Дискусии / Позиции

Адара: Освен във водоснабдителната мрежа, Легионела се среща и в охладителни кули, фонтани и уелнес съоръжения

26.09.2019 г.

In MacedonianСградните системи за студена и топла вода са потенциална среда за микробиологичен растеж. Но само водата от чешмата ли крие риск? В днешния материал ще обърнем внимание на това къде още и защо е възможно да се развиват опасни за здравето бактерии, включително и Легионела. А в търсенето на истината Инженер.bg се обърна за коментар към екипа на Адара Инженеринг – утвърдена българска компания в областта на помпените решения, която предлага пълен цикъл от инженерингови услуги за ВиК сектора и индустрията.„Бактериалният растеж е проблем не само в системите за топла и студена вода, но и в охладителни кули, спа съоръжения, басейни и системи за овлажняване на плодове и зеленчуци“, заявиха от българското дружество и добавиха: „Общото между всички тях е, че образуват аерозоли, които лесно се разпръскват в околната среда. По този начин бактерии като Легионелата лесно могат да достигнат до човешкия организъм чрез вдишване и да причинят съответните заболявания – Легионерска болест или Понтиак треска“.


Ето и къде съществуват необходимите предпоставки за развитие на Легионела:


Фонтани


Водата във фонтаните в търговски центрове, хотели и паркове е със същата температура като на заобикалящия я въздух – около 25 – 35 °С. А това е оптимално условие за развитие на бактерии. Фините въздушни капчици, които образуват тези съоръжения, се вдишват лесно и безпрепятствено.


СПА и уелнес съоръжения


„Тук предпоставките за опасност са повече от една. Първо, характерните въздушни мехурчета отделят лесно аерозоли. Второ, мъртвите кожни клетки са идеална храна за микроорганизмите. И трето, тръбопроводите за циркулация на въздуха и водата осигуряват голяма повърхност за растеж на бактериите“, обясниха от Адара.Системи за овлажняване на плодове и зеленчуци


В много супермаркети, за да се поддържат плодовете и зеленчуците пресни, колкото е възможно по-дълго, във въздуха се разпръсква вода. Тази процедура не само намалява загубата на влага и тегло на продуктите, но и стимулира повторна хидратация, което от своя страна удължава живота и свежестта им.


Охладителни кули


Охладителните кули и изпарителните кондензатори се използват за разсейване на нежеланата топлина в атмосферата чрез изпаряване на вода. Тя се впръсква в съоръженията чрез дюзи, в резултат на което се образуват малки капки. Част от тях се изпаряват, но друга част се разнасят с въздушното течение, което вентилаторите в кулата предизвикват. Установено е, че такова течение може да достигне в радиус до 6 km от съоръжението. Това е причината да се наблюдават случаи, в които стотици хора са заразени с Легионерска болест от една и съща охладителна кула.„Всички посочени инсталации трябва да бъдат снабдени с ефективни системи за дезинфекция на водата, които са в състояние да премахват както биофилма, така и да убиват свободните бактерии и други микроорганизми. Ето защо част от нашето портфолио е и Oxiperm Pro – решение срещу Легионелата на доказания датски производител Grundfos, което използва хлорен диоксид“, посочиха от Адара Инженеринг.


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Адара Инженеринг, pixabay.com

Още от ВиК