Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

  30.11.2019 г. Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

  Пловдив е от онези градове, с които човек установява трайна връзка. И това е така, защото, посетиш ли го веднъж, няма начин да не те омагьоса и да не се връщаш към него отново и отново... Защото при всяка среща с него, той разкрива по малка частица от архитектурните си скъпоценности. Разровени в съкровищницата на настоящата европейска културна столица, открихме една от тези чудни забележителности – Часовниковата кула, на която сме отредили главната роля в днешната инженерна история.

 • Какво се крие зад вратите на ЦЕРН и какъв е българският принос към необятния свят на физиката?

  23.11.2019 г. Какво се крие зад вратите на ЦЕРН и какъв е българският принос към необятния свят на физиката?

  „Законите на физиката са платното, на което Бог твори своите шедьоври“, пише писателят Дан Браун в книгата си „Ангели и демони“. Замислени върху този цитат и вдъхновени от необятния потенциал на тази наука, в навечерието на 20-годишнината от българското членство в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), ще открехнем вратите на най-мащабната физична лаборатория. Ще насочим внимание към акценти от света на ЦЕРН, които да добавим към това, което вече знаем за него.

 • От първия VW Golf до иновативния Kangaroo – знаменитите модели на гениалния Джорджето Джуджаро

  16.11.2019 г. От първия VW Golf до иновативния Kangaroo – знаменитите модели на гениалния Джорджето Джуджаро

  Есента на 1969 г. във Volkswagen се провежда наглед обикновено интервю за работа, което обаче ще се окаже повратна точка за развитието на автомобилната индустрия. Търсейки авторите на най-впечатляващите автомобилни дизайни, представени на традиционното изложение на автомобили в Торино, от Volkswagen научават за 31-годишен дизайнер от Италия и го канят на среща. Така стартира ключовият етап в кариерата на Джорджето Джуджаро.

 • Заха Хадид – жената, визионерът, реформаторът в архитектурата

  09.11.2019 г. Заха Хадид – жената, визионерът, реформаторът в архитектурата

  Има знакови личности, чиито постижения в инженерните науки са проява на нестихващо вдъхновение и прогресивна мисъл, с помощта на които чертаят нови граници в развитието на средата и обществото. Архитект Заха Хадид е една от тях и тази седмица благодарение на нейната история, ще потърсим отговор на това как една жена успява да наложи нова посока в развитието на архитектурата и да достигне забележителни висоти в тази предимно мъжка професия. Дълъг е списъкът със сгради и интериорни решения, които Заха Хадид създава по целия свят.

 • Как приказният Лисабон се изправя на крака след разрушителното бедствие от 1755 г.

  02.11.2019 г. Как приказният Лисабон се изправя на крака след разрушителното бедствие от 1755 г.

  С несравнима атмосфера и дух, Лисабон има способността да заема специално място в сърцето на всеки, който се докосне до неговата красота. Ярката му архитектура, пазител на историята, е свидетел на емблематични събития. Днес ще ви разкажем за едно от тях, случило се преди точно 264 години. Датата 1 ноември 1755 г. жителите на Португалия ще запомнят с връхлетялата града тежка природна катастрофа, след която един държавник показва завидна инженерна далновидност, благодарение на която успява да изгради наново разрушената из основи столица.

 • Мостът Huangtengxia Tianmen предлага истинска разходка в небето и е радост за сетивата

  26.10.2019 г. Мостът Huangtengxia Tianmen предлага истинска разходка в небето и е радост за сетивата

  Когато чудните природни гледки срещнат напредничавата архитектурна мисъл, се раждат забележителни конструкции, които се превръщат в притегателен център за милиони туристи. Пример за такъв проект е стъкленият коридор Huangtengxia Tianmen (б.ред. в превод от китайски език думата Tianmen означава „небесни врати“). Разположен е в гр. Кингян (Qingyuan), провинция Гуандун (Guangdong), в Китай. Открит през юни 2019 г., той бързо си спечелва популярност сред търсачите на силни усещания.

 • Балкан 1200, Булгаррено, Alpine – кратка история на българското автомобилостроене

  19.10.2019 г. Балкан 1200, Булгаррено, Alpine – кратка история на българското автомобилостроене

  Автомобилната индустрия е сред отраслите, допринасящи в голяма степен за икономическото развитие на дадена държава и я нарежда на почетната стълбичка сред първенците в това отношение. И докато в момента обществените вълнения в България са насочени към бъдещето на автомобилостроенето у нас, с любопитство поглеждаме назад към десетилетията след средата на 20 век – период, в който страната ни може да се похвали със завиден за времето си принос в тази промишленост. Първият български автомобил Балкан 1200 се появява през 1960 г.

 • Молекулярната гастрономия, или когато кулинарното изкуство срещне науката

  12.10.2019 г. Молекулярната гастрономия, или когато кулинарното изкуство срещне науката

  Докато се наслаждаваме на вкусната вечеря, на прясно изпечения домашен сладкиш или приготвените набързо пържени яйца, във фокуса ни по-скоро стои удовлетворението, което изпитват нашите рецептори от храната. Тя обаче може да се погледне и от един по-различен ракурс... А именно, как се е случило взаимодействието между отделните съставки, какви са техните свойства, каква реакция се получава или иначе казано как е достигнат резултатът, който описва изразът „да направиш от нищо – нещо“. Звучи сякаш точните химия и физика имат пръст в изкуството на кулинарията?

 • WeWALK – устройството, благодарение на което градът става достъпен за незрящите

  05.10.2019 г. WeWALK – устройството, благодарение на което градът става достъпен за незрящите

  Често обект на дебат в общественото пространство е въпросът доколко благоприятни за всички социални групи са градските условия и по-конкретно дали те са съобразени с нуждите на хората с увреждания. Да подпомогне пълноценното придвижване в града на хората със зрителни проблеми се заема инженер от Турция – Курсат Джейлян (Kürşat Ceylan), който също е незрящ. Устройството се нарича WeWALK и представлява специална приставка, монтираща се на бастун за незрящи. Необикновеното при него е, че навигацията се осъществява с помощта на Google Maps.

 • Единадесет човека висят на едно въже от хеликоптер. Кой ще се пусне?

  28.09.2019 г. Единадесет човека висят на едно въже от хеликоптер. Кой ще се пусне?

  Извънредна ситуация в хеликоптера на голяма машиностроителна корпорация води до спешна евакуация на пътниците. В резултат, единадесет човека от екипа се оказват висящи на едно въже – 10 от тях са от отдел „Човешки ресурси“ и 1 е инженер от отдел „Конструктивен“.

  Въжето обаче не може да издържи такава тежест. Бедстващите решават, че е най-добре един от тях да се пусне, за да спаси всички останали. Кой обаче да бъде доброволецът?

ПРОМО.bg

 • Пелетни котли Domusa

  Пелетни котли Domusa

  Рувекс имат неустоимо предложение за Вас на промоционална цена. Взeмете сега пeлетен котел Domusa Bioclass HM 25 или Domusa Bioclass HG 66! Доверете се на кечество с най-висок европейски стандарт!

 • Продукти Dahua

  Продукти Dahua

   Продукти Dahua от Текра закупете, подарък Samsonite вземете и за следващото пътешествие се пригответе. Само сега имате уникалната възможност да грабнете страхотни подаръци за път. Възползвайте се!