Дискусии / Позиции

Бис-Трейд: За ефективни резултати в борбата с Легионела е необходим комплексен подход

26.09.2019 г.


„Говорейки за превенция на Легионела, трябва да имаме предвид, че е необходим цялостен комплекс от мерки, така че да защитим съответната водоснабдителна или индустриална система“, заявиха за Инженер.bg от фирма Бис-Трейд. Компанията е официален партньор на италианския производител Pineco, в чиято производствена гама откриваме както системи за дезинфекция и защита от бактериален растеж, така и готови препарати, разработени със същата цел. Ето какво още научихме от специалистите от българското дружество.Как да се борим ефективно с Легионелата?


Отделните елементи на цялостната технология за защита от опасната бактерия Легионела могат да включват:

 - Филтрация – за комплексна защита на системата;

 - Омекотяване – за да се намали натрупването на биофилм по вътрешните стени на тръбите и съоръженията;

 - Дозираща станция за дезинфекция, която предпазва от възникването на бактерии.


 

„Именно Pineco Dosing Pro е решението, което може да държи Легионелата далеч от нашите мрежи, благодарение на комбинацията от водороден пероксид и сребро, с които работи“, посочиха от Бис-Трейд. Предварително асемблирана и готова за работа, системата е компактна и лесна за използване. Но в асортимента на италианския разработчик е включен и специален препарат, чиято насоченост също е борбата с Легионела.


Ecoper – препаратът, който убива Легионела


Ecoper е стабилизирана течност от водороден пероксид и сребърни йони. Комбинираното му действие позволява да се дезинфекцират водата и тръбопроводите, както и да се предотврати образуването на биофилм. Препаратът не оставя остатъчно замърсяване, нито цвят или мирис и не променя органолептичните характеристики на водата.


Характеристики на Ecoper:

 - Външен вид – течен, безцветен, остър мирис;

 - Специфично тегло 0.95 – 1.05 при 20 °С;

 - pH 11.5 – 12.0;

 - Точка на замръзване: -5 °C.Знаем, че Легионелата причинява пневмония. Но как всъщност действа самата бактерия, веднъж попаднала в нашето тяло?


Екип от учени от университета „Гьоте“, Франкфурт, откриха, че токсинът SidJ в бактерията Легионела налага уникална модификация на човешките протеини и помага на бактерията да расте вътре в човешките клетки. SidJ „отвлича“ човешкия протеин Калмодулин в своя полза в един от класическите примери за патогенни бактерии, експлоатиращи човешките молекулни механизми и обръщайки ги срещу нас.


Това прави SidJ идеална цел за ограничаване на инфекцията с Легионела.


 

 

Източник на снимковия материал: pixabay.com, freepik.com, Pineco

Още от ВиК