Инженерни истории

 • Алесандро Волта – ученият, положил основите на електричеството

  21.04.2018 г. Алесандро Волта – ученият, положил основите на електричеството

  Неговите съвременници го описват като висок на ръст човек с правилни черти. Погледът му е спокоен, говори ясно. Отличава се със своя силен и бистър ум и искрено и категорично слово. В историята той остава като човека, с когото започва една нова епоха в историята на човечеството – епохата на електричеството. Запознайте се с великия италиански учен, изобретател и откривател Алесандро Джузепе Антонио Анастасио Волта.

 • Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

  14.04.2018 г. Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

  Наричат я осмото чудо на света! Великата либийска река, позната още с името Great Man-Made River, е едно от най-крупните инженерни съоръжения на съвремието. Според проекта цялата мрежа от водопроводи трябва да бъде с дължина 4 000 км и да доставя 6.5 млн. куб.м вода на ден от южните части на Либия до крайбрежието ѝ на север. Откъде идва водата в тази пустинна част на света, как се изгражда системата и какви са нейните фази предстои да ви разкажем в днешната инженерна история.

 • Да посрещнем Великден с шоколадовите зайчета и марципанови яйца на Niederegger-Marzipan и Festo

  08.04.2018 г. Да посрещнем Великден с шоколадовите зайчета и марципанови яйца на Niederegger-Marzipan и Festo

  Боядисахте ли яйцата? А замесихте ли козунаците? Готови ли сте да посрещнете един от най-големите и светли християнски празници – Великден? Не забравяйте да украсите и подсладите целия този пейзаж с какаовите великденски зайчета, марципанови сладки и шоколадови яйца, които смело ни изкушават от рафтовете на магазините. Днес ще ви разкажем именно за тях и за едни от виновниците за тяхната поява на пазара. Останете с нас и нека заедно допуснем празничната атмосфера в дома и в душите си.

 • А вие ползвате ли микровълнова? Научете как е изобретена тя

  31.03.2018 г. А вие ползвате ли микровълнова? Научете как е изобретена тя

  Изключително широко използвана днес, микровълновата печка е едно от изобретенията, които маркират духа на нашето съвремие, изпълнено с динамика, стрес и постоянен недостиг на време. Микровълновата е особено практична поради своята бързина и лекота на употреба, но това, което може би не знаете за този верен кухненски помощник, е, че той е изобретен напълно случайно преди повече от 70 години. А как точно, разберете от днешната ни инженерна история...

 • За очакванията и обратите в живота на инженера

  24.03.2018 г. За очакванията и обратите в живота на инженера

  След като многообещаващ електроинженер успял да завърши с отличие ТУ-София решил, че ще търси реализация и развитие в своята сфера. Явил се на множество интервюта, придружени с най-различни тестове, но всяко едно от тях завършвало по един и същи начин – с несполука. Малко по малко месеците безплодно търсене на работа започнали да го обезкуражават и в крайна сметка той решил да приеме първото предложение, което изскочи – за да може поне да покрие основните си нужди...

 • Най-големият круизен ферибот в света се готви да покори Ирландско море през 2020 г.

  17.03.2018 г. Най-големият круизен ферибот в света се готви да покори Ирландско море през 2020 г.

  Вече в рубриката „Инженерни истории“ ви разказахме за най-големия круизен кораб, който съвсем скоро официално ще започне да покорява водите на Средиземно море. Днес обаче ще обърнем поглед към един друг вид плавателни съдове, който представлява не по-малък интерес за авантюристите и любителите на нови и непознати преживявания, а именно фериботите, и ще ви разкрием с какво точно се готви да ни изненада морската индустрия в близко бъдеще.

 • За жените-откриватели, оставили огромна диря след себе си в полза на човечеството

  10.03.2018 г. За жените-откриватели, оставили огромна диря след себе си в полза на човечеството

  Често подценявани в инженерния свят, жените освен като прилежни домакини и повелители на кухнята са се доказали през вековете и като велики учени, горди изобретатели и достойни откриватели. По повод Международния ден на жената Инженер.bg ще ви представи една много малка част от тези креативни умове и творенията, с които предприемчивите дами успяват да променят закостенелите разбирания на обществото, превръщайки ги в символ на вдъхновение, иновативност и съзидателност.

 • Голямата ни крачка между Европа и Ориента – първата железница у нас Русе – Варна

  04.03.2018 г. Голямата ни крачка между Европа и Ориента – първата железница у нас Русе – Варна

  Земите на завладяна България пропускали върху себе си легендарния Ориент Експрес, който свързвал Европа и Ориента, преминавайки върху трошения камък от старите столици Плиска и Преслав – какъв исторически каламбур, каква символика…
  Строителството на първата железница по българските земи започва през 1864 г. и продължава до 1866 г., когато на 26 октомври Мидхад паша, валия на Дунавския вилает по това време, пропътува цялото трасе от Варна до Русе и обявява линията за открита. Парадоксите не подминават и тази част от историята ни…

 • Факти от ежедневието на истинските инженери

  24.02.2018 г. Факти от ежедневието на истинските инженери

  Днес ще ви запознаем с няколко интересни факта от ежедневието на истинските инженери. Знаехте ли, че именно те се смятат за добре облечени, само ако чорапите им са абсолютно еднакви? Освен това, само един истински инженер би купил на своята половинка комплект отвертки за рождения й ден! И всеизвестен факт е, че специалистът по инженерство има разговорен нетехнически речник от „цели“ 800 думи... Разберете дали и вие ще се разпознаете като истински инженер и от останалите любопитни факти, които сме ви подготвили.

 • Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  17.02.2018 г. Джовани Вентури – един свещеник, останал в историята като велик учен

  Джовани Батиста Вентури e италиански физик, математик, писател и дипломат. Роден е през 1746 г. в малкото италианско градче Бибиано (Bibbiano), провинция Реджо Емилия, в сравнително богато семейство. По време на своето следване, Вентури се проявява като талантлив студент, проявяващ разнородни интереси в разнообразни области - като се започне от точните науки, сред които математика, физика и механика на флуидите, и се стигне до чисто духовната сфера, каквато е теологията.

ПРОМО.bg

 • Априлска промоционална кампания на LDG България

  Априлска промоционална кампания на LDG България

  Месец април стартира само преди няколко дни, а от LDG България вече са ви приготвили нови изненади! Специално за вас – неустоими предложения на различни продукти на топ цени!

 • Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  Инструменти Wera, Knipex и Bessey от Ритбул

  От Ритбул отново ни заливат с неустоими предложения. Само сега всеки майстор може да получи до 25% отстъпка от цената на инструменти с марка Wera, Knipex или Bessey. Звучи страхотно, нали?