Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Статии

Алесандро Волта – ученият, който откри електричеството

 

 

 

 

 

Неговите съвременници го описват като висок на ръст човек с правилни черти. Погледът му е спокоен, говори ясно. Отличава се със своя силен и бистър ум и искрено и категорично слово. В историята той остава като човека, с когото започва една нова епоха в историята на човечеството – епохата на електричеството. Запознайте се с великия италиански учен, изобретател и откривател Алесандро Джузепе Антонио Анастасио Волта.


Алесандро Волта произхожда от стар аристократичен род. Той е роден на 18 февруари 1745 г., в италианския гр. Комо, разположен близо до Милано. Алесандро е четвъртото дете в семейството на Филипо Волта и съпругата му Мадалена. Първите четири години от живота си той прекарва на село, като за него се грижи неговата дойка. Когато родителите му си го взимат отново, решават, че той е умствено изостанал, тъй като малкият Алесандро не говори. Твърди се, че Волта изговаря първата си дума „мама” на четири години, а нормално започва да говори след седмата.  

 

На седем години Алесандро Волта губи баща си. Тогава грижите за него поема неговият чичо, който се заема и с обучението му. Той му преподава латински, история, аритметика, правила на поведението и т.н., а Волта се проявява като любознателен ученик.

 

През ноември 1757 г., на 12 г., Алесандро Волта постъпва във Философския колеж на ордена на йезуитите в гр. Комо, като идеята на неговите роднини е той да стане адвокат. Там проличава дарбата му да усвоява бързо знания по естествени науки и риторика. Волта чете много и проявява особен афинитет към литературата и езиците. Освен родния италиански, той владее перфектно латински, френски и английски. На по-късен етап изучава още немски, холандски и испански, както и руски и старогръцки. На шестнадесет години Волта постъпва в Кралската семинария, където след две години завършва образованието си.

 

Тогава Алесандро Волта поема по пътя на науката. Увлича се от химията и физиката, най-вече от електричеството като твърде модерна част от тези науки. Напредва бързо и смело. Започва кореспонденция с известни европейски учени. На 24 г. сам издава брошура, озаглавена „Атрактивната сила на електрическия огън”, с която привлича вниманието на научните среди. През 1774 г. Волта е назначен за преподавател по физика в бившето си училище в Комо, където се посвещава на провеждането на различни експерименти. В резултат през 1775 г. се появява първото му изобретение – електрофора, който  представлява уред за генериране на статично електричество и на практика е ранна форма на електростатичен генератор.

 

През 1776 г., когато е открит „запалимият въздух”, както по това време наричат водорода, Волта започва да изучава химията на газовете. Той открива друг вид  „запалим въздух”  метана. Това се случва, докато е за риба и наблюдава мехурчетата в блатистите местности. Волта за първи път развива теорията, че запалимият въздух се получава от гниещи животни и растения, които някога са живели в езерата и блатата. До онзи момент учените намират такива газове само във въглищни пластове и каменна сол и се смята, че те са с минерален произход.

 

През 1779 г. Алесандро Волта става професор по експериментална физика в университета в Павия. Този пост той заема следващите 40 години, през които му се открива невероятна възможност да експериментира и изобретява. През 1781 г. построява първия електроскоп. Той открива явлението контактна потенциална разлика, изобретява електрическия кондензатор, дава проект за телеграф. Изследва също и топлинното разширяване на въздуха.

 

През 1800 г. Алесандро Волта демонстрира може би най-значимото си откритие, т.нар. „Волтов стълб” – първата функционираща батерия, която може да осигури постоянен ток към дадена верига. Тя се състои от редуващи се един върху друг медни и цинкови дискове, между които е поставено парче плат, напоено с разредена сярна киселина. С това свое откритие Волта дава старт на една нова епоха в историята на човечеството – епохата на електричеството.


Алесандро Волта умира на 5 март 1827 г. на 82 годишна възраст в родния си град Комо.

 

В негова чест единицата за измерване на електрическо напрежение е наречена Волт.

 

За да подготвим тази статия сме използвали материали от http://historynakratko.blogspot.bghttp://bnr.bg, https://www.famousscientists.org/alessandro-volta.

 

Изготвил материала: инж. Таня Стоянова от редакционния отдел на Инженер.bg


Източник на снимковия материал: https://edu.glogster.com, https://www.sciencesource.com

Още от Ключове и контакти