Дискусии / Позиции

Електра Помп: Керамично или метално покритие използва Faggiolati Pumps, за да предпазят помпите от агресивни води?

04.09.2018 г.


Силно замърсените и агресивни отпадъчни води при определени производства могат да нанесат сериозни щети на оборудването. Ето защо разработчиците на индустриални решения непрекъснато се опитват да намерят най-ефективните методи за справяне с този проблем. „Сред най-често засегнатите от агресивни води машини са канлализационните помпи, а един от възможните методи е нанасянето на специални покрития върху тях. Това е решението и на нашите партньори Faggiolati Pumps”, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска компания Електра Помп.


За да произведе помпени системи, подходящи за тежки производствени условия, италианският производител използва две специални покрития, които нанася върху помпените агрегати – керамично и мeтализиращо. „Тези покрития се нанасят върху частите, които са изложени на най-бързо износване – например работно колело, дифузьор и др. По този начин им се осигурява изключителна устойчивост на абразия и корозия. В резултат се удължава животът на помпата и се намаляват разходите за поддръжка“, разясниха от българската компания.


Керамично покритие (TSC)


Този метод, използван от Faggiolati Pumps, представлява повърхностна обработка с композитна двукомпонентна керамика, състояща се от епоксидна матрица с керамични частици с висока устойчивост на абразия.


Метализиращо покритие (TSM)


„При метализацията се извършва повърхностно плазмено третиране с добавяне на карбиди. Материалът, който най-често се използва, е волфрамов карбид“, уточниха от Електра Помп. Тази обработка е приложима при основните сплави: чугун GJL, неръждаема стомана AISI 316 и бронз B10 с дебелина, варираща от 0.2 mm до 2 mm. Що се отнася до легираната стомана, съществуват известни ограничения по отношение на геометрията и размера на компонента, който ще се третира.


„Покритието с волфрамов карбид съдържа въглерод 0.9%, кобалт от 15% до 18%, както и желязо. Твърдостта му е Rc=80, а дебелината му варира от 0.3 до 2 mm”, поясниха още от Електра Помп.


Българското дружество е партньор на италианския производител Faggiolati Pumps, специализиран в областта на потопяемите канализационни помпени решения. В портфолиото на Електра Помп са и продуктите на други доказани производители, като SAER, SEF, Gardena и Husqvarna.

 

Повече информация за Електра Помп ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайтана фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Електра ПомпFaggiolati Pumps

Още от ВиК