Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Да пътуваш с Бернина Експрес или как природата приютява иновативната жп линия между Италия и Швейцария

  18.01.2020 г. Да пътуваш с Бернина Експрес или как природата приютява иновативната жп линия между Италия и Швейцария

  Представете си, че пътувате през китни долини, алпийски ледници, величествени върхове, приказни замъци и дори и екзотични палми... Чувствате се като в пътепис? Не – това е реалност и е част от пейзажа, който може да бъде видян по маршрута на влака Бернина Експрес (Bernina Express), преминаващ по най-високата жп линия в Европа. А с днешната история нека мислено да попътуваме край тези невероятни съкровища на природата, до които можем да се докоснем благодарение на това значимо инженерно постижение.

 • На ски в града през цялата година? Мисията възможна на пистата Copenhill в Копенхаген, Дания

  11.01.2020 г. На ски в града през цялата година? Мисията възможна на пистата Copenhill в Копенхаген, Дания

  Ски, ТЕЦ и екология... Kакво би могло да се получи при тяхното комбиниране? Оказва се – изключително интересна изкуствена ски писта, разположена в сърцето на датската столица Копенхаген и носеща името Copenhill. Докато доскоро почитателите на зимните спортове с нетърпение очакваха планинските склонове да се покрият със сняг преди да грабнат ските, то днес това не е необходимо благодарение на креативните личности създали пистата Copenhill.

 • Футуристичните технологии, които ще дебютират на изложението Consumer Electronic Show 2020

  04.01.2020 г. Футуристичните технологии, които ще дебютират на изложението Consumer Electronic Show 2020

  С настъпването на 2020 г., ние от Инженер.bg смело продължаваме да запознаваме нашите читатели с най-любопитното от света на инженерните науки. Предстои ни десетилетие, за което с основание имаме сериозни очаквания в технологичен аспект. Защото технологичното развитие ни доказа, че, ако за всеки предходен период сме смятали новаторската мисъл в определена насока за достигнала своя връх, то следващият идва с пълна сила, за да преобърне представите ни за изобретателските възможности.

 • Историята на Danfoss: От семейна ферма на семейство Клаузен до световна величина в иновациите

  30.12.2019 г. Историята на Danfoss: От семейна ферма на семейство Клаузен до световна величина в иновациите

  Да стартираш нова компания през 30-те години на 20-и век, в периода на Голямата депресия, да не губиш ясна перспектива за бъдещето ѝ и винаги да избираш правилната посока за нейното развитие – всичко това изисква изключителна далновидност и усет – качества, които основателят на технологичния гигант Danfoss – Мадс Клаузен (Mads Clausen) доказва, че притежава. С настоящата история ще построим хронологична линия на развитието на глобалната група Danfoss и ще видим важната роля на създателя ѝ.

 • Henn na Hotel – „странните хотели“ в Япония, в които ще бъдете обслужени от роботи

  28.12.2019 г. Henn na Hotel – „странните хотели“ в Япония, в които ще бъдете обслужени от роботи

  Ефективност, прецизност, бързодействие. Това са качествата, с които обикновено описваме роботите. Прилагането на практика на тези характеристики вече виждаме в редица сфери на икономиката. А дали достатъчно умело биха могли да се справят с една нестандартна роля като работата в хотел, е решил да провери Хидео Савада (Hideo Sawada) – собственик на японските хотели Henn na Hotel, чието име в превод от японски език означава „Странен хотел“. Първият хотел от веригата отваря врати през юли 2015 г., в гр. Сасебо, Япония.

 • Как се създават иновации и устойчиво развитие? Отговорите - в 3-вековната история на Husqvarna

  27.12.2019 г. Как се създават иновации и устойчиво развитие? Отговорите - в 3-вековната история на Husqvarna

  За 300 години шведският гигант Husqvarna преминава през разнообразни етапи в своето развитие, за да изгради съвременната си идентичност. От шевни машини и оръжия, през велосипеди, до моторни резачки – днес компанията е технологичен лидер, за който работят над 13 000 човека по целия свят. Ще проследим развитието на Husqvarna, която през годините е доказала способността си да улавя пулса на пазарните търсения и умело да лавира между създаването на продукти с многообразни приложения.

 • Концернът Liebherr – история за осъществени идеи, съхранени ценности и визионерство, която продължава и днес

  23.12.2019 г. Концернът Liebherr – история за осъществени идеи, съхранени ценности и визионерство, която продължава и днес

  В навечерието сме на един от най-светлите празници, чиято очарователна магия е да събира хората заедно. Вдъхновени от коледното вълшебство, днес решихме да ви разкажем една малко по-различна история, в която главните герои не са елфи, джуджета и летящи елени. Централната роля в нея заема Ханс Либхер, от чийто находчив ум се ражда световният технологичен концерн Liebherr. Тази история започва с изобретяването на мобилния въртящ се кулокран и продължава да се пише всеки ден...

 • Проф. Цветан Лазаров – „бащата на българското самолетостроене“

  21.12.2019 г. Проф. Цветан Лазаров – „бащата на българското самолетостроене“

  Ако се разровим в архивите на техническите постижения в българската история, ще открием не един факт в областта на авиоинженерството, с който да се гордеем. А причина за това са знакови личности, чиято дейност заслужава да остане жива. Ето защо днес ви разказваме за проф. Цветан Лазаров, който, заедно с легендарния авиоинженер Асен Йорданов, получава признанието „баща на българското самолетостроене“. Цветан Лазаров е роден на 25 февруари 1896 г. в гр. Плевен. Учи в столицата и в родния си град, доброволства по време на Балканската война като механик.

 • Изумителните технологии на бъдещето: Какво ще видим на Expo 2020 Dubai?

  14.12.2019 г. Изумителните технологии на бъдещето: Какво ще видим на Expo 2020 Dubai?

  На прага на 2020 г. ние от Инженер.bg вече с нескрито любопитство отправяме поглед към най-интригуващите и мащабни предстоящи технологични събития. Проявата, която несъмнено ни направи най-голямо впечатление, е Expo 2020 в Дубай. Градът е истинска еманация на бъдещето и следващата година ще приеме съвсем естествената за него роля на домакин на държави от цял свят, които ще представят технологиите на утрешния ден. С днешната история ще направим обиколка на изложението, като разгледаме какво ще предложат няколко от най-интересните павилиони.

 • Кой, кога и как създава лифта – „порта“ към планината, свободата и красотата

  07.12.2019 г. Кой, кога и как създава лифта – „порта“ към планината, свободата и красотата

  Отново е време да извадим ските и сноуборда от килера! И съвсем основателно съзнанието ни ни пренася по заснежените планински върхове, където да усетим истинската красота и свобода, която зимата ни дарява. Загледани към побелелите склонове и готови да се впуснем във вълнуващи снежни приключения, няма как да не се сетим за едно съоръжение, без което зимните спортове нямаше да са толкова достъпни. Каква е историята около създаването на лифта и как е изглеждал и работел той първоначално, за да се превърне в „порта“ към планината, ви разказваме днес...

ПРОМО.bg

 • Пелетни котли Domusa

  Пелетни котли Domusa

  Рувекс имат неустоимо предложение за Вас на промоционална цена. Взeмете сега пeлетен котел Domusa Bioclass HM 25 или Domusa Bioclass HG 66! Доверете се на кечество с най-висок европейски стандарт!

 • Продукти Dahua

  Продукти Dahua

   Продукти Dahua от Текра закупете, подарък Samsonite вземете и за следващото пътешествие се пригответе. Само сега имате уникалната възможност да грабнете страхотни подаръци за път. Възползвайте се!