Инженерни истории

 • С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  30.06.2018 г. С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  На Олимпийските игри през 2020 г. Япония ще се опита да смае света с технологии от бъдещето. Пълният списък на всички нови разработки и технологии, които ще бъдат представени на Олимпиадата, все още се пазят в тайна, но за някои от тях вече има достоверна информация. Разберете кои са те и научете повече за тях от настоящата ни инженерна история. Несъмнено един от най-вълнуващите моменти на всяка Олимпиада е нейното откриване.

 • Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  23.06.2018 г. Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  На 14 юни 2018 г., точно в 19:00 ч. местно време „Сборная“ посрещна отбора на Саудитска Арабия на националния стадион в Москва и светът стана футбол! Стартира 21-ото издание на световното първенство, което за първи път в историята си се провежда в страна от Източна Европа. Русия бе избрана за домакин още през 2010 г. и сега посреща екипите на 32-ата участващи национални отбора и футболните запалянковци от цял свят на 12 стадиона, разположени в 11 града.

 • Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  16.06.2018 г. Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  Към 2008 г. Израел е на ръба на екологична катастрофа. Един от най-сухите региони в света се изправя пред суша, невиждана за последните 900 години. Страната обаче успява да се справи с липсата на чиста вода с редица мерки, а сред тях е обезсоляването на морска вода. Така, през октомври 2013 г., на 15 km от Тел Авив заработва Сорек – най-голямата в света станция за обезсоляване на морска вода чрез обратна осмоза. Съоръжението е с капацитет 624 000 m³/ден, което е достатъчно, за да покрие нуждите от питейна вода на 1.5 млн. души.

 • На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  09.06.2018 г. На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  Мечтали ли сте да станете астронавт? Да изследвате, изучавате и да излезете в открития космос? Е, това вече не изглежда така непостижимо, тъй като първият космически хотел се готви да отвори врати още през 2022 г. С амбициозния проект, носещ името Aurora Station, се е заела американската технологична компания Orion Span, която ще използва ракети и технологии на SpaceX и NASA за конструирането му. Цената за 12-дневен престой в станцията ще възлиза на 9.5 млн. долара, или близо 792 000 долара на вечер.

 • За малките големи изобретатели по света, сътворили чудеса

  02.06.2018 г. За малките големи изобретатели по света, сътворили чудеса

  Брайловата азбука, светкавичният тест за рак и моторната шейна – вярвате или не, зад тези изобретения стоят деца. Водени от безграничната си фантазия, креативност и голямо любопитство, всички тези малчугани от различни епохи и различни култури са направили открития, които са допринесли за по-добър живот на много хора. А сега, проследете историите на някои от тях и се запознайте с по-значимите изобретения, които са дарили на света.

 • Когато грешката се окаже велико изобретение...

  26.05.2018 г. Когато грешката се окаже велико изобретение...

  Във филмите откривателството изглежда подозрително лесно. Вдъхновението връхлита изобретателя като гръм от ясно небе – внезапно хрумване, инцидент или нечии думи и филмовият герой е с Нобелова награда. В живота обаче изобретения се правят след щателни проучвания и анализи, усърдно проектиране и чертане. Отнема месеци и години на размисли, изследвания и експерименти. Но някои гениални идеи се раждат съвсем случайно и много ключови открития донякъде са плод на случайността. Именно за тях ще ви разкажем днес...

 • Tower Infinity – първата невидима кула в света

  19.05.2018 г. Tower Infinity – първата невидима кула в света

  В своята история човечеството винаги се е впечатлявало от високите постройки. Те са били и продължават да бъдат притегателен център и да будят всеобщо възхищение. Този стремеж към издигането на все по-високи и по-високи сгради продължава и до днес. В последните няколко десетилетия сме свидетели на истински бум. В различни краища на света бяха издигнати множество небостъргачи. Имайки предвид този факт, правителството на Южна Корея решава да заложи на нещо иновативно, с което да впечатли любителите на архитектурата.

 • Space pen, или защо космонавтите пишат с писалка за милион долара, а не с молив за левче

  12.05.2018 г. Space pen, или защо космонавтите пишат с писалка за милион долара, а не с молив за левче

  За любителите на конспирации НАСА е обект на изострен интерес. През 60-годишната си история агенцията е обвинявана ту в инсценировка на кацането на луната, ту в укриване доказателства за извънземни или че е похарчила милиони долари на данъкоплатците за разработване на космическа писалка. Със сигурност мнозина са чували забавната история как за целите на космическата си програма НАСА е вложила 1 милион долара за изобретяване на специална писалка.

 • Инженерните факти зад пазителя на Бразилия – Христос Спасителя

  05.05.2018 г. Инженерните факти зад пазителя на Бразилия – Христос Спасителя

  Символ на Бразилия и най-голямата ар деко скулптура в света, Христос Спасителя е строен в продължение на девет години. Монументът, със собствена височина от 38 m, е разположен на най-високия връх на планината Корковадо. Проектът е на бразилския инженер Хeитoр да Силва Коста, а как възниква идеята за емблематичния паметник и какви са инженерните предизвикателства в неговия строеж и поддръжка ви разказваме в днешната инженерна история.

 • Швеция маркира бъдещето на транспортната инфраструктура с първия в света електрифициран път

  28.04.2018 г. Швеция маркира бъдещето на транспортната инфраструктура с първия в света електрифициран път

  Само преди броени дни официално бе открит първият по рода си електрифициран път eRoadArlanda в Швеция, който дава възможност на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Иновативното решение, което е колкото устойчиво, толкова и икономически ефективно, ще позволи на съществуващите общински пътища да бъдат електрифицирани и ще спомогне за създаването на напълно независим от изкопаемите горива автомобилен транспорт.

ПРОМО.bg

 • Априлска промоционална кампания на LDG България

  Априлска промоционална кампания на LDG България

  Месец април стартира само преди няколко дни, а от LDG България вече са ви приготвили нови изненади! Специално за вас – неустоими предложения на различни продукти на топ цени!

 • Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  От Ритбул отново ни заливат с неустоими предложения. Само сега всеки майстор може да получи до 25% отстъпка от цената на инструменти с марка Wera, Knipex или Bessey. Звучи страхотно, нали?