Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Хидро-Хикс-България: Как да преценим дали в сградата ни е налице риск от наличието на Легионела

25.02.2019 г.


Вие сте хотелиер, производител или собственик на административна или жилищна сграда? А имате ли нужда от оценка на риска от Легионела? Специалистите от утвърдената българска компания Хидро-Хикс-България разкриха пред Инженер.bg кои са основните предпоставки за наличието на опасната бактерия във ВиК и ОВК инсталациите и какви стъпки е необходимо да бъдат предприети, за да се предотврати нейното развитие.За да се експлоатират правилно, безпроблемно и най-вече безопасно за здравето ВиК и ОВК системите, е необходимо редовно и навременно да се оценява рискът от възникване на патогенни бактерии, в т.ч. Легионела“, заявиха от Хидро-Хикс-България. Фирмата е единственият оторизиран представител у нас на датската компания Hydro-X, специализирана в решенията за водообработка.


Кога можем да се съмняваме в наличието на Легионела във водата?


1. Сградата, в която живеете, работите или управлявате, използва ли се от много хора?

2. Има ли в нея охладителна кула или изпарителни кондензатори?

3. Водоснабдителната система съдържа ли резервоар за топла или студена вода?

4. Трудно ли се поддържа топлата вода с температура над 50 °С? Често ли температурата на студената вода надвишава 20 °С?

5. Има ли дълги периоди от време, в които сградата или части от нея не се използват?


Ако отговорът на някой от тези въпроси е „Да“, то е налице риск от наличието на Легионела.„Освен във водоснабдителните системи, риск от Легионела може да има и в инсталациите за охлаждане. В особена степен това важи в началото на летния сезон, когато съоръженията не са използвани дълго време“, подчертаха от българската компания.


Веднъж установено, че е възможно заразяването на инсталациите с бактерията Легионела, е необходимо бързо вземане на мерки за превенция и контрол. По думите на специалистите от Хидро-Хикс-България тези мерки включват набор от дейности за мониторинг на показателите на водата, както и за физична и химична обработка.


„Чисто физическите действия, които могат да се предприемат, включват поддържане на температури в системите извън температурния диапазон 20 - 50 °С, недопускане на застояване на водата в определени участъци или съоръжения и мн. др. Понякога се налага и химично третиране“, обясниха от Хидро-Хикс-България, като допълниха: „Тогава е необходимо стриктно спазване на предписаните от инженерите и производителите концентрации, контактно време на препарата с водата, както и условията на неговото съхранение“.


В богатото портфолио на българската фирма са включени разнообразни решения за водообработка, като същевременно опитните специалисти от Хидро-Хикс-България са на разположение за технически консултации и индивидуални инженерингови решения.Повече информация за Хидро-Хикс-България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Хидро-Хикс-България, pexels.com

Още от ВиК