Инженерни истории

 • За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  18.08.2018 г. За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  Когато през 1958 г. Айзенхауер създава Национална агенция за космически изследвания (National Aeronautics and Space Administration) никой не подозира с какво това ще промени всекидневието на хората на Земята. В много отношения агенцията представлява огромна изследователска лаборатория. Учените от NASA решават сериозни задачи, свързани с оцеляване в космоса и от техния труд се раждат решения и технологии, които си пробиват път за широка употреба и правят живота ни по-лек и удобен. Списъкът е дълъг и доста изненадващ. Вижте го...

 • 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  11.08.2018 г. 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  Като дете вероятно сте чували историята за трите прасенца. Накратко, всяко едно от тях си построило дом съответно от слама, съчки и тухли. Накрая само тухлената къщичка успяла да устои на опитите на гладния лош вълк да я издуха и разруши. Но в нашия осъвременен вариант на приказката има и четвърто прасенце. Такова с модерна визия за живота, което използвало иновативен 3D бетонов принтер да изгради своя дом. Триизмерният печат вече се превръща в основен елемент за най-различни индустрии – от металообработката до създаването на жива тъкан...

 • Технологичните изобретения на гения Леонардо

  04.08.2018 г. Технологичните изобретения на гения Леонардо

  Великите идеи и открития са дело на талантливи хора, които вярват, че могат да ги изпълнят. Един човек обаче не може да притежава талант за всичко. Но изключения винаги има – Леонардо да Винчи – гениален във всичко, изпреварил с години времето си. Няма друг творец в историята на човечеството с толкова разностранни интереси. Живописец, скулптор, архитект, анатом, естествоизпитател, изобретател, инженер, писател, философ, музикант, поет, астроном, математик и какво ли още не… С две думи: Homo Universalis.

 • Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  28.07.2018 г. Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  Вървите към мола и дори не забелязвате как се отварят автоматичните врати пред вас. А знаете ли, че автоматични врати са се отваряли не по-малко гостоприемно и преди 2 000 години? Или сте жаден. Обикновено на всеки етаж на всяка офис сграда има автомат – слагаш монета и получаваш желаната напитка. И преди 2 000 години това също е било възможно, но само в Александрия, Египет, където придобивката обаче в била светена вода. Но въпреки това пак е трябвало да сложиш монета...

 • Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  21.07.2018 г. Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  Наред с изобретяването на първия компютър от Джон Атанасов, българите неизменно затвърждават репутация на новатори в областта на компютърните и IT технологии. Но без съмнение има и други, още незаети територии, на които предстои изявата на марката „bg“, като например в строителството. Не е лесно да сътвориш небостъргач от неизвестен тип, неизграждан досега никъде по света, какъвто е случаят с идеята на проф. арх. Янко Александров от Висше строително училище „Любен Каравелов“ в София.

 • Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  14.07.2018 г. Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  Диамантите са символ на богатство и разкош, но малцина могат да ги притежават. Във филма-класика „Джентълмените предпочитат блондинки“ звучи песента на Мерлин Монро „Диамантите са най-добрия приятел на всяко момиче“, а безспорно всяко момиче се нуждае от такива приятели. Така в началото на ХХ век, заедно с късите поли и практични прически, в обществото навлизат и достъпни за всички бижута. Изящни, ефирни, сравними по красота с диамантите, кристалите Сваровски завладяват света. И вече повече от столетие името Сваровски е синоним на блясък.

 • Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  07.07.2018 г. Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  Десетилетията на стремителен икономически растеж и технологичен напредък отредиха на Китай водещо място в световната икономика. Този растеж обаче превърна страната и в един от най-големите замърсители на въздуха в света. В същото време използването на зелени технологии също расте, особено що се касае до оползотворяване на енергията от Слънцето. Оказва се, че Китай е сред държавите с най-голям дял в използването на слънчеви системи за производство на топла вода.

 • С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  30.06.2018 г. С какви новости и технологии се готви да ни изненада Токио на Олимпийските игри през 2020 г.

  На Олимпийските игри през 2020 г. Япония ще се опита да смае света с технологии от бъдещето. Пълният списък на всички нови разработки и технологии, които ще бъдат представени на Олимпиадата, все още се пазят в тайна, но за някои от тях вече има достоверна информация. Разберете кои са те и научете повече за тях от настоящата ни инженерна история. Несъмнено един от най-вълнуващите моменти на всяка Олимпиада е нейното откриване.

 • Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  23.06.2018 г. Най-старите стадиони на Мондиал 2018 – Лужники (Москва) и стадион Централен (Екатеринбург)

  На 14 юни 2018 г., точно в 19:00 ч. местно време „Сборная“ посрещна отбора на Саудитска Арабия на националния стадион в Москва и светът стана футбол! Стартира 21-ото издание на световното първенство, което за първи път в историята си се провежда в страна от Източна Европа. Русия бе избрана за домакин още през 2010 г. и сега посреща екипите на 32-ата участващи национални отбора и футболните запалянковци от цял свят на 12 стадиона, разположени в 11 града.

 • Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  16.06.2018 г. Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  Към 2008 г. Израел е на ръба на екологична катастрофа. Един от най-сухите региони в света се изправя пред суша, невиждана за последните 900 години. Страната обаче успява да се справи с липсата на чиста вода с редица мерки, а сред тях е обезсоляването на морска вода. Така, през октомври 2013 г., на 15 km от Тел Авив заработва Сорек – най-голямата в света станция за обезсоляване на морска вода чрез обратна осмоза. Съоръжението е с капацитет 624 000 m³/ден, което е достатъчно, за да покрие нуждите от питейна вода на 1.5 млн. души.

ПРОМО.bg

 • Принтери за маркиране Linx 8900

  Принтери за маркиране Linx 8900

  Търсите принтер за маркиране? Имате възможността да поръчате своя Linx 8900 от фирма Бетелгиус само сега на атрактивни цени с до 25 % отстъпка! До изчерпване на количествата!

 • LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

  LED прожектори, кабелни обувки, модулни табла от Ритбул

  LED прожектори, кабелни обувки и модулни табла! Всичко това на невероятна ТОП цена. Само сега и само за вас от Ритбул обявиха уникално добра оферта. Не се бавете!