Инженерни истории

 • Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  19.01.2019 г. Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  Трима известни учени – инженер, физик и математик, били поканени да вземат участие в експеримент за оцеляване, в който да анализират тяхното поведение при определени обстоятелства. За целта всеки един от тях бил затворен в самостоятелна стая, в която нямало нищо друго освен по един заключен сандък с храна. След няколко седмици, когато експериментът приключил, изследователите започнали поетапно да отключват едно по едно помещенията, в които пребивавали тримата „гениални умове“, и останали изненадани от някои от резултатите…

 • Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  12.01.2019 г. Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  От древни времена хората наблюдават звездите и мечтаят да разкрият тайните на безкрайната Вселена. И въпреки че разпалват човешкото въображение от хилядолетия, в действителност започваме да ги изучаваме със специализирана за целта апаратура едва през последните 400 години, или по-точно от 1609 г., когато Галилео Галилей за пръв път използва телескоп, за да наблюдава необятния Космос. За момента „Хъбъл“ е най-добрият телескоп, с който разполагаме. Създаден е като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

 • Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  05.01.2019 г. Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  Два влака на водородно гориво, разработка на френския производител на високоскоростни електрически влакове Alstom, вече превозват пътници по 99-километрово ж.п. трасе в Германия. Така страната ознаменува старта на инициативата си за изтласкването от употреба на замърсяващите въздуха дизелови локомотиви и замяната им с локомотиви на водородно гориво, които са по-скъпи, но пък по-екологични. Двата влака Coradia iLint изпълняват своя курс между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.

 • Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  31.12.2018 г. Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  Освен уют, празничност и тежки трапези, Коледа и Нова година носят със себе си и пищна украса. Милиони жилища, градини, витрини и улици блещукат, отрупани в премигващи светлинни гирлянди, картини и фигурки. И ако повечето от нас предпочитат традиционния вариант на коледното дърво – зелена елха, чиито клонки да окичим с изящни украшения, то други влагат цялата си инженерна мисъл и създават нестандартна украса, достойна за най-иновативните развойно-технологични лаборатории.
  Да видим...

 • Мястото на бирата в приложните науки

  30.12.2018 г. Мястото на бирата в приложните науки

  Прибирал се Иванчо от университет, щастливо препускайки към дома, поради факта, че дългоочакваните Коледа и Нова година направо чукат на вратата. По пътя започнал да размишлява колко бири ще изпие и дали изобщо ще успее да отбележи празниците подобаващо. Разтревожен от тези мисли, Иванчо решил да сметне най-точно количеството, което ще е необходимо за едно умно момче като него. Като възпитаник на ТУ-София, той приложил в действие всичко научено до момента от лекциите по приложни науки, стигайки до следните заключения...

 • За окъпаните в празнични светлини градски улици, площади и домове, разпалващи коледния дух по света

  29.12.2018 г. За окъпаните в празнични светлини градски улици, площади и домове, разпалващи коледния дух по света

  Какво е Коледа без коледния дух, който създават украсените сгради, площади и булеварди, разноцветните гирлянди и лампички, грейналите елхи и борчета?! От началото на декември градските пространства засияват, а хората се потапят в зимната приказка на коледната магия. Въпреки различните традиции и нрави на отделните държави по света, декорирането на коледното дърво си остава сред най-значимите обичаи около коледните празници. Разберете повече за тях от настоящата инженерна история...

 • Инженер, счетоводител, химик и държавен служител в надпревара за „Най-умен котарак“

  28.12.2018 г. Инженер, счетоводител, химик и държавен служител в надпревара за „Най-умен котарак“

  Изумителни са силите на съдбата! Така, както сплита пътищата на сродните души по цял свят, тя събрала на едно място и четирима „братя по участ“ – ергените от софийския квартал „Надежда 5“, които освен един и същи вход делели и общата си страст към котараци. Четиримата съседи били горди притежатели на прекрасни екземпляри, но подхождали с такова старание към тяхното опитомяване и възпитание, че спокойно можем да твърдим, че най-умните котараци на света живеят именно в столицата.

 • Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  27.12.2018 г. Ултралек бионичен прилеп е новото попълнение в бионичната фауна на Festo

  Стремежът да летим е една от най-древните мечти, вдъхновяващи човечеството. Изобретателите винаги са поглеждали с възхищение към устройството на света на животните като източник на идеи за създаване на съвършени механизми, които да подобрят живота на хората. От много години развойният екип на Festo е запленен от желанието да конструира бионични животни, като взаимства принципите им на движение от природата, a сред последните попълнения в бионичната фауна на компанията е бионична летяща лисица, известна още като плодояден прилеп.

 • Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  26.12.2018 г. Инженер, адвокат и лекар размишляват: „Любовница или съпруга?“

  Адв. Петров, д-р Иванов и инж. Георгиев – приятели от деца, които житейският и професионален път разделил, се видели на по питие. Традиционната среща, организирана в навечерието на коледните празници, било дълго чакано и от тримата събитие, по време на което другарите често стигали до най-дълбоките истини за живота под формата на разгорещени спорове. Тазгодишната среща не правела изключение и адвокатът, лекарят и инженерът вдигали наздравици в уютен бар под звуците на джаз и сред облаци аромат на пури, бергамот и канела...

 • Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  25.12.2018 г. Честито Рождество Христово, скъпи колеги, партньори и приятели на Инженер.bg

  Нека този светъл и вълшебен ден ни донесе най-големия дар – здравето, а добротата и любовта се загнездят дълбоко в сърцата ни! Семейният уют и хармонията да не напускат домовете ни и спокойствие и радост съпътстват дните ни занапред!

  Пожелаваме ви да прекарате една незабравима Коледа с любимите хора около отрупаната празнична трапеза, под звуците на завладяваща коледна музика и сред топлината от неизгасналия бъдник в семейното огнище!

ПРОМО.bg

 • Принтери за маркиране Linx 8900

  Принтери за маркиране Linx 8900

  Търсите принтер за маркиране? Имате възможността да поръчате своя Linx 8900 от фирма Бетелгиус само сега на атрактивни цени с до 25 % отстъпка! До изчерпване на количествата!

 • LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

  LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

  LED прожектори, кабелни обувки и модулни табла! Всичко това на невероятна ТОП цена. Само сега и само за вас от Ритбул обявиха уникално добра оферта. Не се бавете!