Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • „Бавната архитектура“ – оксиморон или необходимост в забързания свят днес?

  07.03.2020 г. „Бавната архитектура“ – оксиморон или необходимост в забързания свят днес?

  Може би Ви е познато общественото движение „slow living” (бавно живеене), чиито последователи са поели кръстоносен поход срещу забързания начин на живот, водени от стремежа да отделят пълноценно време на приятните и ценни за тях детайли, а неща като бързата закуска и изпълняването на задачи по инерция не присъстват в ежедневието им, в което тихите следобедни часове с чаша кафе и любима книга са сред задължителните ритуали. Какво още би могло да бъде „бавно“? Архитектурата например? Отговорът намираме в словосъчетанието slow architecture.

 • Непреходната стойност на печата, или по пътя на еволюцията на печатната преса

  01.03.2020 г. Непреходната стойност на печата, или по пътя на еволюцията на печатната преса

  Въпреки дигиталната революция, усъвършенстването на електронните устройства и бързината на информационния поток, който онлайн каналите за комуникация предоставят, печатните издания все още успешно удържат фронта срещу съмненията относно тяхното бъдеще и устойчивост. А повод за размислите ни върху тенденциите в медийните издания е любопитният път на технологично развитие на печатната преса – средството, на което вече няколко века дължим срещата си с виртуозните майстори на словото и всеобхватното познание за света.

 • Забравете за пералната машина! AirDresser от Samsung ще се погрижи за перфектния вид на Вашия гардероб

  22.02.2020 г. Забравете за пералната машина! AirDresser от Samsung ще се погрижи за перфектния вид на Вашия гардероб

  Устройство, съчетаващо иновативна технология и модерен дизайн – това е типичното описание на едно съвременно техническо решение, си казахме ние отначало. Но когато разбрахме, че в хардуера му сякаш се е „вселил“ истински домашен помощник, въоръжен със задачата да се погрижи за перфектния вид и чистота на дрехите, както и за почистването на предметите от текстил, това чудо на техниката бързо се превърна в наш любимец. А след като се запознаете с него, убедени сме, ще спечели и Вашите симпатии.

 • 3D принтерът – новият мастършеф в кухнята

  14.02.2020 г. 3D принтерът – новият мастършеф в кухнята

  Ако сте сред почитателите на научнофантастичния сериал от 60-те години на миналия век Стар Трек, то тогава вероятно сте забелязали присъствието на т. нар „хранителен синтезатор“ – устройство от 23-ти век, което през следващия – 24-ти, вече носи името „репликатор“ и освен храна, има способността да материализира всевъзможни предмети. Технологичният напредък в реалния живот обаче изпревари по време представената в хитовата продукция епоха и 3D принтерите вече активно присъстват в ежедневието ни. А ние сме любопитни да научим повече за това как те приготвят ястия, както и какви чудатости предлага футуристичният ресторант Food Ink.

 • Удивителната история на „кралицата на науката“ Мери Съмървил

  08.02.2020 г. Удивителната история на „кралицата на науката“ Мери Съмървил

  В историята се появяват личности, които умело избягват всички клишета по отношение на сферата на своята дейност. Такава е и главната героиня на днешния ни разказ. Тя е жена, която разгръща по необикновен за времето си начин разбирането за отделните науки и най-вече за принципа на взаимодействието помежду им, а неспирните ѝ интелектуални търсения опровергават схващането, че територията на науката е запазена само за представителите на мъжкия пол. Така решихме да представим образа на Мери Съмървил – като прелюдия към историята на нейния живот.

 • Необичайна среща на архитектурните епохи, или как старите водни кули заживяват нов живот

  01.02.2020 г. Необичайна среща на архитектурните епохи, или как старите водни кули заживяват нов живот

  Съвременната архитектура има способността да трансформира сградите от предходни архитектурни традиции. Пример за това преобразяване са водните кули, които в миналото са изпълнявали важната роля да осигуряват така ценния за всички нас природен ресурс. Излизането от конвенционалното приложение на градските постройки, изненадващите функции, които приемат, а също и пресечната им линия с изкуството привлякоха нашия интерес, за да посветим на тази тема днешната история.

 • Пътят на чайника – от античността, през самоварите, до автоматичните и смарт устройства днес

  25.01.2020 г. Пътят на чайника – от античността, през самоварите, до автоматичните и смарт устройства днес

  Част от културни обичаи, лечебно средство, ободряваща или социална напитка – независимо как го определяме, в наши дни чаят присъства в ежедневието на почти всеки. А за да се наслаждаваме на неговите качества, често използваме електрически чайник за приготвянето му. Нашето любопитство към изначалната техническа мисъл, която намира приложение във всеки ежедневен детайл, ни провокира да проследим пътя на развитието на чайника – царя в кухнята, който едва ли някога ще бъде детрониран.

 • Да пътуваш с Бернина Експрес или как природата приютява иновативната жп линия между Италия и Швейцария

  18.01.2020 г. Да пътуваш с Бернина Експрес или как природата приютява иновативната жп линия между Италия и Швейцария

  Представете си, че пътувате през китни долини, алпийски ледници, величествени върхове, приказни замъци и дори и екзотични палми... Чувствате се като в пътепис? Не – това е реалност и е част от пейзажа, който може да бъде видян по маршрута на влака Бернина Експрес (Bernina Express), преминаващ по най-високата жп линия в Европа. А с днешната история нека мислено да попътуваме край тези невероятни съкровища на природата, до които можем да се докоснем благодарение на това значимо инженерно постижение.

 • На ски в града през цялата година? Мисията възможна на пистата Copenhill в Копенхаген, Дания

  11.01.2020 г. На ски в града през цялата година? Мисията възможна на пистата Copenhill в Копенхаген, Дания

  Ски, ТЕЦ и екология... Kакво би могло да се получи при тяхното комбиниране? Оказва се – изключително интересна изкуствена ски писта, разположена в сърцето на датската столица Копенхаген и носеща името Copenhill. Докато доскоро почитателите на зимните спортове с нетърпение очакваха планинските склонове да се покрият със сняг преди да грабнат ските, то днес това не е необходимо благодарение на креативните личности създали пистата Copenhill.

 • Футуристичните технологии, които ще дебютират на изложението Consumer Electronic Show 2020

  04.01.2020 г. Футуристичните технологии, които ще дебютират на изложението Consumer Electronic Show 2020

  С настъпването на 2020 г., ние от Инженер.bg смело продължаваме да запознаваме нашите читатели с най-любопитното от света на инженерните науки. Предстои ни десетилетие, за което с основание имаме сериозни очаквания в технологичен аспект. Защото технологичното развитие ни доказа, че, ако за всеки предходен период сме смятали новаторската мисъл в определена насока за достигнала своя връх, то следващият идва с пълна сила, за да преобърне представите ни за изобретателските възможности.

ПРОМО.bg

 • Онлайн UPS ZS110

  Онлайн UPS ZS110

  ZS110 е онлайн UPS с двойно преобразуване, проектиран за малки и средни IT системи. Разработен е в два модела – 6 kVA и 10 kVA, а от DTS – „Цифрови преносни системи“ сега ви го предлагат на страхотна цена.

 • Мини фотометър за свободен хлор

  Мини фотометър за свободен хлор

  Революционна нова гама мини фотометри, компактни и лесни за употреба, с модерен дизайн. А сега и на изключително добра цена от Хидро-Хикс България. Възползвайте се от офертата!