Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

От Алмекс-БГ с коментар колко е важен проектът на помпените станции за функционирането на канализацията

15.07.2019 г.


В последните няколко години обилните летни дъждове превръщат улиците на градовете ни в канали. И колкото и да харесваме Венеция, предпочитаме населените места да са проходими, а не плавателни. Ето защо се обърнахме към специалистите от Алмекс-БГ, официален представител на Xylem Water Solutions у нас, които ни разказаха как от датската компания помагат на своите клиенти при проектирането на помпени станции и защо това е ключов момент за правилното функциониране на канализационните мрежи.„Тежките метеорологични събития се увеличават, а градовете се нуждаят от инфраструктура, която може да се справи с дъждовни води над нормалните нива. В този случай помпените станции играят жизненоважна роля, а правилното им проектиране е от решаващо значение“, коментираха от Алмекс-БГ.


А ето как от Xylem помагат да се проектират помпени станции, които могат да обработват по-големи обеми вода по-бързо и по-ефективно, при това с ниски оперативни разходи.


Как една помпена станция да функционира добре?


На практика изработката на цялостен проект за помпена станция включва: хидравлично проектиране, фокусирано върху характеристиките на потока в канализацията и черпателния резервоар; система за контрол и управление, включително ел. част, механична конструкзия, касаеща арматурите и аксесоарите; и накрая – конструктивен проект.


„Основната задача на проектанта на дадена помпена станция е да гарантира, че помпите ще са ефективни при съответните хидравлични условия. Често пъти обаче, когато клиент се оплаче, че помпата му не работи, проблемът се оказва в помпената станция, а не в самата помпа“, разказаха от Алмекс-БГ. Ако някой от гореспоменатите компоненти не функционира правилно, то е много вероятно съоръжението да създава проблеми, сред които често се наблюдават запушване на помпите, прекомерно предварително завихряне, неравномерно разпределение на скоростта при засмукване на помпата, вихри или продължително плаване на отломки и утаяване. Това в крайна сметка може да доведе до срив на системата.


И обратното, когато тези елементи работят добре заедно, може да се постигне ефективно изпомпване с възможно най-ниските оперативни разходи и увеличен жизнен цикъл на продуктите.


Защо обаче помпената технология и проектирането на станцията не се синхронизират?


„Обикновено даваме препоръки за конкретни помпи на нашите клиенти предварително, според условията на работа, които те ни предоставят – дебит, налягане, тип на флуида и т.н. Изграждането на помпената станция обаче, е част от строително-монтажните работи по съответния обект и често, вместо да се търси специфично решение, се изпълнява стандартен проект, който не винаги върши работа“, разясниха от Алмекс-БГ.Защо ролята на софтуера за флуидна динамика (CFD) става все по-голяма?


„Когато проектират помпени станции, нашите партньори от Xylem правят задълбочен хидравличен анализ, за да гарантират правилното функциониране на техните помпи. Все пак говорим за капиталовложения на не малка стойност и клиентите разчитат на адекватна услуга в замяна“, разясниха от доказаната българска фирма.


Един от възможните подходи е прилагането на стандартна предварително проектирана станция, която вече е тествана в подобни условия.


Друг вариант включва използването на изчислителен софтуер за флуидна динамика (CFD), който може да изпълнява симулации на потока за всяка конкретна конфигурация. Използвайки тази методология, инженерите изпълняват различни сценарии за конкретен проект. CFD може да се използва, за да се създаде изцяло нов дизайн на помпена станция или за да се провери дизайна на готовата станция. Тази методология става все по-актуална и се приема като процедура във високите стандарти на Xylem.


„Градове искат да гарантират оптималната работа на своята канализационна мрежа както при малки, така и при големи дебити. Ето защо все по-голяма част от тях се доверяват на CFD технологията и я изискват при подготовката на ВиК проекти. Цифровизацията засяга цялата индустрия, а проектирането на помпени станции определено е част от тази трансформация“, обясниха от Алмекс-БГ.Какви са ползите за клиентите при този тип проектиране на помпени станции?


Предимствата при прецизно проектиране на помпените станции са както инвестиционни, така и експлоатационни, включително намаляване на аварийното или непланирано обслужване.


Конструкциите, създадени по тази технология, често водят до намаляване на размерите на станциите, което намалява и необходимите инвестиции. Оптималните хидравлични условия за помпите водят до подобрена функция и намалена седиментация, като ограничават запушването и риска от авария на помпената станция.


Повече информация за Алмекс-БГ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem, pixabay.com

Още от ВиК