Анализи / Техн. решения

Пречистване на питейни води. Бактерията Легионела

Годината е 1976. Мястото – град Филаделфия, щат Пенсилвания, САЩ. Група беловласи господа, отдавна излезли в заслужена пенсия, били делегати на конгрес на Американския легион във Филаделфия. За нещастие, въпреки качествената храна и отличните хигиенни условия в хотела, легионерите масово се разболели. „Врагът“ се оказал микроскопичен, по много опасен - бактерия, с която била заразена питейната вода. След задълбочени изследвания бактерията била наречела Легионела (Legionella).


 

Легионелата е пръчковидна бактерия


която живее в почти всички водни източници. В тях Легионелата не е опасна, но се превръща в патоген, когато попадне в системите за питейна вода и започне да се възпроизвежда. Най-често Легионелата достига белите дробове при вдишване на капчици пара по време на душ.

 

Причинява опасна форма на пневмония


Ако бъде вдишана, Легионелата може да причини опасна форма на пневмония, известна като Легионелоза или Легионерска болест. Подобно на други патогени, идеалната хранителна среда на Легионелата в системите за пренос на питейна вода е тънкият слой биофилм, образуват от вътрешната страна на водопреносните тръби.

 

Къде се развива Легионелата?


На първо място – както вече бе посочено, в биофилма по вътрешната страна на водопреносните тръби. Също така в части от системите за гореща вода, в които температурите са под 60 °C, както и в резервоари за вода в близост до нагряващи котли и в тръби за студена вода, прокарани паралелно на тръбите с топла вода без изолация.

 

Легионелата може да се пренесе по въздуха на километри


Най-новите изследвания показват, че Legionella pneumophila, причинителят на Легионерската болест, може да пропътува поне 6 km разстояние – пътувайки по въздуха – от източника на възникване. Доскоро се считаше, че преносът на бактерията е на много по-кратко разстояние.


Екип от френски учени анализира детайлите около епидемията на Легионерска болест. Като източник на инфекцията бе идентифицирана охладителна кула в съоръжение за преработка на нефт. Анализът на регистрираните случаи на инфекция показва, че някои от заболелите живеят на около 6 - 7 km от съоръжението.

 

Типични източници на бактерията Легионела


 - Душ кабини;

 - Вентилационни системи с пречистващи въздуха модули;

 - Охладителни кули;

 - Процеси с разпръскване на вода:

 - Охладители и лубриканти;

 - Овлажняване;

 - Напояване.


Ефективни решения за борба с легионелата можете да намерите в портфолиото на утвърдената българска компания АкваКом Електроникс.

 

Източник на снимковия материал: flickr.com

Още от ВиК