Безплатна регистрация за втората балканска конференция за 3D принтиране - Additive days 2020, 20 - 23 февруари, Sofia Tech Park!

Анализи / Техн. решения

Адара Инженеринг: Фибростъкло по RTМ метод прави специалните помпи на Argal устойчиви на корозивни течности

25.08.2017 г.

In Macedonian.   In Romanian.   In Serbian.Морска вода, силно корозивни течности и тежки индустриални условия – от Адара Инженеринг  имат решение за помпи, които ще устоят на тези работни среди. От българската компания представят помпите Argal, изработени от фибростъкло, добито при модерна и висококачествена технология, която не допуска и най-малък компромис с качествата на материала. „Прилагането на иновативни технологии и материали се превръща в изискуемо условие за производителите, които искат да задържат позициите си на световния пазар. Такива са и нашите партньори Argal от Италия. За да изработят помпите от серия Saturn, те използват т.нар. RTM процес за производство на фибростъкло, който придава изключителни физико-химични характеристики на материала”, заявиха пред Инженер.bg от Адара Инженеринг.Фибростъкло и специални технологии

 

Повече от седем години италианският производител на помпи и помпено оборудване Argal използва един от най-силните и устойчиви материали, за да изработва надеждни и висококачествени помпи, подходящи за работа с агресивни флуиди и корозивни течности, каквато е морската вода например. „Термоактивният стъклопласт (FRP) е добре познат в помпената индустрия, а и в производството на тръби и фитинги, като неговото наличие е гарант за здравина, добри физико-химични свойства и ниско тегло на продукта”, разясниха от Адара Инженеринг, партньор на Argal в България.


Въпреки широкото разпространение на материала, процесите, чрез които той се получава, не са добре познати Според мнението на специалисти, RTМ (Resin Transfer Molding) процесът осигурява по-добри физични свойства на материала след втвърдяване спрямо метода на ръчното полагане. „Именно този процес използват и специалистите от Argal при производството на специалните помпи Saturn. Технологията представлява закрито формоване,  т.е. подаване на смоли с нисък вискозитет в закрита форма, предварително армирана със стъклени влакна. Придвижването на смолата в матрицата се осъществява чрез вакуум”, обясниха от българското дружество.


FRP всъщност представлява термореактивна пластмаса, закалена в дадена форма чрез катализа. „Тази необратима реакция модифицира полимера посредством създаване на триизмерна структура, което от своя страна обуславя редица предимства в сравнение с други материали, характерни за производството на помпено оборудване”, коментираха още от Адара Инженеринг. Сред безспорните предимства на фибростъклото те посочиха:

 

 - По-висока степен на устойчивост;

 - Ниско тегло, но по-висока механична якост;

 - По-висока химическа и корозионна устойчивост, без да е необходимо допълнително покритие върху артикулите;

 - По-дълъг жизнен цикъл;

 - По-малка нужда от поддръжка;

 - Термична стабилност.


За помпите от фибростъкло


Серията Saturn, изработена от фибростъкло, обхваща центробежни помпи с изключителна механична здравина и отлична химическа устойчивост. Те са произведени в съответствие с ANSI/ASME B73.1 (б. ред. стандарт на американската асоциация на машинните инженери). „Тези помпи са подходящи за съоръжения, в които се използва морска вода или агресивни флуиди, например: аквариуми, съоръжения за обратна осмоза, станции за пречистване и обеззаразяване”, допълниха от българската компания.

 

Ето и кои модели помпи от гамата Saturn се изработват от фибростъкло:


 - KGS. Tази помпа е проектирана специално за работа с отпадъчни и замърсени води, както и в най-тежки промишлени приложения. Цялата конструкция е изработена от фибростъкло и е устойчива на температурен диапазон от -35 °С до 40 °С. Дължината на потопяемата колона варира от 0.5 m до 5 m;


 - SaturnSub. Потопяеми помпи, изработени от термореактивни смоли от винилови естери. Електрическият мотор е изцяло от неръждаема стомана AISI 316 L или от други, още по-устойчиви сплави;


 - Saturn ZMS и ZGS. Конструкцията на тeзи помпи може да се изработи с различни смеси от епоксивинилов естер, което ги прави подходяща за корозивни, умерено абразивни течности или натоварени с твърди вещества води.


„Всъщност комбинацията от механична якост, корозионна устойчивост и останалите характеристики на фибростъклото, произведено чрез метода RTМ, го прави най-добрият материал, който се използва за центробежни помпи, работещи с водоснабдителни и отпадъчни води. Специалните помпи на Argal и техните възможности за различни приложения го доказват”, обобщиха в заключение от Адара Инженеринг.

 

Повече информация за Адара Инженеринг, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, Argal, flickr.com

Още от ВиК