Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Чиста питейна вода в сградната инсталация – вижте концепцията на Oventrop за многофамилна къща

04.03.2020 г.


Качеството на питейната вода е отговорност не само на ВиК операторите, но и на потребителите. И ако водата стига до сградата с най-добрите си параметри, то те трябва да се гарантират и във вътрешната инсталация. „Вследствие на застояване на вода, на стари или преоразмерени резервоари, както и на лошо изолирани тръбопроводи, възникват условия за развитие на вредни патогенни микроби, които могат да застрашат здравето на хората“, коментираха за Инженер.bg от Овентроп – българския офис на доказания европейски производител Oventrop, който поддържа специален каталог с решения за разпределение и хигиена на питейната вода.

 

Днес ще ви представим концепцията на производителя за многофамилна къща с централно подготвяне на битова гореща вода (БГВ), състояща се от висококачествена арматура и системи за конкретното приложение.

 

„Системата на Oventrop за инсталации за питейна вода е със съгласувани помежду си компоненти, които дават възможност за ефективно от техническа гледна точка подгряване на питейната вода, за оптимална циркулация с правилно обтичане, както и за вземане на проби от всички предварително определени места в инсталацията. А използваните материали гарантират хигиенното качество на водата“, посочиха от българското дружество. Ето и основните компоненти, включени в примерната схема:

 

 - Пълнопроходен вентил Aquastrom F;

 - Вентил Aquastrom KFR;

 - Пълнопроходен вентил Aquastrom F + вентил за вземане на проби Aquastrom P.


 

„Пълнопроходният вентил F служи за изолиране на водопроводи. А моделът KFR има интегрирана възвратна функция в ръкохватката. Вентилът подпомага обтичането и е изключително тих. Всички функционални елементи са от страната на ръкохватката, благодарение на което този тип вентили са достъпни и дават възможност за лесна работа“, разясниха от Овентроп.

 

Вентилът Aquastrom P от своя страна служи за изследване на питейната вода за микроорганизми. Той е устойчив на горене, което означава, че може да бъде дезинфекциран.

 

 - Термичен регулиращ вентил Aquastrom VT: Изработен от бронз, той представлява термостатичен и хидравличен регулиращ вентил с предварителна настройка за остатъчния обемен дебит в циркулационните линии за питейна вода;


 - Комплект за монтаж на водомер Aquastrom UP-MS Duo: Вентилите за скрит монтаж Aquastrom (UP) са подходящи за цялата многоетажна инсталация в тръбопроводи за студена и гореща вода, както и за циркулационни тръбопроводи и служат за изолиране, за защита с интегрирана възвратна функция и за регулиране;


 - Станция за хигиенично промиване Regudrain Duo: „Тази станция служи за поддържане на правилен режим на работа в инсталациите за питейна вода, като предпазва от застояване на горещата и студената питейна вода в участъци от тръбопроводите, които не се обтичат достатъчно. Такива са например крайните тръбопроводи, които не са свързани към циркулация, мрежи в жилища, които са необитаеми за продължителни периоди или неизползвани бани в сектора на здравеопазването. В определено време или в зависимост от температурата може да бъде стартиран цикъл на промиване“, поясниха от компанията.


 

Станцията се монтира в края на щранга или в кръгова инсталация. Електронното управление се извършва чрез контролера Regtronic HS за регулиране на вентилите. Той може да бъде индивидуално програмиран през таблет, смартфон или компютър. Станцията разполага с LAN връзка за интегриране в системата за автоматизация на сградата. Моделът Regudrain Duo е проектиран за защита на един щранг за студена питейна вода и един щранг за БГВ от инсталацията;

 

 - Станция за подгряване на питейна вода Regumaq X-80: Арматурна група с електронно управление с топлообменник за хигиенично подгряване на питейна вода на базата на проточния принцип.

 

„Питейната вода се затопля, когато е необходима: „Just in time“, като по този начин не е необходим запас от БГВ. Станцията позволява оптимално оползотворяване на регенеративна концепция на инсталацията и е особено подходяща за многофамилни къщи, хотели, болници и спортни зали. Тя се свързва към буферен резервоар, който се подгрява соларно, на твърдо гориво или на нафта или газ“, обясниха от Овентроп.;

 

Системата на Oventrop за многофамилни къщи се допълва от принадлежности за обратно наслояване Regumaq и буферен резервоар Hydrocor HP.


 

Повече информация за Овентроп, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Oventrop, Овентроп

Още от ВиК