce Vita, или как да се насладим за по-дълго на любимите си ястия – методите в миналото и днес

11.07.2020 г.


Вкусната храна е истинска наслада за сетивата. В отговор на изискванията за по-дълготрайно и надеждно съхранение на храните, промишлените компании намират оптимални решения в лицето на новаторски машини и технологии. Поинтересувахме се обаче какви методи за запазване на хранителните продукти са прилагали нашите предци. С днешната история ще върнем лентата назад, за да проследим някои любопитни методи за съхранение на храната в миналото.


 

Непознатите свойства на банановите листа

 

Банановите листа се характеризират с издръжливост до 100 °C, а и восъчното им покритие гарантира оптималната изолация и приятен аромат на приготвените на висока температура храни. В листата на екзотичните палми се съдържат и богатите на антиоксиданти полифеноли*.

 

В Малайзия например различните типове листа служат за съхранението на точно определена храна, а методите за опаковане наброяват повече от 10. Този способ за съхранение в миналото носи и определена символика – той олицетворява връзката на човека с природата.

 

Древните традиции в Малайзия повеляват листото да се сгъне навътре, ако храната е била вкусна. Обръщането в обратна посока индикира неудовлетворение от гозбата.


Поредното приложение на солта

 

Поредната полезна функция на солта откриваме и в съхранението на хранителните продукти в миналото. Осоляването намира широко приложение за запазването свежестта най-често на риба и месо благодарение на способността на солта да извлича влагата и да унищожава вредните бактерии.


 

Солта служи и за съхраняването на зеленчуци. Поставени в глинени съдове, растителните продукти успяват да запазят вкусовите си качества за определен период.

 

Конфит, или как се консервира месото в мазнина

 

Консервирането на месни продукти се свързва и с термина „конфит“. За целта месото предварително се осолява. Продължително време се готви в собствената си мазнина, преди да бъде оставено да се охлади в нея. Съхранението на хладно място запазва годността на ястието за няколко месеца.


 

Технологиите в хранително-вкусовата индустрия днес

 

В наши дни, за да удължим трайността на хранителните продукти, не се налага да прибягваме до методи като гореизброените. Благодарение на технологичното развитие, днес можем да разчитаме на иновативни машини, които освен че оптимизират времето, необходимо за опаковането на храните, гарантират надеждност, висока производителност и покриват нормите на съвременната индустрия.

 

Искате ли да бъдете в крак с най-новите тенденции и решения в сферата на хранително-вкусовата промишленост? Можете да намерите всичко това в най-новата виртуална библиотека на Инженер.bg!


Верни помощници в производството са и роботите, които чрез своята прецизност на действие се грижат за това любимите ни храни да бъдат добре опаковани.

 

А ние с удоволствие и нетърпение ще споделяме с Вас най-актуалното и любопитно от света на хранитeлно-вкусовата промишленост.

 

*химически съединения, съдържащи се в растенията

 

За да подготвим материала, използвахме информация от todayonline.com, thoughtco.com и др.

 

Източник на снимковия материал: freepik.com, pexels.com

ПРОМО.bg

  • Регистрация на международна марка

    Регистрация на международна марка

    Светът е голям, а Вашият бизнес има глобални амбиции. Разберете как да регистрирате бранда си като международна търговска марка от Патентно Бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

  • Парещи промоции от LDG

    Парещи промоции от LDG

    Август е! Слънцето е все по-парещо, напитките – все по-студени, а промоциите на LDG – все по-магнетични. Предложения на компанията включват подбрани продукти с грижа за околната среда, градината и др.