Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

 • Мариса Майер покорява върховете на глобалния IT бранш и успява да вдъхнови милиони жени по света

  09.03.2019 г. Мариса Майер покорява върховете на глобалния IT бранш и успява да вдъхнови милиони жени по света

  Сред жените-лидери в дигиталната сфера се откроява една чаровна блондинка, дама с огромен авторитет в онлайн света и технологичната общност. Тя е един от най-уважаваните професионалисти в Силициевата долина и първата жена-инженер в екипа на тъкмо прохождащата на пазара тогава компания Google. Представяме ви Мариса Майер, която е родена през 1975 г. и израснала в Уосау, щата Уисконсин, САЩ.

 • Орлов мост – площадът, олицетворяващ свободния дух на нацията

  02.03.2019 г. Орлов мост – площадът, олицетворяващ свободния дух на нацията

  Името на Орлов мост идва от четирите бронзови орли, разперили криле високо над него като покровители. Изкусно изработените птици и другите метални орнаменти на столичния мост са плод на виртуозна инженерна мисъл и прецизно изпълнение. Създаването на този знаков архитектурен паметник за гр. София е свързано с имената на двама видни чешки архитекти – Вацлав Прошек, братовчед на небезизвестните братя Прошек, и главният архитект на столицата по това време Адолф Вацлав Колар. Орлов мост е построен с идеята да ознаменува свободния дух на нацията.

 • Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  23.02.2019 г. Стив Возняк – ентусиастът, който промени света на персоналните компютри

  Всички привърженици на Apple знаят, че в основата на компанията са двамата Стив – Джобс и Возняк. Именно Стив Возняк е специалистът, изобретил първия персонален компютър Apple I, който бележи началото на компютърната революция и променя нашия свят. Този блестящ инженер и програмист никога не се е интересувал от пари и богатства и следва простичка формула за щастлив живот: „Щастието е равно на времето, когато се усмихваш, минус времето, когато се мръщиш“. Стефан Гари Возняк, когото приятелите наричат просто „Воз“, е роден през 1950 г. в Сан Хосе.

 • Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  16.02.2019 г. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ – дългочаканият наследник на „Хъбъл“

  Благодарение на стремителното развитие на космическата техника успяхме да научим много за Слънчевата система, но въпреки забележителните открития, направени през годините, Вселената е все така пълна с мистерии. „Джеймс Уеб“ е следващият мащабен телескоп, който ще ни помогне да надникнем и достигнем още по-далеч в открития космос. Сред основните задачи на бъдещия телескоп е идентифицирането на светлината на първите звезди и галактики след Големия взрив. „Уеб“ ще може да вижда не само самите планети, но и техните спътници.

 • Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  09.02.2019 г. Летяща структура ще се грижи за водното равновесие в природата, като „улавя“ дъждовни облаци и напоява сухите райони

  Изправено пред климатичните промени в глобален план, човечеството е принудено да се справя с предизвикателства като зачестили наводнения и засушавания в някои райони от планетата. Но изграждането на язовири и засаждането на дървета е бавна и недотам ефективна мярка. Защо тогава да не решим проблема директно, като просто преместваме облаците и ги караме да валят там, където е нужно? Този въпрос си задали трима южнокорейски архитекти, които стоят зад проекта Cloud Capture.

 • Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  02.02.2019 г. Да живееш в облаците, или градът на бъдещето през погледа на арх. Цветан Тошков

  Всеки мечтае да живее в спокойна и здравословна среда, максимално далеч от шумния и претъпкан град, стреса и вредните емисии. Но повече от половината от населението на планетата живее именно в градове. Еднотипните високи здания вече не отговарят на изискванията на съвременната градска общност, необходима е нова схема и нова естетика. Много архитекти днес създават проекти, които по външен вид и функционалност са на ръба между реалност и мечта.

 • За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  26.01.2019 г. За „задгробния“ живот на завинаги приземените летателни машини

  Един самолет има продължителност на живота приблизително между 18 и 25 години, преди да започне да се износва. След като бъде заземен, той бива дерегистриран и от легална гледна точка се превръща в отпадък. Самолет, приземен завинаги, е тъжна гледка, а и разхищението е значително, защото това са тонове ценни материали. Измежду летателните средства се намират и късметлии, които се обновяват и евентуално получават втори шанс да летят с други авиолинии или намират място в някой музей. Примери за „спасени“ от скрап апарати има много.

 • Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  19.01.2019 г. Инженер, физик и математик в експеримент за оцеляване

  Трима известни учени – инженер, физик и математик, били поканени да вземат участие в експеримент за оцеляване, в който да анализират тяхното поведение при определени обстоятелства. За целта всеки един от тях бил затворен в самостоятелна стая, в която нямало нищо друго освен по един заключен сандък с храна. След няколко седмици, когато експериментът приключил, изследователите започнали поетапно да отключват едно по едно помещенията, в които пребивавали тримата „гениални умове“, и останали изненадани от някои от резултатите…

 • Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  12.01.2019 г. Разкритията за безкрайната Вселена – с великите космически обсерватории на НАСА

  От древни времена хората наблюдават звездите и мечтаят да разкрият тайните на безкрайната Вселена. И въпреки че разпалват човешкото въображение от хилядолетия, в действителност започваме да ги изучаваме със специализирана за целта апаратура едва през последните 400 години, или по-точно от 1609 г., когато Галилео Галилей за пръв път използва телескоп, за да наблюдава необятния Космос. За момента „Хъбъл“ е най-добрият телескоп, с който разполагаме. Създаден е като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция.

 • Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  05.01.2019 г. Първите влакове на водород в света поеха своя курс в Германия

  Два влака на водородно гориво, разработка на френския производител на високоскоростни електрически влакове Alstom, вече превозват пътници по 99-километрово ж.п. трасе в Германия. Така страната ознаменува старта на инициативата си за изтласкването от употреба на замърсяващите въздуха дизелови локомотиви и замяната им с локомотиви на водородно гориво, които са по-скъпи, но пък по-екологични. Двата влака Coradia iLint изпълняват своя курс между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.

ПРОМО.bg

 • Видео звънец с Wi-Fi Legrand

  Видео звънец с Wi-Fi Legrand

  Неустоима разпродажба до изчерпване на наличностите с 30% отстъпка от БулЕлектрик Груп! Вземете сега видео звънец с Wi-Fi на страхотна цена и две години гаранция от онлайн магазина на компанията Bulsmart.

 • Термостат ELIOT Smarther

  Термостат ELIOT Smarther

  БулЕлектрик Груп организира пролетна разпродажба! Вземете интелигентен термостат за вграждане или открит монтаж на страхотна цена с 30% отстъпка от онлайн магазина на компанията Bulsmart.