Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Вземане на водни проби за наличие на бактерии, включително Легионела – лесно и прецизно с вентилите Оventrop Aquastrom P

07.11.2019 г.

                                                             

Oventrop е водещ немски производител на спирателна, регулираща и балансираща арматура за ОВК и ВиК инсталации, чиято философия се основава на строго съблюдаване на установените в Европа правила и стандарти. Един от основните нормативни документи, които Oventrop следва, е Наредбата за питейна вода, действаща в Германия, задължаваща изследването на водата за наличие на бактерията Легионела. „Вземането на проби от водата вече може да се осъществи лесно с помощта на вентилите Aquastrom P“, съобщиха за Инженер.bg от Овентроп България.„Вентилите за изследване на питейната вода за микроорганизми и бактерии на Oventrop се отличават с висока устойчивост и следователно могат да бъдат лесно дезинфекцирани. Нещо повече – с тях могат да бъдат оборудвани всички сферични кранове, пълнопроходни KFR-, FR- и щранг баланс вентили за питейна вода“, посочиха от българския офис на Oventrop.


Корпусът и шпинделът на вентилите са изработени от бронз, съобразно изискванията на стандартите DIN EN 1982 и DIN 50930-6, имат уплътнение от метал, а коляното за отвеждане е от неръждаема стомана. Вентилите Aquastrom P са с номинален размер DN 8 и максимално работно налягане 16 bar.


„В Германия операторите на обществени инсталации за питейна вода или на големи промишлени съоръжения с образуване на аерозоли (пáри) трябва да извършват инспекция на системата на определени интервали. Това важи за почти всички жилища, които се дават под наем в многофамилните жилищни сгради“, обясниха от компанията.

 

Фокусът към строгите изисквания в Германия по отношение на превенцията от разпространението на Легионела в питейната вода цели да насочи вниманието на българските проектанти, строители и инвеститори към необходимите действия за превенция на появата на бактерията у нас.


Наредбата за питейна вода на Германия се отнася до т.нар. Работен лист W 551 на немската Асоциация за газ и вода (DVGW), предписващ следните точки за вземане на проба за първоначално изследване:


 - На изхода от котела;
 - На повторния вход на циркулационната тръба;
 - В края на всеки щранг (например кран на мивка);

 - По избор – на входа за студена вода в сградата трябва да бъде монтирана допълнителна пробка.

 

Съгласно работен лист W 551 на DVGW, големи инсталации за питейна вода са такива с резервоари за битова гореща вода с вместимост над 400 l и/или тръбопроводи от водоподгревателя до мястото на отвеждане с вместимост над 3 l.

 

Повече информация за Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Овентроп България, Oventrop

Още от ВиК