Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Заха Хадид – жената, визионерът, реформаторът в архитектурата

  09.11.2019 г. Заха Хадид – жената, визионерът, реформаторът в архитектурата

  Има знакови личности, чиито постижения в инженерните науки са проява на нестихващо вдъхновение и прогресивна мисъл, с помощта на които чертаят нови граници в развитието на средата и обществото. Архитект Заха Хадид е една от тях и тази седмица благодарение на нейната история, ще потърсим отговор на това как една жена успява да наложи нова посока в развитието на архитектурата и да достигне забележителни висоти в тази предимно мъжка професия. Дълъг е списъкът със сгради и интериорни решения, които Заха Хадид създава по целия свят.

 • Как приказният Лисабон се изправя на крака след разрушителното бедствие от 1755 г.

  02.11.2019 г. Как приказният Лисабон се изправя на крака след разрушителното бедствие от 1755 г.

  С несравнима атмосфера и дух, Лисабон има способността да заема специално място в сърцето на всеки, който се докосне до неговата красота. Ярката му архитектура, пазител на историята, е свидетел на емблематични събития. Днес ще ви разкажем за едно от тях, случило се преди точно 264 години. Датата 1 ноември 1755 г. жителите на Португалия ще запомнят с връхлетялата града тежка природна катастрофа, след която един държавник показва завидна инженерна далновидност, благодарение на която успява да изгради наново разрушената из основи столица.

 • Мостът Huangtengxia Tianmen предлага истинска разходка в небето и е радост за сетивата

  26.10.2019 г. Мостът Huangtengxia Tianmen предлага истинска разходка в небето и е радост за сетивата

  Когато чудните природни гледки срещнат напредничавата архитектурна мисъл, се раждат забележителни конструкции, които се превръщат в притегателен център за милиони туристи. Пример за такъв проект е стъкленият коридор Huangtengxia Tianmen (б.ред. в превод от китайски език думата Tianmen означава „небесни врати“). Разположен е в гр. Кингян (Qingyuan), провинция Гуандун (Guangdong), в Китай. Открит през юни 2019 г., той бързо си спечелва популярност сред търсачите на силни усещания.

 • Балкан 1200, Булгаррено, Alpine – кратка история на българското автомобилостроене

  19.10.2019 г. Балкан 1200, Булгаррено, Alpine – кратка история на българското автомобилостроене

  Автомобилната индустрия е сред отраслите, допринасящи в голяма степен за икономическото развитие на дадена държава и я нарежда на почетната стълбичка сред първенците в това отношение. И докато в момента обществените вълнения в България са насочени към бъдещето на автомобилостроенето у нас, с любопитство поглеждаме назад към десетилетията след средата на 20 век – период, в който страната ни може да се похвали със завиден за времето си принос в тази промишленост. Първият български автомобил Балкан 1200 се появява през 1960 г.

 • Молекулярната гастрономия, или когато кулинарното изкуство срещне науката

  12.10.2019 г. Молекулярната гастрономия, или когато кулинарното изкуство срещне науката

  Докато се наслаждаваме на вкусната вечеря, на прясно изпечения домашен сладкиш или приготвените набързо пържени яйца, във фокуса ни по-скоро стои удовлетворението, което изпитват нашите рецептори от храната. Тя обаче може да се погледне и от един по-различен ракурс... А именно, как се е случило взаимодействието между отделните съставки, какви са техните свойства, каква реакция се получава или иначе казано как е достигнат резултатът, който описва изразът „да направиш от нищо – нещо“. Звучи сякаш точните химия и физика имат пръст в изкуството на кулинарията?

 • WeWALK – устройството, благодарение на което градът става достъпен за незрящите

  05.10.2019 г. WeWALK – устройството, благодарение на което градът става достъпен за незрящите

  Често обект на дебат в общественото пространство е въпросът доколко благоприятни за всички социални групи са градските условия и по-конкретно дали те са съобразени с нуждите на хората с увреждания. Да подпомогне пълноценното придвижване в града на хората със зрителни проблеми се заема инженер от Турция – Курсат Джейлян (Kürşat Ceylan), който също е незрящ. Устройството се нарича WeWALK и представлява специална приставка, монтираща се на бастун за незрящи. Необикновеното при него е, че навигацията се осъществява с помощта на Google Maps.

 • Единадесет човека висят на едно въже от хеликоптер. Кой ще се пусне?

  28.09.2019 г. Единадесет човека висят на едно въже от хеликоптер. Кой ще се пусне?

  Извънредна ситуация в хеликоптера на голяма машиностроителна корпорация води до спешна евакуация на пътниците. В резултат, единадесет човека от екипа се оказват висящи на едно въже – 10 от тях са от отдел „Човешки ресурси“ и 1 е инженер от отдел „Конструктивен“.

  Въжето обаче не може да издържи такава тежест. Бедстващите решават, че е най-добре един от тях да се пусне, за да спаси всички останали. Кой обаче да бъде доброволецът?

 • Първото телевизионно излъчване в България – амбициозно начинание, плод предимно на упоритост и ентусиазъм

  21.09.2019 г. Първото телевизионно излъчване в България – амбициозно начинание, плод предимно на упоритост и ентусиазъм

  Революционно научно откритие, превърнало се във водещо средство за масова комуникация и притежаващо силата да формира общественото мнение и нагласи – телевизията все още има трайно и категорично място в живота ни, въпреки повсеместната дигитализация и потребление на новите медии. Днес ще проследим възникването на това техническо откритие на локално ниво. Каква е историята на телевизията в България ще разберете от следващите редове...

 • Адолф Колар – чешкият архитект, който превръща следосвобожденска София в европейска столица

  14.09.2019 г. Адолф Колар – чешкият архитект, който превръща следосвобожденска София в европейска столица

  Разхождайки се из софийските улици, несъмнено ни прави впечатление красивата архитектура на сградите – причина за елегантния и аристократичен дух на града. В навечерието на празника на София и в годината, в която честваме 140-годишнината от обявяването ѝ за столица, е време да обърнем внимание на една от личностите, чиято е заслугата за изграждането на нейния съвременен облик, а именно нейния първи главен архитект – Адолф Колар.

 • Удивителната история на проф. Елисавета Карамихайлова, която поставя началото на ядрената физика в България

  07.09.2019 г. Удивителната история на проф. Елисавета Карамихайлова, която поставя началото на ядрената физика в България

  В нашата история има редица българи, чиято интригуваща биография и изключителни успехи, надхвърлили границите на родината, сякаш остават извън обсега на нашето внимание. Днес ще ви разкажем за един емблематичен учен – проф. Елисавета Карамихайлова. Тя е първият ядрен физик у нас, но освен това е пример за човек с блестящи познания, богата душевност и безусловна отдаденост към науката. А нейните постижения имат значителен принос за развитието на ядрената физика.

ПРОМО.bg

 • Онлайн UPS ZS110

  Онлайн UPS ZS110

  ZS110 е онлайн UPS с двойно преобразуване, проектиран за малки и средни IT системи. Разработен е в два модела – 6 kVA и 10 kVA, а от DTS – „Цифрови преносни системи“ сега ви го предлагат на страхотна цена.

 • Мини фотометър за свободен хлор

  Мини фотометър за свободен хлор

  Революционна нова гама мини фотометри, компактни и лесни за употреба, с модерен дизайн. А сега и на изключително добра цена от Хидро-Хикс България. Възползвайте се от офертата!