Създайте свой онлайн магазин в MerchantPro и продавайте успешно и със стил!

Инженерни истории

WeWALK – устройството, благодарение на което градът става достъпен за незрящите

05.10.2019 г.

 

 

 

 

 

 

Често обект на дебат в общественото пространство е въпросът доколко благоприятни за всички социални групи са градските условия и по-конкретно дали те са съобразени с нуждите на хората с увреждания. Да подпомогне пълноценното придвижване в града на хората със зрителни проблеми се заема инженер от Турция – Курсат Джейлян (Kürşat Ceylan), който също е незрящ. А какво е неговото изобретение, ще разберете от следващите редове...


 

Иновативното устройство се нарича WeWALK и представлява специална приставка, монтираща се на бастун за незрящи. Необикновеното при него е, че навигацията се осъществява с помощта на Google Maps.

 

Как възниква идеята за създаването на WeWALK?

 

Курсат Джейлян споделя, че неговият не толкова приятен личен опит и предизвикателствата, които срещат хората със зрителни проблеми, провокират да работата по създаване на иновация, която да подпомага всекидневния им живот.

 

Преди появата на WeWALK, заедно със своя екип през 2011 г. инженерът създава приложението за смартфон My Dream Companion, даващо достъп на незрящи до аудиокниги и списания, предлагащо навигация в закрити пространства, както и аудио пояснения в кината.


 

Конкретна случка от живота на инженера стои в основата идеята за WeWALK.

 

Курсат Джейлян е поканен да изнесе реч пред ООН в Ню Йорк. Вървейки към хотела, в който е отседнал, той носи багаж и бастун, и в същото време се опитва да следва навигацията. Ненадейно обаче се блъска в стълб. Воден от желанието да предотврати подобни инциденти, които са обичайни и за други незрящи, в продължение на 2 години той и екипът му разработват умното устройство, което днес е верен спътник в придвижването на хората с увредено зрение.

 

Ето какви са и техническите параметри на изобретението

 

Устройството се свързва със смартфон с помощта на Bluetooth 4.2 и специално приложение. Ултразвуковите сензори навигират и предупреждават за наближаващи препятствия на разстояние между 80 cm и 250 cm, като изобретението намира решение на един от основните недостатъци на традиционния бастун, а именно засичането и на по-високи обекти.

 

При плъзване наляво и надясно на тъчпада се появява списък с функции на гласовия асистент, който посочва текущото местоположение, от там може да се управлява навигацията, високоговорителя на микрофона и др. Към момента устройството поддържа английски и турски език.

 

WeWALK има16 Mbit флаш памет, два вибриращи бутона, 1000mAh Li-ion батерия с продължителност на работа от 5 h, 3-осов магнитен компас и 3-осов жироскоп, усилвател на мощност клас D и говорител за смартфон от 0.5 W, както и MEMS цифров микрофон. Устройствотое с отворен корпус, с честота от 40kHz и 55° насоченост.

 

По време на употребата на WeWALK не е необходимо да държите в себе си и своя смартфон, което значително улеснява използването на приставката, а при достигане на локацията, системата уведомява от коя страна е разположен обектът.

 

Софтуерът на WeWALK позволява дестинацията да бъде предварително запаметена и насоките за придвижване да стартират отначало, а интервалът им може да бъде настроен според индивидуалните нужди. Умното устройство поддържа и опцията „намери моя iPhone” („find my iPhone”), която уведомява потребителя в случаите, когато той е пропуснал да вземе със себе си своя телефон.

 

Изобретението е отличено с наградата Gold Metal на конкурса Edison Awards в категорията Health & Wellness, като се преборва с иновациите на около 7000 компании от цял свят.


 

Освен стойността, която има по отношение на технологичния напредък, WeWALK изпълнява и по-важна роля – да бъде средство, даващо свобода и увереност на хората от тази социална група, за които изпълняването на ежедневни дейности навън не винаги преминава гладко.

 

За да подготвим материала, използвахме информация от wewalk.io, nationalpost.com, designboom.com


Източник на снимковия материал: wewalk.io

ПРОМО.bg

  • Немски етикетни принтери CAB

    Немски етикетни принтери CAB

    Бетелгиус има ново „горещо“ предложение! Етикетни принтери CAB с до 15% отстъпка, в зависимост от модела. Количествата са ограничени. Разгледайте наличните моделии изберете своята професионална машина.

  • Кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX

    Кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX

    СР Абразиви & Инструменти предлага на вашето внимание ново промоционално предложение на нeвероятно добра цена. Вземете сега кече/скочбрайт за ръчно шлайфане на INOX на страхотна цена.