Инженерни истории

 • Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  27.12.2018 г. Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  Стремежът да летим е една от най-древните мечти, вдъхновяващи човечеството. Изобретателите винаги са поглеждали с възхищение към устройството на света на животните като източник на идеи за създаване на съвършени механизми, които да подобрят живота на хората. От много години развойният екип на Festo е запленен от желанието да конструира бионични животни, като взаимства принципите им на движение от природата, a сред последните попълнения в бионичната фауна на компанията е бионична летяща лисица, известна още като плодояден прилеп.

 • Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  26.12.2018 г. Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  Адв. Петров, д-р Иванов и инж. Георгиев – приятели от деца, които житейският и професионален път разделил, се видели на по питие. Традиционната среща, организирана в навечерието на коледните празници, било дълго чакано и от тримата събитие, по време на което другарите често стигали до най-дълбоките истини за живота под формата на разгорещени спорове. Тазгодишната среща не правела изключение и адвокатът, лекарят и инженерът вдигали наздравици в уютен бар под звуците на джаз и сред облаци аромат на пури, бергамот и канела...

 • Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  25.12.2018 г. Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  Нека този светъл и вълшебен ден ни донесе най-големия дар – здравето, а добротата и любовта се загнездят дълбоко в сърцата ни! Семейният уют и хармонията да не напускат домовете ни и спокойствие и радост съпътстват дните ни занапред!

  Пожелаваме ви да прекарате една незабравима Коледа с любимите хора около отрупаната празнична трапеза, под звуците на завладяваща коледна музика и сред топлината от неизгасналия бъдник в семейното огнище!

 • Как коледните лампички подхранват магията на Коледа още със своето създаване

  23.12.2018 г. Как коледните лампички подхранват магията на Коледа още със своето създаване

  Коледа, най-светлият християнски празник, свързваме с много топлина и семеен уют. А покрай едни от най-обичаните и дългоочаквани дни в годината, завладени от коледния дух, избрахме да ви разкажем историята за изобретяването на коледните лампички. Знаете ли, че първоначално коледните дръвчета са били украсявани с ябълки, бонбони и орехи или с традиционни декорации от хартия и сламки. А откъде е дошла идеята за препускащите светлинки, превърнали се в символ на най-вълшебния празник, ще ви разкрием в следващите редове.

 • Най-четените Инженерни истории в Инженер.bg през 2018 г.

  22.12.2018 г. Най-четените Инженерни истории в Инженер.bg през 2018 г.

  Годината почти се изниза, навън снежинки танцуват своя зимен, идиличен танц и отвсякъде се носи сладък мирис на канела, портокалови кори и джинджифилови сладки. Обичаме декември заради празничното настроение, което носи той. Затова в навечерието на най-светлия християнски празник, решихме да подарим на всички наши читатели и приятели още няколко мига на забавление с инженерните истории, предизвикали най-голям интерес през последните 12 месеца. Представяме ви кратък обзор на най-четените истории през 2018 г. Да видим...

 • Кои ще бъдат новите претенденти за наградата „Пулицър“ в най-скоро бъдеще – хора или роботи?

  15.12.2018 г. Кои ще бъдат новите претенденти за наградата „Пулицър“ в най-скоро бъдеще – хора или роботи?

  Всичко, свързано с роботите, все още ни изглежда прекалено футуристично. Но в наше време роботи вече има навсякъде – от селското стопанство и индустрията до медицината, от образованието и търговията до военното дело. Все повече вестници и списания, уеб сайтове и информационни медии използват подготвени от роботи материали. В основата на това безспорно се крият икономически проблеми – читателите на книги и списания намаляват или губят интерес и др.

 • Пещерен хотел в Арканзас предлага незабравимо преживяване сред варовикови стени, сталактити и сталакмити

  08.12.2018 г. Пещерен хотел в Арканзас предлага незабравимо преживяване сред варовикови стени, сталактити и сталакмити

  Представяли ли сте си някога да живеете в пещера? Обаче не каква да е, а изцяло осъвременена и пригодена за живот по последните модни тенденции. Да гледате филм в нея разположени в удобен диван или да си отпочивате в хол, в средата на който блика водопад? А защо не и да взимате спа душ под някой пещерен свод... Всичко това е възможно и е достъпно за гостите на хотел Beckham Creek Cave, вгнезден в естествена пещера, високо на скалите, в планината Озарк, в щата Арканзас, САЩ.

 • Да надникнем високо над хълмовете на Виетнам със Златния мост, придържан от две каменни ръце, излизащи от тях

  01.12.2018 г. Да надникнем високо над хълмовете на Виетнам със Златния мост, придържан от две каменни ръце, излизащи от тях

  Централен Виетнам... Хълмовете Ба На... От там, като че ли от самата планина се подават две колосални каменни ръце, придържащи на дланите си блестящ златист мост високо над върховете на дърветата и планинските хребети, подобно на небесна златна лента. 150-метровото съоръжение, построено през лятото на 2018 г., в близост до любимата дестинация за посетители от страната и чужбина – градината Тиен Тай, е феноменална атракция, която посреща върволици от туристи вече месеци наред.

 • „Пухтящият Били“, или как първата прахосмукачка в света проправя своя път през годините

  24.11.2018 г. „Пухтящият Били“, или как първата прахосмукачка в света проправя своя път през годините

  Нищо от домакинската работа не е по-досадно от вечната борба с праха и мръсотията вкъщи. Но съвременната домакиня и представа си няма колко време и усилия е коствало на техните прабаби поддържането на елементарна чистота у дома. Дългоочакваното избавление идва в началото на ХХ век с простата, но практична идея да се създаде уред за почистване на дребни отпадъци и прах чрез изсмукване с въздушна струя. Гениалното хрумване е на английския инженер Хюбърт Бут.

 • Мостът Акаши-Кайкио в Япония – един истински строителен шедьовър

  17.11.2018 г. Мостът Акаши-Кайкио в Япония – един истински строителен шедьовър

  Той е не само едно от инженерните чудеса на света, той е победа на инженерната мисъл и доказателство, че няма невъзможни неща. При неговото завършване, мостът Акаши-Кайкио (Akashi-Kaikyo) в Япония чупи няколко рекорда на Гинес. С обща дължина от 3911 m той става най-дългият висящ мост в света, както и най-високият. Височината на пилоните е близо 283 m. Той се оказва и най-скъпият. Строителството му поглъща 4.3 млрд. долара и продължава близо 10 години, от май 1988 г. до април 1998 г.

ПРОМО.bg

 • Априлска промоционална кампания на LDG България

  Априлска промоционална кампания на LDG България

  Месец април стартира само преди няколко дни, а от LDG България вече са ви приготвили нови изненади! Специално за вас – неустоими предложения на различни продукти на топ цени!

 • Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  От Ритбул отново ни заливат с неустоими предложения. Само сега всеки майстор може да получи до 25% отстъпка от цената на инструменти с марка Wera, Knipex или Bessey. Звучи страхотно, нали?