Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  23.02.2019 г. Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  Всички привърженици на Apple знаят, че в основата на компанията са двамата Стив – Джобс и Возняк. Именно Стив Возняк е специалистът, изобретил първия персонален компютър Apple I, който бележи началото на компютърната революция и променя нашия свят. Този блестящ инженер и програмист никога не се е интересувал от пари и богатства и следва простичка формула за щастлив живот: „Щастието е равно на времето, когато се усмихваш, минус времето, когато се мръщиш“. Стефан Гари Возняк, когото приятелите наричат просто „Воз“, е роден през 1950 г. в Сан Хосе.

 • Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  16.02.2019 г. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  Благодарение на стремителното развитие на космическата техника успяхме да научим много за Слънчевата система, но въпреки забележителните открития, направени през годините, Вселената е все така пълна с мистерии. „Джеймс Уеб“ е следващият мащабен телескоп, който ще ни помогне да надникнем и достигнем още по-далеч в открития космос. Сред основните задачи на бъдещия телескоп е идентифицирането на светлината на първите звезди и галактики след Големия взрив. „Уеб“ ще може да вижда не само самите планети, но и техните спътници.

 • Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  09.02.2019 г. Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  Изправено пред климатичните промени в глобален план, човечеството е принудено да се справя с предизвикателства като зачестили наводнения и засушавания в някои райони от планетата. Но изграждането на язовири и засаждането на дървета е бавна и недотам ефективна мярка. Защо тогава да не решим проблема директно, като просто преместваме облаците и ги караме да валят там, където е нужно? Този въпрос си задали трима южнокорейски архитекти, които стоят зад проекта Cloud Capture.

 • Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  02.02.2019 г. Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  Всеки мечтае да живее в спокойна и здравословна среда, максимално далеч от шумния и претъпкан град, стреса и вредните емисии. Но повече от половината от населението на планетата живее именно в градове. Еднотипните високи здания вече не отговарят на изискванията на съвременната градска общност, необходима е нова схема и нова естетика. Много архитекти днес създават проекти, които по външен вид и функционалност са на ръба между реалност и мечта.

 • За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  26.01.2019 г. За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  Един самолет има продължителност на живота приблизително между 18 и 25 години, преди да започне да се износва. След като бъде заземен, той бива дерегистриран и от легална гледна точка се превръща в отпадък. Самолет, приземен завинаги, е тъжна гледка, а и разхищението е значително, защото това са тонове ценни материали. Измежду летателните средства се намират и късметлии, които се обновяват и евентуално получават втори шанс да летят с други авиолинии или намират място в някой музей. Примери за „спасени“ от скрап апарати има много.

 • Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  19.01.2019 г. Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  Трима известни учени – инженер, физик и математик, били поканени да вземат участие в експеримент за оцеляване, в който да анализират тяхното поведение при определени обстоятелства. За целта всеки един от тях бил затворен в самостоятелна стая, в която нямало нищо друго освен по един заключен сандък с храна. След няколко седмици, когато експериментът приключил, изследователите започнали поетапно да отключват едно по едно помещенията, в които пребивавали тримата „гениални умове“, и останали изненадани от някои от резултатите…

 • Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  12.01.2019 г. Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  От древни времена хората наблюдават звездите и мечтаят да разкрият тайните на безкрайната Вселена. И въпреки че разпалват човешкото въображение от хилядолетия, в действителност започваме да ги изучаваме със специализирана за целта апаратура едва през последните 400 години, или по-точно от 1609 г., когато Галилео Галилей за пръв път използва телескоп, за да наблюдава необятния Космос. За момента „Хъбъл“ е най-добрият телескоп, с който разполагаме. Създаден е като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

 • Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  05.01.2019 г. Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  Два влака на водородно гориво, разработка на френския производител на високоскоростни електрически влакове Alstom, вече превозват пътници по 99-километрово ж.п. трасе в Германия. Така страната ознаменува старта на инициативата си за изтласкването от употреба на замърсяващите въздуха дизелови локомотиви и замяната им с локомотиви на водородно гориво, които са по-скъпи, но пък по-екологични. Двата влака Coradia iLint изпълняват своя курс между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.

 • Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  31.12.2018 г. Инженер.bg представя: 10 нестандартни инженерни погледа към коледната украса

  Освен уют, празничност и тежки трапези, Коледа и Нова година носят със себе си и пищна украса. Милиони жилища, градини, витрини и улици блещукат, отрупани в премигващи светлинни гирлянди, картини и фигурки. И ако повечето от нас предпочитат традиционния вариант на коледното дърво – зелена елха, чиито клонки да окичим с изящни украшения, то други влагат цялата си инженерна мисъл и създават нестандартна украса, достойна за най-иновативните развойно-технологични лаборатории.
  Да видим...

 • Мястото на бирата в приложните науки

  30.12.2018 г. Мястото на бирата в приложните науки

  Прибирал се Иванчо от университет, щастливо препускайки към дома, поради факта, че дългоочакваните Коледа и Нова година направо чукат на вратата. По пътя започнал да размишлява колко бири ще изпие и дали изобщо ще успее да отбележи празниците подобаващо. Разтревожен от тези мисли, Иванчо решил да сметне най-точно количеството, което ще е необходимо за едно умно момче като него. Като възпитаник на ТУ-София, той приложил в действие всичко научено до момента от лекциите по приложни науки, стигайки до следните заключения...

ПРОМО.bg

 • Пелетни котли Domusa

  Пелетни котли Domusa

  Рувекс имат неустоимо предложение за Вас на промоционална цена. Взeмете сега пeлетен котел Domusa Bioclass HM 25 или Domusa Bioclass HG 66! Доверете се на кечество с най-висок европейски стандарт!

 • Продукти Dahua

  Продукти Dahua

   Продукти Dahua от Текра закупете, подарък Samsonite вземете и за следващото пътешествие се пригответе. Само сега имате уникалната възможност да грабнете страхотни подаръци за път. Възползвайте се!