Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Да се събудиш насред риф! Вижте най-впечатляващите подводни хотели и ресторанти

  30.03.2019 г. Да се събудиш насред риф! Вижте най-впечатляващите подводни хотели и ресторанти

  Представете си да почивате в хотел, прозорците на който гледат не към сгради или природни пейзажи, а към морски води с тропически риби, които „танцуват“ пред вас. Или да се храните в подводен ресторант, заобиколени от коралови рифове и водни обитатели, от които ви делят само стъклените стени. Все повече туристи по света избират тази нестандартна форма на почивка сред морския и океанския свят. Повече за подводните хотели ще ви разкажем в следващите редове.

 • „Г-н Боклучено колело и компания“, или един по-нетрадиционен метод за справяне с проблема със замърсяването на водите

  23.03.2019 г. „Г-н Боклучено колело и компания“, или един по-нетрадиционен метод за справяне с проблема със замърсяването на водите

  Днес моретата и океаните са се превърнали в сметище. Най-голям дял от изхвърлените отпадъци са от групата на пластмасите. Годишно по света се произвеждат приблизително 280 млн. тона пластмаса и според морските биолози около 20% от тях попадат във водните басейни. Поради тази причина вече множество екоорганизации и областни управи се намесват, търсейки най-подходящо решение за справяне с него. А какъв подход прилагат в гр. Балтимор, САЩ, ще ви разкажем в следващите редове.

 • За разбиранията на младия инженер

  16.03.2019 г. За разбиранията на младия инженер

  Наскоро дипломирал се инженер по топлотехника се явил на интервю за работа в реномирано енергийно дружество в страната. Въпреки че бил млад и неопитен, младежът не страдал от липса на самочувствие и бил с ясни представи какво иска от живота. В края на събеседването мениджърът „Човешки ресурси“ задал така „любимия“ за мнозина кандидати въпрос „Какво заплащане очаква да получи?“. Питането обаче не смутило и за миг младия специалист, който знаел точно какво да отговори:
  - 5 000 лв. на месец, в зависимост от пакета с облаги – отсякъл инженерът.

 • Мариса Майер покорява върховете на глобалния IT бранш и успява да вдъхнови милиони жени по света

  09.03.2019 г. Мариса Майер покорява върховете на глобалния IT бранш и успява да вдъхнови милиони жени по света

  Сред жените-лидери в дигиталната сфера се откроява една чаровна блондинка, дама с огромен авторитет в онлайн света и технологичната общност. Тя е един от най-уважаваните професионалисти в Силициевата долина и първата жена-инженер в екипа на тъкмо прохождащата на пазара тогава компания Google. Представяме ви Мариса Майер, която е родена през 1975 г. и израснала в Уосау, щата Уисконсин, САЩ.

 • Орлов мост – площадът, олицетворяващ свободния дух на нацията

  02.03.2019 г. Орлов мост – площадът, олицетворяващ свободния дух на нацията

  Името на Орлов мост идва от четирите бронзови орли, разперили криле високо над него като покровители. Изкусно изработените птици и другите метални орнаменти на столичния мост са плод на виртуозна инженерна мисъл и прецизно изпълнение. Създаването на този знаков архитектурен паметник за гр. София е свързано с имената на двама видни чешки архитекти – Вацлав Прошек, братовчед на небезизвестните братя Прошек, и главният архитект на столицата по това време Адолф Вацлав Колар. Орлов мост е построен с идеята да ознаменува свободния дух на нацията.

 • Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  23.02.2019 г. Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  Всички привърженици на Apple знаят, че в основата на компанията са двамата Стив – Джобс и Возняк. Именно Стив Возняк е специалистът, изобретил първия персонален компютър Apple I, който бележи началото на компютърната революция и променя нашия свят. Този блестящ инженер и програмист никога не се е интересувал от пари и богатства и следва простичка формула за щастлив живот: „Щастието е равно на времето, когато се усмихваш, минус времето, когато се мръщиш“. Стефан Гари Возняк, когото приятелите наричат просто „Воз“, е роден през 1950 г. в Сан Хосе.

 • Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  16.02.2019 г. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  Благодарение на стремителното развитие на космическата техника успяхме да научим много за Слънчевата система, но въпреки забележителните открития, направени през годините, Вселената е все така пълна с мистерии. „Джеймс Уеб“ е следващият мащабен телескоп, който ще ни помогне да надникнем и достигнем още по-далеч в открития космос. Сред основните задачи на бъдещия телескоп е идентифицирането на светлината на първите звезди и галактики след Големия взрив. „Уеб“ ще може да вижда не само самите планети, но и техните спътници.

 • Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  09.02.2019 г. Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  Изправено пред климатичните промени в глобален план, човечеството е принудено да се справя с предизвикателства като зачестили наводнения и засушавания в някои райони от планетата. Но изграждането на язовири и засаждането на дървета е бавна и недотам ефективна мярка. Защо тогава да не решим проблема директно, като просто преместваме облаците и ги караме да валят там, където е нужно? Този въпрос си задали трима южнокорейски архитекти, които стоят зад проекта Cloud Capture.

 • Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  02.02.2019 г. Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  Всеки мечтае да живее в спокойна и здравословна среда, максимално далеч от шумния и претъпкан град, стреса и вредните емисии. Но повече от половината от населението на планетата живее именно в градове. Еднотипните високи здания вече не отговарят на изискванията на съвременната градска общност, необходима е нова схема и нова естетика. Много архитекти днес създават проекти, които по външен вид и функционалност са на ръба между реалност и мечта.

 • За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  26.01.2019 г. За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  Един самолет има продължителност на живота приблизително между 18 и 25 години, преди да започне да се износва. След като бъде заземен, той бива дерегистриран и от легална гледна точка се превръща в отпадък. Самолет, приземен завинаги, е тъжна гледка, а и разхищението е значително, защото това са тонове ценни материали. Измежду летателните средства се намират и късметлии, които се обновяват и евентуално получават втори шанс да летят с други авиолинии или намират място в някой музей. Примери за „спасени“ от скрап апарати има много.

ПРОМО.bg

 • Тестер за pH

  Тестер за pH

  Икономичен тестер за измерване на рН с обхват на измерване от 0.0 до 14.0, и то на промоционална цена? Точно така! От Хидро-Хикс България. Не пропускайте да се възползвате от тази специална оферта.

 • Газов котел De Dietrich Vivadens + термостат + комин

  Газов котел De Dietrich Vivadens + термостат + комин

  Едно е равно на три. Не вярвате ли? Промоцията на Рувекс вижте и се убедете сами. Само сега купувате цели три продукта и плащате супер изгодна пакетна цена. Вижте кои са те още на мига.