Анализи / Техн. решения

 • Евротех: Новата помпа DPV 125 на DP-Pumps – с най-добър хидравличен КПД в своя клас

  Евротех: Новата помпа DPV 125 на DP-Pumps – с най-добър хидравличен КПД в своя клас

  Холандската компания DP-Pumps е специализирана в производството на вертикални многостепенни помпи от корозионноустойчива стоманаи помпено оборудване. „Една от най-новите разработки на компанията е иновативната вертикална многостепенна помпа DPV 125, предназначена за транспортиране на големи количества питейна и промишлена вода”, съобщиха за Инженер.bg от фирма Евротех, ексклузивен представител на DP-Pumps за България.

 • Сондажни помпи с плаващо работно колело на Saer Elettropompe от Електра Помп

  Сондажни помпи с плаващо работно колело на Saer Elettropompe от Електра Помп

  Сред богатата гама от помпено оборудване на водещия италиански производител Saer Elettropompe, предлагано от Електра Помп, са сондажни помпи от серията FS-98. „Серията FS-98 включва 4" потопяеми електрически помпи, които са с плаващи работни колела, предотвратяващи блокирането на помпата, дори, и при наличие на пясък във водата. Те са подходящо решение за напълване на резервоари, повишаване на налягането и водоснабдяване в граждански и в промишлени инсталации”, коментираха за Инженер.bg от Електра Помп.

 • Потопяеми помпи SQ на Grundfos осигуряват комфортно битово водоснабдяване

  Потопяеми помпи SQ на Grundfos осигуряват комфортно битово водоснабдяване

  Серията потопяеми помпи SQ на водещия датски производител Grundfos е предназначена за изграждане на системи за битово водоснабдяване и напояване на малки градини. „Помпите от тази серия са гъвкави и компактни. Те предлагат отлични нива на ефективност и осигуряват надеждно водоснабдяване по всяко време”, коментираха за Инженер.bg от Грундфос България.

 • Пречиствателни станции с патентована мембранна технология на Compentis от Аква Джет 2011

  Пречиствателни станции с патентована мембранна технология на Compentis от Аква Джет 2011

  Модулни пречиствателни станции за питейни и отпадни води на Compentis, предлага на българския пазар фирма Аква Джет 2011. „Компанията Compentis е технологичен лидер в областта на третирането на води. Тя е собственик на немския производител на мембранни технологии MFT, а пречиствателните станции са оборудвани с патентованата от компанията мембранна технология”, поясниха за Инженер.bg от Аква Джет 2011.

 • Мембранни помпи на ProMinent осигуряват прецизно дозиране в технологични процеси

  Мембранни помпи на ProMinent осигуряват прецизно дозиране в технологични процеси

  Широкото продуктово портфолио на доказаната немска компания ProMinent включва и дозиращи помпи, предназначени за прецизно дозиране на флуиди в различни технологични процеси. „Дозиращите мембранни помпи в диапазона ниско налягане имат практически универсално приложение. Те са с висока точност на дозиране, разработени са на базата на надеждна технология и предлагат атрактивно съотношение цена/производителност, при минимална поддръжка“, коментират за Инженер.bg от ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ.

 • Видео: сравнителен анализ между традиционни методи за омекотяване на вода и системите Dropson

  Видео: сравнителен анализ между традиционни методи за омекотяване на вода и системите Dropson

  Системите срещу отлагане на котлен камък на водещата испанска компания Dropson са иновативни технически решения, които не се нуждаят от поддръжка, не предизвикват замърсявания, а третираната вода може да се използва за питейни нужди и за напояване. В България системите Dropson се предлагат от фирма Термоикономик. Приятно гледане на филма, който специално за вас е дублиран на българския език.

 • Предимства и приложение на N-технологията в помпените системи на Flygt

  Предимства и приложение на N-технологията в помпените системи на Flygt

  „Иновативната N-технология, използвана в помпените системи на Flygt, дава възможност за значително намаляване на разходите за поддръжка на системите, благодарение на високата ефективност, с която се характеризират т.нар. N-tech помпи със самопочистваща функция. N-tech помпите могат да осигурят до 25% по-ниски енергийни разходи“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Алмекс-БГ, която предлага техниката и техническите решения на Flygt на българския пазар.

 • Сондажни помпи Lowara на Xylem за приложение в сектора на водните технологии

  Сондажни помпи Lowara на Xylem за приложение в сектора на водните технологии

  Името Xylem произлиза от старогръцки и означава тъканта, която доставя вода в растенията. „Серията сондажни помпи Lowara предлага прогресивни решения в областта на водоснабдяването и може да задоволи всяко изискване в приложения за битово, комунално и промишлено водоснабдяване, както и за напояване“, поясняват от фирма Аквастарт, която предлага част от изделията на Xylem на българския пазар.

 • Енергийна-ефективност на хидрофорни системи

  Енергийна-ефективност на хидрофорни системи

  Карстен Сковмозе Калезьо, Ян Карьо Ааренщруп и Кристиан Роккер от Grundfos анализират условията за енергийно-ефективна и надеждна работа на хидрофорни системи. Сред резултатите, до които достигат е, че отсъстват или има много малки ползи за минимизиране консумацията на енергия при използването на различни по големина помпи в хидрофорите. Авторите на статията застават твърдо зад контрола на помпите с честотни инвертори.

 • Пречистване на питейни води. Бактерията Легионела

  Пречистване на питейни води. Бактерията Легионела

  Легионелата е изключително опасна бактерия, която „обича“ сградните водоснабдителни системи и особено тези в сгради със сезонно използване. Благоприятна хранителна среда за нея е филмът, който се образува по вътрешната стена на водоснабдителните системи. С настоящия материал стартираме актуалната тема за пречистване на питейни води със спецификите на бактерията Легионела и местата, в които тя може да бъде открита.

Още от ВиК