Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Водоснабдителната мрежа говори! Чуйте я с новите ултразвукови водомери Kamstrup

20.02.2020 г.


Вашата водоснабдителна мрежа говори! Тогава оставете водомерите да я чуят“ – апелираха от утвърденото българско дружество ДМ Арматурен. Защото новите ултразвукови водомери Kamstrup могат именно това – да чуят всяка промяна в потока, като по този начин индикират за наличието на евентуални течове. „FlowIQ 2200 не само отчита водно количество, но и спомага за по-доброто управление на мрежите и за намаляване загубите на вода“, коментираха за Инженер.bg от българската компания, която е и партньор на Kamstrup у нас.


Най-новото поколение водомери Kamstrup използват ултразвукова технология, която работи, като измерва времето за преминаване на сигнал между двойка сензори. Това време е еднакво, когато през тръбата не протича водно количество. Но когато такова се появи, ултразвуковите сигнали се ускоряват по посока на потока и се забавят в срещуположната посока. „Благодарение на това, ултразвуковите водомери не само отчитат и най-малкото протекло водно количество, но регистрират и всички звукови промени от потока в тръбопроводите. Именно така уредите могат да откриват течове по мрежата“, посочиха от ДМ Арматурен.


FlowIQ 2200 дава информация за шума, генериран от течове и нарушения във водоснабдителната мрежа. Тези водомери могат да заместят работата на допълнителни логери за шум, създавайки значителна добавена стойност. Сред основните предимства на този подход е, че времето за откриване на течове се съкращава значително, тъй като се обследва един конкретен участък, а не цялата мрежа.

 

Искаме да Ви улесним максимално! Затова, ако желаете да получите повече информация или специална оферта, оставете своите контакти в нашата онлайн форма.

Впечатляващите функции на уреда можете да видите във видеото долу.
Според данни на Националния статистически институт, загубите на вода у нас за 2019 г. са 56.4% от подаденото количество, което възлиза на 499 млн.куб.м. Стойността е с 0.4% по-ниска от тази за 2017 г., когато са отчетени 56.8% загуби. Какво ще покаже статистиката за 2020 г. предстои да научим.


За сравнение тези стойности са 6% за Дания и Нидерландия, 7% за Германия, около 26 % за Франция и около 29% за Италия.

 

Откриването на течове с ултразвукови водомери Kamstrup е допълнително улеснено със специалния аналитичен модул Leak Detector. Той предоставя карта на съответната разпределителна мрежа и показва местоположението на уредите, като показва с цветова диаграма измерените нива на шума от всеки от тях в реално време. „Това позволява бързо и лесно да идентифицирате рискови точки, в които може да се стигне до авария, и да предотвратите големи загуби на вода“, разясниха от ДМ Арматурен.Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, Kamstrup

Още от ВиК