Инженерни истории

 • Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  08.09.2018 г. Блокчейн и криптовалути – как се променя икономиката и стават ли излишни банковите услуги

  Буквалният превод на понятието „блокчейн“ е „верига от блокове“ и представлява точно това – навързани един с друг блокове информация между свързани в мрежа компютри. Към настоящия момент иновативната технология се използва предимно за извършване на транзакции с криптовалута. Основани на блокчейн криптовалутите са алтернативи на децентрализирани цифрови валути, а най-известната от тях е Биткойн. Именно за съвременния прочит на парите ви разказваме в днешната инженерна история.

 • Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  01.09.2018 г. Кои са космическите технологии в нашия бит – част 2

  Мнозина от вас се питат защо NASA е финансирана ежегодно с милиарди долари и тези огромни суми не се изразходват тук, на Земята. Но според повечето експерти всеки долар, инвестиран в проекти на NASA, се връща многократно, между 7 и 14 долара обратно в икономика. И тези космически технологии до такава степен променят живота на Земята, че днес ги смятаме за най-обикновени и почти всеки от нас ги използва във всекидневието си. Така че ползата за човечеството е повече от очевидна.

 • Инсталация за обезсоляване, захранвана със слънчева енергия, ще осигурява питейна вода за град в Саудитска Арабия

  25.08.2018 г. Инсталация за обезсоляване, захранвана със слънчева енергия, ще осигурява питейна вода за град в Саудитска Арабия

  Питейната вода навярно е най-ценният ни природен ресурс. Тя е важно условие за самото съществуване на човека. За съжаление, в световен мащаб водните ресурси намаляват. Статистиката сочи, че ако в средата на 20-ти век на човек са се падали около 4000 куб.м. прясна вода, то днес това количество е намаляло до 1000. От друга страна, водните ресурси са разпределени неравномерно, като има райони на земята, които са изключително бедни. Такъв е случаят със Саудитска Арабия.

 • За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  18.08.2018 г. За технологиите и разработките на NASA в нашия бит – част 1

  Когато през 1958 г. Айзенхауер създава Национална агенция за космически изследвания (National Aeronautics and Space Administration) никой не подозира с какво това ще промени всекидневието на хората на Земята. В много отношения агенцията представлява огромна изследователска лаборатория. Учените от NASA решават сериозни задачи, свързани с оцеляване в космоса и от техния труд се раждат решения и технологии, които си пробиват път за широка употреба и правят живота ни по-лек и удобен. Списъкът е дълъг и доста изненадващ. Вижте го...

 • 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  11.08.2018 г. 3D принтирани къщи от бетон ще превърнат квартал в Холандия в скулптурен оазис

  Като дете вероятно сте чували историята за трите прасенца. Накратко, всяко едно от тях си построило дом съответно от слама, съчки и тухли. Накрая само тухлената къщичка успяла да устои на опитите на гладния лош вълк да я издуха и разруши. Но в нашия осъвременен вариант на приказката има и четвърто прасенце. Такова с модерна визия за живота, което използвало иновативен 3D бетонов принтер да изгради своя дом. Триизмерният печат вече се превръща в основен елемент за най-различни индустрии – от металообработката до създаването на жива тъкан...

 • Технологичните изобретения на гения Леонардо

  04.08.2018 г. Технологичните изобретения на гения Леонардо

  Великите идеи и открития са дело на талантливи хора, които вярват, че могат да ги изпълнят. Един човек обаче не може да притежава талант за всичко. Но изключения винаги има – Леонардо да Винчи – гениален във всичко, изпреварил с години времето си. Няма друг творец в историята на човечеството с толкова разностранни интереси. Живописец, скулптор, архитект, анатом, естествоизпитател, изобретател, инженер, писател, философ, музикант, поет, астроном, математик и какво ли още не… С две думи: Homo Universalis.

 • Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  28.07.2018 г. Храмовите чудеса на Херон Александрийски – всичко ново е добре забравено старо

  Вървите към мола и дори не забелязвате как се отварят автоматичните врати пред вас. А знаете ли, че автоматични врати са се отваряли не по-малко гостоприемно и преди 2 000 години? Или сте жаден. Обикновено на всеки етаж на всяка офис сграда има автомат – слагаш монета и получаваш желаната напитка. И преди 2 000 години това също е било възможно, но само в Александрия, Египет, където придобивката обаче в била светена вода. Но въпреки това пак е трябвало да сложиш монета...

 • Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  21.07.2018 г. Нов тип небостъргач, проектиран от българи, е на път да се издигне над Торонто

  Наред с изобретяването на първия компютър от Джон Атанасов, българите неизменно затвърждават репутация на новатори в областта на компютърните и IT технологии. Но без съмнение има и други, още незаети територии, на които предстои изявата на марката „bg“, като например в строителството. Не е лесно да сътвориш небостъргач от неизвестен тип, неизграждан досега никъде по света, какъвто е случаят с идеята на проф. арх. Янко Александров от Висше строително училище „Любен Каравелов“ в София.

 • Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  14.07.2018 г. Инж. Даниел Сваровски – основоположникът на кристалната империя

  Диамантите са символ на богатство и разкош, но малцина могат да ги притежават. Във филма-класика „Джентълмените предпочитат блондинки“ звучи песента на Мерлин Монро „Диамантите са най-добрия приятел на всяко момиче“, а безспорно всяко момиче се нуждае от такива приятели. Така в началото на ХХ век, заедно с късите поли и практични прически, в обществото навлизат и достъпни за всички бижута. Изящни, ефирни, сравними по красота с диамантите, кристалите Сваровски завладяват света. И вече повече от столетие името Сваровски е синоним на блясък.

 • Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  07.07.2018 г. Sun-Moon Mansion – една от най-големите сгради в света, захранвани с енергия от Слънцето

  Десетилетията на стремителен икономически растеж и технологичен напредък отредиха на Китай водещо място в световната икономика. Този растеж обаче превърна страната и в един от най-големите замърсители на въздуха в света. В същото време използването на зелени технологии също расте, особено що се касае до оползотворяване на енергията от Слънцето. Оказва се, че Китай е сред държавите с най-голям дял в използването на слънчеви системи за производство на топла вода.

ПРОМО.bg

 • Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

  Потопяеми помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara

  Снабди се с чиста вода директно от земните недра с потомяемите помпи за сондажи и сондажни кладенци Lowara. А още по-хубавото е, че от Аквастарт имат страхотна специална оферта. Грабни я още сега!

 • Комплект за спояване Super Fire Hot Box

  Комплект за спояване Super Fire Hot Box

  Юроком сбъдва твоите мечти по-бързо и лесно отколкото да преброиш до три. От фирмата предлагат комплект за спояване Super Fire Hot Box на Rothenberger само сега на специална цена.