Инженерни истории

 • Дунав мост – шест десетилетия транспортна връзка между Балканите и Северна Европа

  20.10.2018 г. Дунав мост – шест десетилетия транспортна връзка между Балканите и Северна Европа

  През 1954 г. е пуснат в експлоатация Дунав мост, който не просто свързва Русе и Гюргево, но се и оказва транспортна връзка с ключово значение за десетилетия напред, която свързва България, Гърция и Турция с Румъния, а от там и с цяла Северна Европа. Имайки предвид тогавашното технологично ниво и въпреки изключително тежките метеорологични условия, съоръжението е построено само за две години, а нов мост над реката със северната ни съседка е изграден 60 години по-късно. Днес ви разказваме любопитните факти около грандиозния проект.

 • Хеди Ламар – красавицата на високи токчета, поставила основите на технологията за безжичните комуникации

  13.10.2018 г. Хеди Ламар – красавицата на високи токчета, поставила основите на технологията за безжичните комуникации

  Знаете ли, че в основата на мобилните комуникации стои блестящият ум на една от най-красивите холивудски актриси? Физическата красота и техническата изобретателност рядко се съчетават в едно изречение, но всяко правило си има изключения. За едно тях ще ви разкажем в настоящата история, а именно Хеди Ламар – изобретателката, дарила света с метода със скок на честотата, намиращ приложение в Wi-Fi мрежите, GPS системите, криптираните военни комуникации и др.

 • Подовото отопление – модерно, чисто, удобно и… древно

  06.10.2018 г. Подовото отопление – модерно, чисто, удобно и… древно

  Хората променят света от хилядолетия, за да създадат удобства и уют. А какво е един дом без топлина? Многобройните археологически разкопки сочат като първообраз на подовото отопление обект в областта Лапландия. Близо до шведското градче Вуолерим е направена възстановка на ловджийски бивак, където се вижда как горещ въздух от огнището се разпространява през топлоотводни канали. Дълъг е пътят на тази инженерна идея и именно за него ще ви разкажем в следващите редове...

 • Безпилотни превозни средства по градските улици – не дали, а кога?

  29.09.2018 г. Безпилотни превозни средства по градските улици – не дали, а кога?

  В забързаното всекидневие не винаги си даваме сметка за промените около нас. За няма и 20 години от нашия бит изчезнаха неща като стационарните телефони и пишещите машини, забравихме за касетите и дискетите, за антените и сателитните чинии по балконите. Но каквито и промени да се случват в живота ни, в основата им е развитието на технологиите. От години обект на интерес и разработка са самоуправляващите се автомобили. Водещи автомобилопроизводители се надпреварват в създаването на ефективен и сигурен автономен автомобил...

 • Crossrail – най-големият инфраструктурен проект в Европа, който ще трансформира жп транспорта в Лондон

  22.09.2018 г. Crossrail – най-големият инфраструктурен проект в Европа, който ще трансформира жп транспорта в Лондон

  Сред най-големите инженерни постижения за последните десетилетия не само за Обединеното кралство, но и за цяла Европа без съмнение е проектът Crossrail. На 40 m под земята, в сърцето на британската столица се простира именно той, за момента най-мащабното, съвременно инфраструктурно съоръжение за Стария континент – новата железопътна линия на Лондонското метро, носеща величественото име Elizabeth Line в чест на кралица Елизабет II.

 • Как и с какво кубчето на Рубик завладява сърцата на малки и големи по цялото земно кълбо

  15.09.2018 г. Как и с какво кубчето на Рубик завладява сърцата на малки и големи по цялото земно кълбо

  Преди появата на компютърните игри подреждането на кубчето на Рубик е любимо занимание на милиони хора по света. По това време то е в ръцете на всеки тийнейджър, точно както сега са мобилните телефони. Тогава кубчето е обявено за най-купуваната играчка в историята с общо 350 млн. продадени копия – непостижимо за днешните производители на играчки и мобилни устройства. Манията по 3D пъзела залива планетата като епидемия.

 • Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  08.09.2018 г. Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  Буквалният превод на понятието „блокчейн“ е „верига от блокове“ и представлява точно това – навързани един с друг блокове информация между свързани в мрежа компютри. Към настоящия момент иновативната технология се използва предимно за извършване на транзакции с криптовалута. Основани на блокчейн криптовалутите са алтернативи на децентрализирани цифрови валути, а най-известната от тях е Биткойн. Именно за съвременния прочит на парите ви разказваме в днешната инженерна история.

 • Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  01.09.2018 г. Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  Мнозина от вас се питат защо NASA е финансирана ежегодно с милиарди долари и тези огромни суми не се изразходват тук, на Земята. Но според повечето експерти всеки долар, инвестиран в проекти на NASA, се връща многократно, между 7 и 14 долара обратно в икономика. И тези космически технологии до такава степен променят живота на Земята, че днес ги смятаме за най-обикновени и почти всеки от нас ги използва във всекидневието си. Така че ползата за човечеството е повече от очевидна.

 • Инсталация за обезсоляване, захранвана със слънчева енергия, ще осигурява питейна вода за град в Саудитска Арабия

  25.08.2018 г. Инсталация за обезсоляване, захранвана със слънчева енергия, ще осигурява питейна вода за град в Саудитска Арабия

  Питейната вода навярно е най-ценният ни природен ресурс. Тя е важно условие за самото съществуване на човека. За съжаление, в световен мащаб водните ресурси намаляват. Статистиката сочи, че ако в средата на 20-ти век на човек са се падали около 4000 куб.м. прясна вода, то днес това количество е намаляло до 1000. От друга страна, водните ресурси са разпределени неравномерно, като има райони на земята, които са изключително бедни. Такъв е случаят със Саудитска Арабия.

 • За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  18.08.2018 г. За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  Когато през 1958 г. Айзенхауер създава Национална агенция за космически изследвания (National Aeronautics and Space Administration) никой не подозира с какво това ще промени всекидневието на хората на Земята. В много отношения агенцията представлява огромна изследователска лаборатория. Учените от NASA решават сериозни задачи, свързани с оцеляване в космоса и от техния труд се раждат решения и технологии, които си пробиват път за широка употреба и правят живота ни по-лек и удобен. Списъкът е дълъг и доста изненадващ. Вижте го...

ПРОМО.bg

 • Разклонителни клеми WAGO Compact с подарък

  Разклонителни клеми WAGO Compact с подарък

  Специална промо цена за пакет разклонителни клеми WAGO Compact от Филкаб + подарък. Вземете висококачествените продукти на WAGO с до 50% отстъпка от цената!

 • Радиаторни комплекти Danfoss

  Радиаторни комплекти Danfoss

  1, 2, 3… Падат не листа, а цени! Затова за ниските температури с промоцията на Юроком ти се приготви и с радиаторен комплект Danfoss се снабди! Сега е моментът! Не позволявай да отлети!