Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Tower Infinity – 450-метрова сграда скрита пред очите ти


 
 
 
 

В своята история човечеството винаги се е впечатлявало от високите постройки. Те са били и продължават да бъдат притегателен център и да будят всеобщо възхищение. Този стремеж към издигането на все по-високи и по-високи сгради продължава и до днес. В последните няколко десетилетия сме свидетели на истински бум. В различни краища на света бяха издигнати множество небостъргачи. Имайки предвид този факт, правителството на Южна Корея решава да заложи на нещо иновативно, с което да впечатли любителите на архитектурата. То одобрява проект за строителството на първата невидима кула в света  Cheongna City Tower, или по-известна като Tower Infinity и Ecoprism Tower.

 

Проектът за Tower Infinity е дело на архитекта Чарлз Уе (Charles Wee), който е част от екипа на базираното в САЩ архитектурно студио GDS Architects. Той печели първа награда в конкурс за дизайн, финансиран от корейското държавно предприятие Korea Land & Housing Corporation, отговарящо за развитието, поддръжката и управлението на държавна земя и сгради. Конкурсът има за цел да привлече интересни проекти за изграждане на наблюдателна кула, която да се превърне  в национална забележителност на Южна Корея.

 

Правителството на страната дава зелена светлина на проекта през 2013 г., като плановете са кулата бързо да стане реалност. До момента обаче тя все още е в процес на изграждане. Когато проектът бъде финализиран,  Tower Infinity ще се извисява на височина от 450 m и ще разполага с една от най-високите площадки за наблюдение. Това автоматично я подрежда не само сред най-високите сгради, но и сред най-високите наблюдателни кули в света.

 

Мястото, което е избрано за построяването на кулата, се намира в непосредствена близост до Сеул и международното летище Инчеон (Incheon International Airport). Самата кула ще се използва предимно за развлекателни цели. В нея ще има няколко площадки за наблюдение, киносалон, увеселително влакче, воден парк, тенис корт и множество заведения за хранене.


 

Какво означава невидима?


Tower Infinity ще бъде изградена изцяло от стъкло, а илюзията за невидимост ще бъде постигната с високотехнологична LED фасадна система, която ще използва серия от камери с висока разделителна способност, разположени на различни нива от всяка страна на кулата. Камерите ще заснемат района в реално време, а получените изображения ще се обработват и сглобяват в една обща картина, която ще бъде проектирана от другата страна на сградата. Това ще се случва с помощта на 500 реда LED екрани. По този начин кулата ще се слива с околната среда, което ще създава илюзията за невидимост. LED екраните ще бъдат разположени по начин, който ще прави кулата невидима от различни  места, разположени на определено разстояние от нея. В същото време кулата ще бъде видима от високо, като например от самолети. Технологията, използвана за създаване на илюзията за невидимост, на практика ще превръща Tower Infinity в огромен 450-метров билборд. Също така, за всички пристигащи на летище Инчеон тя ще бъде ясно открояващ се елемент от градската среда.

 

За да подготвим тази статия сме използвали материали от https://edition.cnn.cohttp://thescienceexplorer.comwww.e-architect.co.uk

  

Изготвил материала: инж. Таня Стоянова от редакционния отдел на Инженер.bg

 

Източник на снимковия материал: https://edition.cnn.cohttp://thescienceexplorer.comwww.e-architect.co.uk, www.klcse.com


Още от Ключове и контакти