Инженерни истории

 • А вие ползвате ли микровълнова? Научете как е изобретена тя

  31.03.2018 г. А вие ползвате ли микровълнова? Научете как е изобретена тя

  Изключително широко използвана днес, микровълновата печка е едно от изобретенията, които маркират духа на нашето съвремие, изпълнено с динамика, стрес и постоянен недостиг на време. Микровълновата е особено практична поради своята бързина и лекота на употреба, но това, което може би не знаете за този верен кухненски помощник, е, че той е изобретен напълно случайно преди повече от 70 години. А как точно, разберете от днешната ни инженерна история...

 • За очакванията и обратите в живота на инженера

  24.03.2018 г. За очакванията и обратите в живота на инженера

  След като многообещаващ електроинженер успял да завърши с отличие ТУ-София решил, че ще търси реализация и развитие в своята сфера. Явил се на множество интервюта, придружени с най-различни тестове, но всяко едно от тях завършвало по един и същи начин – с несполука. Малко по малко месеците безплодно търсене на работа започнали да го обезкуражават и в крайна сметка той решил да приеме първото предложение, което изскочи – за да може поне да покрие основните си нужди...

 • Най-големият круизен ферибот в света се готви да покори Ирландско море през 2020 г.

  17.03.2018 г. Най-големият круизен ферибот в света се готви да покори Ирландско море през 2020 г.

  Вече в рубриката „Инженерни истории“ ви разказахме за най-големия круизен кораб, който съвсем скоро официално ще започне да покорява водите на Средиземно море. Днес обаче ще обърнем поглед към един друг вид плавателни съдове, който представлява не по-малък интерес за авантюристите и любителите на нови и непознати преживявания, а именно фериботите, и ще ви разкрием с какво точно се готви да ни изненада морската индустрия в близко бъдеще.

 • За жените-откриватели, оставили огромна диря след себе си в полза на човечеството

  10.03.2018 г. За жените-откриватели, оставили огромна диря след себе си в полза на човечеството

  Често подценявани в инженерния свят, жените освен като прилежни домакини и повелители на кухнята са се доказали през вековете и като велики учени, горди изобретатели и достойни откриватели. По повод Международния ден на жената Инженер.bg ще ви представи една много малка част от тези креативни умове и творенията, с които предприемчивите дами успяват да променят закостенелите разбирания на обществото, превръщайки ги в символ на вдъхновение, иновативност и съзидателност.

 • Голямата ни крачка между Европа и Ориента – първата железница у нас Русе – Варна

  04.03.2018 г. Голямата ни крачка между Европа и Ориента – първата железница у нас Русе – Варна

  Земите на завладяна България пропускали върху себе си легендарния Ориент Експрес, който свързвал Европа и Ориента, преминавайки върху трошения камък от старите столици Плиска и Преслав – какъв исторически каламбур, каква символика…
  Строителството на първата железница по българските земи започва през 1864 г. и продължава до 1866 г., когато на 26 октомври Мидхад паша, валия на Дунавския вилает по това време, пропътува цялото трасе от Варна до Русе и обявява линията за открита. Парадоксите не подминават и тази част от историята ни…

 • Факти от ежедневието на истинските инженери

  24.02.2018 г. Факти от ежедневието на истинските инженери

  Днес ще ви запознаем с няколко интересни факта от ежедневието на истинските инженери. Знаехте ли, че именно те се смятат за добре облечени, само ако чорапите им са абсолютно еднакви? Освен това, само един истински инженер би купил на своята половинка комплект отвертки за рождения й ден! И всеизвестен факт е, че специалистът по инженерство има разговорен нетехнически речник от „цели“ 800 думи... Разберете дали и вие ще се разпознаете като истински инженер и от останалите любопитни факти, които сме ви подготвили.

 • Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  17.02.2018 г. Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  Джовани Батиста Вентури e италиански физик, математик, писател и дипломат. Роден е през 1746 г. в малкото италианско градче Бибиано (Bibbiano), провинция Реджо Емилия, в сравнително богато семейство. По време на своето следване, Вентури се проявява като талантлив студент, проявяващ разнородни интереси в разнообразни области - като се започне от точните науки, сред които математика, физика и механика на флуидите, и се стигне до чисто духовната сфера, каквато е теологията.

 • За логичното и незаконното по време на изпит по Механика на флуидите

  10.02.2018 г. За логичното и незаконното по време на изпит по Механика на флуидите

  В разгара на лятната изпитна сесия един бъдещ инженер се явил на изпит по Механика на флуидите. В дните, които били отредени за подготовка за изпита обаче, студентът не успял да получи нито за миг вдъхновението, с което да отвори учебника и да прочете нещичко по темата. Вместо това, той се отдал на неспирни купони, сред голяма компания и изобилие от охлаждащи напитки.
  Как е протекъл изпитният ден разберете от историята по-нататък.

 • Харалампи Джамджиев – първият български авиоконструктор, поставил здраво основите на авиацията у нас

  03.02.2018 г. Харалампи Джамджиев – първият български авиоконструктор, поставил здраво основите на авиацията у нас

  Орнитоптерът е въздухоплавателно средство, по-тежко от въздуха, което се поддържа в полет главно от взаимодействието на въздуха със летателния апарат. Подобни летателни машини, но с елиптични криле, е изобретил и основоположникът на българската авиационна наука Харалампи Джамджиев. Той се счита за първият български авиоконструктор, или първият българин, който изобретява летателна машина през 1895 г.

 • 14 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  27.01.2018 г. 14 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  Знаете ли, че…
  - Една трета от населението на света никога не е осъществявало телефонно обаждане.
  - Самуел Морз, изобретател на Морзовия код, е и художник. Един от портретите му е на първия управител на Арканзас и е окачен в имението на губернатора на тази държава.
  А какви са останалите 12 интересни факта от света на инженерството, науката и технологиите, можете да научите от настоящия материал...

ПРОМО.bg

 • Панелни радиатори De Dietrich

  Панелни радиатори De Dietrich

  Празниците отминаха, но зимата продължава. Сега е моментът да замените старите радиатори с нови! Възползвайте се от неустоимото предложение на Рувекс! ТОП цени на радиатори De Dietrich!

 • Филтър Cintropur SmartLine SL160

  Филтър Cintropur SmartLine SL160

  Искате чиста вода у дома? Сега е възможно с предложението на Аква Системи. Филтър с предварителна филтрация Cintropur SmartLine SL160 3/4" на промоционална цена от 75.60 лв.