Събития

Заедно с ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ ще „градим“ висококвалифицирани строителни специалисти

18.12.2019 г.

„Избирам, уча, успявам!“ е мотото на възпитаниците на Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия (ПГАСГ) „Арх. Камен Петков“, намираща се в гр. Пловдив. Гимназията е поредното елитно учебно заведение, което се присъедини към Академична борса. Заедно с ПГАСГ ще се стремим да вдъхновяваме все повече младежи в избора на специалности от областта на архитектурата, строителството и геодезията. Каква е историята около създаването на учебното заведение и какви възможности за обучение предлага то? Да видим...


 

Историята ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ започва през 1962 г., когато тогавашната гимназия „Йорданка Николова“ е преустроена в Строителен техникум. Гимназията получава настоящото си име през 2003 г., а през 2011 г. училището избира за свой патрон Арх. Камен Петков. Днес, вече повече от половин век, то продължава да обучава висококвалифицирани строителни специалисти, гордост за града и страната.


Учебното заведение гордо носи името на арх. Камен Петков, който има важен принос за изграждането на архитектурния дух на гр. Пловдив. Арх. Камен Петков е проектирал близо 800 обществени и частни сгради в града под тепетата, а създадените от него сгради около Джумаята и в околните улици на централната градска част са десетки.

 

Какви са възможностите за обучение в гимназията?

 

Учениците в ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ могат да избират да се обучават по специалностите: „Архитектурна реставрация“, „Строителство и архитектура“, „Геодезия“, „Парково строителство и озеленяване“, „Водно строителство“, „Транспортно строителство“ или „Брокер на недвижими имоти“.

 

Всички специалности са с разширено изучаване на английски и немски език.

 

Учебното заведение притежава добра материално-техническа база, което позволява теоретичните знания да се приложат на практика. Гимназията разполага с 11 модерни компютърни кабинета, видеозала, зала за презентации, кабинет по цветарство, кабинети по техническо чертане, физика, химия, лаборатория по фотограметрия, богата библиотека с читалня, както и отлични възможности за спорт.


 

За да осигури добро практическо обучение на своите ученици, гимназията работи в партньорство с утвърдени компании в бранша, а също и с Камара на строителите в България, Камара на архитектите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, както и с органите на местната власт и неправителствени организации.

 

Екипът ни е щастлив, че Инженер.bg също може да се нареди сред партньорите на училище с над 50 годишна история и традиции в строителството, архитектурата и геодезията. Сърдечно благодарим на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим и пожелаваме успешни съвместни инициативи в бъдеще!

 

Повече информация за Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия (ПГАСГ) „Арх. Камен Петков“, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПГАСГ „Арх. Камен Петков“

Още от ВиК