Роботизация, 3D принтиране и машини за металооблаботване – това е светът на изложение MachTech & InnoTech Еxpo 2019 Форумът разкрива потенциала на индустриалните технологии от 15 до 18 април в Интер Експо Център, София.

Инженерни истории

 • Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  05.01.2019 г. Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  Два влака на водородно гориво, разработка на френския производител на високоскоростни електрически влакове Alstom, вече превозват пътници по 99-километрово ж.п. трасе в Германия. Така страната ознаменува старта на инициативата си за изтласкването от употреба на замърсяващите въздуха дизелови локомотиви и замяната им с локомотиви на водородно гориво, които са по-скъпи, но пък по-екологични. Двата влака Coradia iLint изпълняват своя курс между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.

 • Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  31.12.2018 г. Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  Освен уют, празничност и тежки трапези, Коледа и Нова година носят със себе си и пищна украса. Милиони жилища, градини, витрини и улици блещукат, отрупани в премигващи светлинни гирлянди, картини и фигурки. И ако повечето от нас предпочитат традиционния вариант на коледното дърво – зелена елха, чиито клонки да окичим с изящни украшения, то други влагат цялата си инженерна мисъл и създават нестандартна украса, достойна за най-иновативните развойно-технологични лаборатории.
  Да видим...

 • Мястото на бирата в приложните науки

  30.12.2018 г. Мястото на бирата в приложните науки

  Прибирал се Иванчо от университет, щастливо препускайки към дома, поради факта, че дългоочакваните Коледа и Нова година направо чукат на вратата. По пътя започнал да размишлява колко бири ще изпие и дали изобщо ще успее да отбележи празниците подобаващо. Разтревожен от тези мисли, Иванчо решил да сметне най-точно количеството, което ще е необходимо за едно умно момче като него. Като възпитаник на ТУ-София, той приложил в действие всичко научено до момента от лекциите по приложни науки, стигайки до следните заключения...

 • За окъпаните в празнични светлини градски улици, площади и домове, разпалващи коледния дух по света

  29.12.2018 г. За окъпаните в празнични светлини градски улици, площади и домове, разпалващи коледния дух по света

  Какво е Коледа без коледния дух, който създават украсените сгради, площади и булеварди, разноцветните гирлянди и лампички, грейналите елхи и борчета?! От началото на декември градските пространства засияват, а хората се потапят в зимната приказка на коледната магия. Въпреки различните традиции и нрави на отделните държави по света, декорирането на коледното дърво си остава сред най-значимите обичаи около коледните празници. Разберете повече за тях от настоящата инженерна история...

 • Инженер, счетоводител, химик и държавен служител в надпревара за „Най-умен котарак“

  28.12.2018 г. Инженер, счетоводител, химик и държавен служител в надпревара за „Най-умен котарак“

  Изумителни са силите на съдбата! Така, както сплита пътищата на сродните души по цял свят, тя събрала на едно място и четирима „братя по участ“ – ергените от софийския квартал „Надежда 5“, които освен един и същи вход делели и общата си страст към котараци. Четиримата съседи били горди притежатели на прекрасни екземпляри, но подхождали с такова старание към тяхното опитомяване и възпитание, че спокойно можем да твърдим, че най-умните котараци на света живеят именно в столицата.

 • Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  27.12.2018 г. Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  Стремежът да летим е една от най-древните мечти, вдъхновяващи човечеството. Изобретателите винаги са поглеждали с възхищение към устройството на света на животните като източник на идеи за създаване на съвършени механизми, които да подобрят живота на хората. От много години развойният екип на Festo е запленен от желанието да конструира бионични животни, като взаимства принципите им на движение от природата, a сред последните попълнения в бионичната фауна на компанията е бионична летяща лисица, известна още като плодояден прилеп.

 • Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  26.12.2018 г. Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  Адв. Петров, д-р Иванов и инж. Георгиев – приятели от деца, които житейският и професионален път разделил, се видели на по питие. Традиционната среща, организирана в навечерието на коледните празници, било дълго чакано и от тримата събитие, по време на което другарите често стигали до най-дълбоките истини за живота под формата на разгорещени спорове. Тазгодишната среща не правела изключение и адвокатът, лекарят и инженерът вдигали наздравици в уютен бар под звуците на джаз и сред облаци аромат на пури, бергамот и канела...

 • Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  25.12.2018 г. Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  Нека този светъл и вълшебен ден ни донесе най-големия дар – здравето, а добротата и любовта се загнездят дълбоко в сърцата ни! Семейният уют и хармонията да не напускат домовете ни и спокойствие и радост съпътстват дните ни занапред!

  Пожелаваме ви да прекарате една незабравима Коледа с любимите хора около отрупаната празнична трапеза, под звуците на завладяваща коледна музика и сред топлината от неизгасналия бъдник в семейното огнище!

 • Как коледните лампички подхранват магията на Коледа още със своето създаване

  23.12.2018 г. Как коледните лампички подхранват магията на Коледа още със своето създаване

  Коледа, най-светлият християнски празник, свързваме с много топлина и семеен уют. А покрай едни от най-обичаните и дългоочаквани дни в годината, завладени от коледния дух, избрахме да ви разкажем историята за изобретяването на коледните лампички. Знаете ли, че първоначално коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, бонбони и орехи или с традиционни декорации от хартия и сламки. А откъде е дошла идеята за препускащите светлинки, превърнали се в символ на най-вълшебния празник, ще ви разкрием в следващите редове.

 • Най-четените Инженерни истории в Инженер.bg през 2018 г.

  22.12.2018 г. Най-четените Инженерни истории в Инженер.bg през 2018 г.

  Годината почти се изниза, навън снежинки танцуват своя зимен, идиличен танц и отвсякъде се носи сладък мирис на канела, портокалови кори и джинджифилови сладки. Обичаме декември заради празничното настроение, което носи той. Затова в навечерието на най-светлия християнски празник, решихме да подарим на всички наши читатели и приятели още няколко мига на забавление с инженерните истории, предизвикали най-голям интерес през последните 12 месеца. Представяме ви кратък обзор на най-четените истории през 2018 г. Да видим...

ПРОМО.bg

 • Алуминиева лира за баня Junior

  Алуминиева лира за баня Junior

  Мечтаете ли за безупречна баня? За интериор по последен писък на модата? Хм... Рувекс сбъдва мечти! Подарете си естетика и удобство с новата алуминиева лира за баня Junior на специална цена!

 • Хидрофорна система с постоянно налягане SCALA2

  Хидрофорна система с постоянно налягане SCALA2

  Осигурете си надеждно водоснабдяване! Възползвайте се от предложението на Помпен офис и вземете хидрофорна система с постоянно налягане Scala2 на промоционална цена!