Инженерни истории

 • Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  16.06.2018 г. Станцията за обезсоляване Сорек в Израел осигурява питейна вода за 1.5 млн. души

  Към 2008 г. Израел е на ръба на екологична катастрофа. Един от най-сухите региони в света се изправя пред суша, невиждана за последните 900 години. Страната обаче успява да се справи с липсата на чиста вода с редица мерки, а сред тях е обезсоляването на морска вода. Така, през октомври 2013 г., на 15 km от Тел Авив заработва Сорек – най-голямата в света станция за обезсоляване на морска вода чрез обратна осмоза. Съоръжението е с капацитет 624 000 m³/ден, което е достатъчно, за да покрие нуждите от питейна вода на 1.5 млн. души.

 • На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  09.06.2018 г. На хотел в открития космос – възможно още през 2022 г.

  Мечтали ли сте да станете астронавт? Да изследвате, изучавате и да излезете в открития космос? Е, това вече не изглежда така непостижимо, тъй като първият космически хотел се готви да отвори врати още през 2022 г. С амбициозния проект, носещ името Aurora Station, се е заела американската технологична компания Orion Span, която ще използва ракети и технологии на SpaceX и NASA за конструирането му. Цената за 12-дневен престой в станцията ще възлиза на 9.5 млн. долара, или близо 792 000 долара на вечер.

 • За малките големи изобретатели по света, сътворили чудеса

  02.06.2018 г. За малките големи изобретатели по света, сътворили чудеса

  Брайловата азбука, светкавичният тест за рак и моторната шейна – вярвате или не, зад тези изобретения стоят деца. Водени от безграничната си фантазия, креативност и голямо любопитство, всички тези малчугани от различни епохи и различни култури са направили открития, които са допринесли за по-добър живот на много хора. А сега, проследете историите на някои от тях и се запознайте с по-значимите изобретения, които са дарили на света.

 • Когато грешката се окаже велико изобретение...

  26.05.2018 г. Когато грешката се окаже велико изобретение...

  Във филмите откривателството изглежда подозрително лесно. Вдъхновението връхлита изобретателя като гръм от ясно небе – внезапно хрумване, инцидент или нечии думи и филмовият герой е с Нобелова награда. В живота обаче изобретения се правят след щателни проучвания и анализи, усърдно проектиране и чертане. Отнема месеци и години на размисли, изследвания и експерименти. Но някои гениални идеи се раждат съвсем случайно и много ключови открития донякъде са плод на случайността. Именно за тях ще ви разкажем днес...

 • Tower Infinity – първата невидима кула в света

  19.05.2018 г. Tower Infinity – първата невидима кула в света

  В своята история човечеството винаги се е впечатлявало от високите постройки. Те са били и продължават да бъдат притегателен център и да будят всеобщо възхищение. Този стремеж към издигането на все по-високи и по-високи сгради продължава и до днес. В последните няколко десетилетия сме свидетели на истински бум. В различни краища на света бяха издигнати множество небостъргачи. Имайки предвид този факт, правителството на Южна Корея решава да заложи на нещо иновативно, с което да впечатли любителите на архитектурата.

 • Space pen, или защо космонавтите пишат с писалка за милион долара, а не с молив за левче

  12.05.2018 г. Space pen, или защо космонавтите пишат с писалка за милион долара, а не с молив за левче

  За любителите на конспирации НАСА е обект на изострен интерес. През 60-годишната си история агенцията е обвинявана ту в инсценировка на кацането на луната, ту в укриване доказателства за извънземни или че е похарчила милиони долари на данъкоплатците за разработване на космическа писалка. Със сигурност мнозина са чували забавната история как за целите на космическата си програма НАСА е вложила 1 милион долара за изобретяване на специална писалка.

 • Инженерните факти зад пазителя на Бразилия – Христос Спасителя

  05.05.2018 г. Инженерните факти зад пазителя на Бразилия – Христос Спасителя

  Символ на Бразилия и най-голямата ар деко скулптура в света, Христос Спасителя е строен в продължение на девет години. Монументът, със собствена височина от 38 m, е разположен на най-високия връх на планината Корковадо. Проектът е на бразилския инженер Хeитoр да Силва Коста, а как възниква идеята за емблематичния паметник и какви са инженерните предизвикателства в неговия строеж и поддръжка ви разказваме в днешната инженерна история.

 • Швеция маркира бъдещето на транспортната инфраструктура с първия в света електрифициран път

  28.04.2018 г. Швеция маркира бъдещето на транспортната инфраструктура с първия в света електрифициран път

  Само преди броени дни официално бе открит първият по рода си електрифициран път eRoadArlanda в Швеция, който дава възможност на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Иновативното решение, което е колкото устойчиво, толкова и икономически ефективно, ще позволи на съществуващите общински пътища да бъдат електрифицирани и ще спомогне за създаването на напълно независим от изкопаемите горива автомобилен транспорт.

 • Алесандро Волта – ученият, положил основите на електричеството

  21.04.2018 г. Алесандро Волта – ученият, положил основите на електричеството

  Неговите съвременници го описват като висок на ръст човек с правилни черти. Погледът му е спокоен, говори ясно. Отличава се със своя силен и бистър ум и искрено и категорично слово. В историята той остава като човека, с когото започва една нова епоха в историята на човечеството – епохата на електричеството. Запознайте се с великия италиански учен, изобретател и откривател Алесандро Джузепе Антонио Анастасио Волта.

 • Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

  14.04.2018 г. Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

  Наричат я осмото чудо на света! Великата либийска река, позната още с името Great Man-Made River, е едно от най-крупните инженерни съоръжения на съвремието. Според проекта цялата мрежа от водопроводи трябва да бъде с дължина 4 000 км и да доставя 6.5 млн. куб.м вода на ден от южните части на Либия до крайбрежието ѝ на север. Откъде идва водата в тази пустинна част на света, как се изгражда системата и какви са нейните фази предстои да ви разкажем в днешната инженерна история.

ПРОМО.bg