Инженерни истории

 • Висящите градини на Вавилон – ухание, пренесено през хилядолетия

  03.11.2018 г. Висящите градини на Вавилон – ухание, пренесено през хилядолетия

  От дълбока древност хората се прекланят пред постиженията на човешката мисъл, необятността на инженерния гений и красотата на природата. Легендите за седемте чудеса на древния свят и до днес вдъхновяват безброй творци. Те обхващат напредъка в различни области – архитектурни обекти, скулптури и градоустройство, и показват какво може да се постигне със съвсем простите инструменти, с които са разполагали архитектите, инженерите, леярите и каменоделците на античния свят.

 • Мисията на марсохода Кюриосити в търсене на следи от живот на Марс бе удължена благодарение на кондензатор

  27.10.2018 г. Мисията на марсохода Кюриосити в търсене на следи от живот на Марс бе удължена благодарение на кондензатор

  Неотдавна световният технологичен лидер в производството на пасивни електронни компоненти AVX получи признание за успеха си в удължаване мисията на Марсианската научна лаборатория Кюриосити на НАСА. Специалистите заключиха, че марсоходът продължава да крачи и изследва Червената планета благодарение на изобретения от AVX устойчив танталов кондензатор. Кюриосити бе спуснат на повърхността на Марс на 6 август 2012 г. и прекара там повече от 2 000 марсиански дни.

 • Дунав мост – шест десетилетия транспортна връзка между Балканите и Северна Европа

  20.10.2018 г. Дунав мост – шест десетилетия транспортна връзка между Балканите и Северна Европа

  През 1954 г. е пуснат в експлоатация Дунав мост, който не просто свързва Русе и Гюргево, но се и оказва транспортна връзка с ключово значение за десетилетия напред, която свързва България, Гърция и Турция с Румъния, а от там и с цяла Северна Европа. Имайки предвид тогавашното технологично ниво и въпреки изключително тежките метеорологични условия, съоръжението е построено само за две години, а нов мост над реката със северната ни съседка е изграден 60 години по-късно. Днес ви разказваме любопитните факти около грандиозния проект.

 • Хеди Ламар – красавицата на високи токчета, поставила основите на технологията за безжичните комуникации

  13.10.2018 г. Хеди Ламар – красавицата на високи токчета, поставила основите на технологията за безжичните комуникации

  Знаете ли, че в основата на мобилните комуникации стои блестящият ум на една от най-красивите холивудски актриси? Физическата красота и техническата изобретателност рядко се съчетават в едно изречение, но всяко правило си има изключения. За едно тях ще ви разкажем в настоящата история, а именно Хеди Ламар – изобретателката, дарила света с метода със скок на честотата, намиращ приложение в Wi-Fi мрежите, GPS системите, криптираните военни комуникации и др.

 • Подовото отопление – модерно, чисто, удобно и… древно

  06.10.2018 г. Подовото отопление – модерно, чисто, удобно и… древно

  Хората променят света от хилядолетия, за да създадат удобства и уют. А какво е един дом без топлина? Многобройните археологически разкопки сочат като първообраз на подовото отопление обект в областта Лапландия. Близо до шведското градче Вуолерим е направена възстановка на ловджийски бивак, където се вижда как горещ въздух от огнището се разпространява през топлоотводни канали. Дълъг е пътят на тази инженерна идея и именно за него ще ви разкажем в следващите редове...

 • Безпилотни превозни средства по градските улици – не дали, а кога?

  29.09.2018 г. Безпилотни превозни средства по градските улици – не дали, а кога?

  В забързаното всекидневие не винаги си даваме сметка за промените около нас. За няма и 20 години от нашия бит изчезнаха неща като стационарните телефони и пишещите машини, забравихме за касетите и дискетите, за антените и сателитните чинии по балконите. Но каквито и промени да се случват в живота ни, в основата им е развитието на технологиите. От години обект на интерес и разработка са самоуправляващите се автомобили. Водещи автомобилопроизводители се надпреварват в създаването на ефективен и сигурен автономен автомобил...

 • Crossrail – най-големият инфраструктурен проект в Европа, който ще трансформира жп транспорта в Лондон

  22.09.2018 г. Crossrail – най-големият инфраструктурен проект в Европа, който ще трансформира жп транспорта в Лондон

  Сред най-големите инженерни постижения за последните десетилетия не само за Обединеното кралство, но и за цяла Европа без съмнение е проектът Crossrail. На 40 m под земята, в сърцето на британската столица се простира именно той, за момента най-мащабното, съвременно инфраструктурно съоръжение за Стария континент – новата железопътна линия на Лондонското метро, носеща величественото име Elizabeth Line в чест на кралица Елизабет II.

 • Как и с какво кубчето на Рубик завладява сърцата на малки и големи по цялото земно кълбо

  15.09.2018 г. Как и с какво кубчето на Рубик завладява сърцата на малки и големи по цялото земно кълбо

  Преди появата на компютърните игри подреждането на кубчето на Рубик е любимо занимание на милиони хора по света. По това време то е в ръцете на всеки тийнейджър, точно както сега са мобилните телефони. Тогава кубчето е обявено за най-купуваната играчка в историята с общо 350 млн. продадени копия – непостижимо за днешните производители на играчки и мобилни устройства. Манията по 3D пъзела залива планетата като епидемия.

 • Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  08.09.2018 г. Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  Буквалният превод на понятието „блокчейн“ е „верига от блокове“ и представлява точно това – навързани един с друг блокове информация между свързани в мрежа компютри. Към настоящия момент иновативната технология се използва предимно за извършване на транзакции с криптовалута. Основани на блокчейн криптовалутите са алтернативи на децентрализирани цифрови валути, а най-известната от тях е Биткойн. Именно за съвременния прочит на парите ви разказваме в днешната инженерна история.

 • Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  01.09.2018 г. Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  Мнозина от вас се питат защо NASA е финансирана ежегодно с милиарди долари и тези огромни суми не се изразходват тук, на Земята. Но според повечето експерти всеки долар, инвестиран в проекти на NASA, се връща многократно, между 7 и 14 долара обратно в икономика. И тези космически технологии до такава степен променят живота на Земята, че днес ги смятаме за най-обикновени и почти всеки от нас ги използва във всекидневието си. Така че ползата за човечеството е повече от очевидна.

ПРОМО.bg

 • Компактен пречиствател за вода с UV лампа Cintropur

  Компактен пречиствател за вода с UV лампа Cintropur

  Компактен, за да пасва навсякъде. Подходящ за битови и за промишлени приложения. Оборудван с ултравиолетова лампа Philips. Това е пречиствателят за вода Cintropur от Аква Системи. Сега – на страхотна цена!

 • Измервателни уреди Kern

  Измервателни уреди Kern

  И този път от Амекс накланят везните във ваша полза и ви дават възможност да закупите висококачествени измервателни уреди с марката Kern с 5% отстъпка. Разнообразието е забележително!