Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Историята на Danfoss: От семейна ферма на семейство Клаузен до световна величина в иновациите

  30.12.2019 г. Историята на Danfoss: От семейна ферма на семейство Клаузен до световна величина в иновациите

  Да стартираш нова компания през 30-те години на 20-и век, в периода на Голямата депресия, да не губиш ясна перспектива за бъдещето ѝ и винаги да избираш правилната посока за нейното развитие – всичко това изисква изключителна далновидност и усет – качества, които основателят на технологичния гигант Danfoss – Мадс Клаузен (Mads Clausen) доказва, че притежава. С настоящата история ще построим хронологична линия на развитието на глобалната група Danfoss и ще видим важната роля на създателя ѝ.

 • Henn na Hotel – „странните хотели“ в Япония, в които ще бъдете обслужени от роботи

  28.12.2019 г. Henn na Hotel – „странните хотели“ в Япония, в които ще бъдете обслужени от роботи

  Ефективност, прецизност, бързодействие. Това са качествата, с които обикновено описваме роботите. Прилагането на практика на тези характеристики вече виждаме в редица сфери на икономиката. А дали достатъчно умело биха могли да се справят с една нестандартна роля като работата в хотел, е решил да провери Хидео Савада (Hideo Sawada) – собственик на японските хотели Henn na Hotel, чието име в превод от японски език означава „Странен хотел“. Първият хотел от веригата отваря врати през юли 2015 г., в гр. Сасебо, Япония.

 • Как се създават иновации и устойчиво развитие? Отговорите - в 3-вековната история на Husqvarna

  27.12.2019 г. Как се създават иновации и устойчиво развитие? Отговорите - в 3-вековната история на Husqvarna

  За 300 години шведският гигант Husqvarna преминава през разнообразни етапи в своето развитие, за да изгради съвременната си идентичност. От шевни машини и оръжия, през велосипеди, до моторни резачки – днес компанията е технологичен лидер, за който работят над 13 000 човека по целия свят. Ще проследим развитието на Husqvarna, която през годините е доказала способността си да улавя пулса на пазарните търсения и умело да лавира между създаването на продукти с многообразни приложения.

 • Концернът Liebherr – история за осъществени идеи, съхранени ценности и визионерство, която продължава и днес

  23.12.2019 г. Концернът Liebherr – история за осъществени идеи, съхранени ценности и визионерство, която продължава и днес

  В навечерието сме на един от най-светлите празници, чиято очарователна магия е да събира хората заедно. Вдъхновени от коледното вълшебство, днес решихме да ви разкажем една малко по-различна история, в която главните герои не са елфи, джуджета и летящи елени. Централната роля в нея заема Ханс Либхер, от чийто находчив ум се ражда световният технологичен концерн Liebherr. Тази история започва с изобретяването на мобилния въртящ се кулокран и продължава да се пише всеки ден...

 • Проф. Цветан Лазаров – „бащата на българското самолетостроене“

  21.12.2019 г. Проф. Цветан Лазаров – „бащата на българското самолетостроене“

  Ако се разровим в архивите на техническите постижения в българската история, ще открием не един факт в областта на авиоинженерството, с който да се гордеем. А причина за това са знакови личности, чиято дейност заслужава да остане жива. Ето защо днес ви разказваме за проф. Цветан Лазаров, който, заедно с легендарния авиоинженер Асен Йорданов, получава признанието „баща на българското самолетостроене“. Цветан Лазаров е роден на 25 февруари 1896 г. в гр. Плевен. Учи в столицата и в родния си град, доброволства по време на Балканската война като механик.

 • Изумителните технологии на бъдещето: Какво ще видим на Expo 2020 Dubai?

  14.12.2019 г. Изумителните технологии на бъдещето: Какво ще видим на Expo 2020 Dubai?

  На прага на 2020 г. ние от Инженер.bg вече с нескрито любопитство отправяме поглед към най-интригуващите и мащабни предстоящи технологични събития. Проявата, която несъмнено ни направи най-голямо впечатление, е Expo 2020 в Дубай. Градът е истинска еманация на бъдещето и следващата година ще приеме съвсем естествената за него роля на домакин на държави от цял свят, които ще представят технологиите на утрешния ден. С днешната история ще направим обиколка на изложението, като разгледаме какво ще предложат няколко от най-интересните павилиони.

 • Кой, кога и как създава лифта – „порта“ към планината, свободата и красотата

  07.12.2019 г. Кой, кога и как създава лифта – „порта“ към планината, свободата и красотата

  Отново е време да извадим ските и сноуборда от килера! И съвсем основателно съзнанието ни ни пренася по заснежените планински върхове, където да усетим истинската красота и свобода, която зимата ни дарява. Загледани към побелелите склонове и готови да се впуснем във вълнуващи снежни приключения, няма как да не се сетим за едно съоръжение, без което зимните спортове нямаше да са толкова достъпни. Каква е историята около създаването на лифта и как е изглеждал и работел той първоначално, за да се превърне в „порта“ към планината, ви разказваме днес...

 • Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

  30.11.2019 г. Защо Пловдив е винаги „в час“? Вижте историята на Часовниковата кула в града под тепетата

  Пловдив е от онези градове, с които човек установява трайна връзка. И това е така, защото, посетиш ли го веднъж, няма начин да не те омагьоса и да не се връщаш към него отново и отново... Защото при всяка среща с него, той разкрива по малка частица от архитектурните си скъпоценности. Разровени в съкровищницата на настоящата европейска културна столица, открихме една от тези чудни забележителности – Часовниковата кула, на която сме отредили главната роля в днешната инженерна история.

 • Какво се крие зад вратите на ЦЕРН и какъв е българският принос към необятния свят на физиката?

  23.11.2019 г. Какво се крие зад вратите на ЦЕРН и какъв е българският принос към необятния свят на физиката?

  „Законите на физиката са платното, на което Бог твори своите шедьоври“, пише писателят Дан Браун в книгата си „Ангели и демони“. Замислени върху този цитат и вдъхновени от необятния потенциал на тази наука, в навечерието на 20-годишнината от българското членство в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), ще открехнем вратите на най-мащабната физична лаборатория. Ще насочим внимание към акценти от света на ЦЕРН, които да добавим към това, което вече знаем за него.

 • От първия VW Golf до иновативния Kangaroo – знаменитите модели на гениалния Джорджето Джуджаро

  16.11.2019 г. От първия VW Golf до иновативния Kangaroo – знаменитите модели на гениалния Джорджето Джуджаро

  Есента на 1969 г. във Volkswagen се провежда наглед обикновено интервю за работа, което обаче ще се окаже повратна точка за развитието на автомобилната индустрия. Търсейки авторите на най-впечатляващите автомобилни дизайни, представени на традиционното изложение на автомобили в Торино, от Volkswagen научават за 31-годишен дизайнер от Италия и го канят на среща. Така стартира ключовият етап в кариерата на Джорджето Джуджаро.

ПРОМО.bg

 • Онлайн UPS ZS110

  Онлайн UPS ZS110

  ZS110 е онлайн UPS с двойно преобразуване, проектиран за малки и средни IT системи. Разработен е в два модела – 6 kVA и 10 kVA, а от DTS – „Цифрови преносни системи“ сега ви го предлагат на страхотна цена.

 • Мини фотометър за свободен хлор

  Мини фотометър за свободен хлор

  Революционна нова гама мини фотометри, компактни и лесни за употреба, с модерен дизайн. А сега и на изключително добра цена от Хидро-Хикс България. Възползвайте се от офертата!