Инженерни истории

 • Първият в света изцяло задвижван от слънцето влак потегли по източното крайбрежие на Австралия

  20.01.2018 г. Първият в света изцяло задвижван от слънцето влак потегли по източното крайбрежие на Австралия

  Австралия е една от най-предпочитаните туристически дестинации в глобален мащаб. Освен с благоприятните условия за живот по крайбрежието, уникалната дива природа и спиращите дъха пейзажи, страната-континент днес може да се похвали и с първия в света соларен влак, който от началото на годината официално потегли по жп линиите на морския град Байрън Бей (Byron Bay), в източната част на Австралия. Той ще обслужва трасе с дължина около 3 km между северния бряг на района и центъра на града.

 • Наклонената кула в Пиза – едно забележително творение на средновековната архитектура

  13.01.2018 г. Наклонената кула в Пиза – едно забележително творение на средновековната архитектура

  Човекът няма да е човек, ако не греши. Рядко обаче, някой може де се похвали с грешка, която да пребъде през вековете, будейки всеобщо възхищение и почуда. Наклонената кула в гр. Пиза, Италия, напълно се вписва в подобно описание. Нейният създател и неговите съвременници навярно са я приели като огромна строителна грешка и едва ли някой от тях е очаквал, че тя ще оцелее през вековете, и ще се превърне в едно от най-забележителните архитектурни творения на Средновековието.

 • Биомимикрия, или как природата ни помага да решаваме инженерните предизвикателства от ежедневието

  06.01.2018 г. Биомимикрия, или как природата ни помага да решаваме инженерните предизвикателства от ежедневието

  Всемогъща и хармонична, природата ни демонстрира невероятни примери за решаване на различни предизвикателства – само трябва да се вгледаме в нея. Аеродинамичната форма на птиците, комуникацията между делфините, естествената филтрация на водата и още мн.др. Как може да адаптираме всичко това към нуждите на човешкото общество? Чрез т.нар. биомимикрия, която се занимава с прилагането на съществуващи в природата форми, процеси и екосистеми в създаването на съвременни технологии.

 • 13 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  31.12.2017 г. 13 любопитни факта за инженерството, науката и технологиите

  Знаете ли, че...
  Диамантът не се разтваря в киселина. Единственото нещо, което може да го унищожи, е интензивна топлина. Встъпването в длъжност на Бил Клинтън през януари 1997 г. е било първото предаване на живо по интернет, a Мария Кюри е била първата жена, спечелила две Нобелови награди в категория „Наука”.
  А какви са останалите 10 интересни факта от света на инженерството, науката и технологиите, можете да научите от настоящия материал...

 • Колю Фичето: „Не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове - да ви събират“

  30.12.2017 г. Колю Фичето: „Не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове - да ви събират“

  Често се питаме дали нашите действия имат смисъл, по-тежък от днешния ден, дали животите ни са мисия, с която да оставим завета си на тези, които идват след нас. А вместо да „блъскаме“ глави над екзистенциалните човешки въпроси, е достатъчно само да огледаме света наоколо и да видим хилядите доказателства и напомняния, завещани от някогашните будители, от лидерите на едни други времена. „Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора“, често казва Никола Фичев.

 • Лесно ли е да се конструира ракета на базата на само един доклад?

  29.12.2017 г. Лесно ли е да се конструира ракета на базата на само един доклад?

  Великият математик Джон фон Нойман отишъл да консултира група млади учени, които били в процес на конструиране на ракета. Целта била да я изпратят далече в открития космос. Когато знатният специалист видял недовършената конструкция, попитал: „Откъде взехте плановете за тази ракета?“
  Един от членовете на групата отговорил: „Имаме собствен екип от инженери, който разработи плана на ракетата в детайли“. А колко сполучлив е бил той, разберете от историята по-нататък.

 • Лошият шеф и вълшебната лампа

  28.12.2017 г. Лошият шеф и вълшебната лампа

  След края на тежък, забързан проект мениджър решил да се отблагодари за положените усилия, неуморната работа и отдадеността на двамата инженери от екипа, като ги заведе на обяд. Не щеш ли на пътя за ресторанта единият от тях се спънал във вълшебна лампа, от която ненадейно излязъл джин. В знак на благодарност, че са го освободили духът предложил да изпълни на всеки по едно желание. Какво поискали специалистите от вълшебния джин, разберете от историята по-нататък…

 • Китайско езеро стана дом на най-големия плаващ соларен парк в света

  27.12.2017 г. Китайско езеро стана дом на най-големия плаващ соларен парк в света

  Днес в рубриката „Инженерни истории“ избрахме да ви разкажем за един сравнително нов метод за производство на електроенергия, а именно плаващите фотоволтаични електроцентрали и по-специално за най-голямата за момента такава в света. Ставайки въпрос за поредния световен рекорд, вероятно вече сте се досетили, че отново Китай е безспорния фаворит със своето 86-хектарово съоръжение на повърхността на езеро в района на Хуайнан (Huainan) от източната провинция Анхуей (Anhui).

 • Възможно ли е математически Дядо Коледа да съществува?

  26.12.2017 г. Възможно ли е математически Дядо Коледа да съществува?

  Преди да продължите да четете нататък, се налага да ви споделим една тъжна новина. С най-голямо съжаление ви съобщаваме, че тази година Дядо Коледа няма да дойде. Според Института по електротехника и електроника за инженери (IEEE) съществуването на Дядо Коледа се оказва невъзможно. Причината за това обаче не е мит, а най-проста математика.
  Разберете какви са неоспоримите доводи на техническата организация от историята по-нататък.

 • Различната гледна на математик, инженер и физик

  23.12.2017 г. Различната гледна на математик, инженер и физик

  Математик, инженер и физик решили да обиколят Кралство Шотландия с влак. Докато пътували, през прозореца видели една черна овца да пасе трева на една голяма поляна.
  - Аха! – възкликнал инженерът – Виждам, че шотландските овце са черни.
  Какво обаче мислят другите двама специалисти по този въпрос, ще научите от историята по-нататък.

ПРОМО.bg

 • Панелни радиатори De Dietrich

  Панелни радиатори De Dietrich

  Празниците отминаха, но зимата продължава. Сега е моментът да замените старите радиатори с нови! Възползвайте се от неустоимото предложение на Рувекс! ТОП цени на радиатори De Dietrich!

 • Филтър Cintropur SmartLine SL160

  Филтър Cintropur SmartLine SL160

  Искате чиста вода у дома? Сега е възможно с предложението на Аква Системи. Филтър с предварителна филтрация Cintropur SmartLine SL160 3/4" на промоционална цена от 75.60 лв.