Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Мечтаеш да бъдеш строителен инженер или архитект? С УАСГ ще споделяме възможности за обучение

05.03.2020 г.

Най-голямото висше техническо училище в областта на строителството и архитектурата в България също вече е сред партньорите ни! С огромно удоволствие приветстваме Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в Академична борса на Борса.bg! За дългогодишната история и традициите на УАСГ, а също и за възможностите за обучение и последваща реализация, които ВУЗ-а разкрива, можете да четете в следващите редове...


 

Повече от 70 години история и традиции в обучението на архитекти и инженери

 

Университетът по архитектура, строителство и геодезия е наследник на първото Висше техническо училище в България, създадено в разгара на Втората световна война през 1942 г. През 1945 г. учебното заведение се превръща в Държавна политехника.


Евлоги Георгиев пише завещанието си на 18 юли 1882 г., навръх рождения си ден. В него един от най-влиятелните български предприемачи завещава сумата от 6 млн. лв. за построяване на висше училище, в което да се изучават предмети „за приложение в индустрията“. На българската общественост ѝ отнема десетилетия, за да реши споровете около смисъла на завещанието и да узрее достатъчно за действителното основаване на висше техническо училище. За любопитната история на създаването му четете в Инженерната история ТУК.

 

През 1953 г. Държавната политехника е разделена на 4 самостоятелни Висши учебни заведения, едно от които е Инженерно-строителен институт (ИСИ), в който влизат Строителният, Архитектурният, Геодезическият и Хидротехническият факултети. През 1963 г. ИСИ е преименуван на Висш инженерно-строителен институт (ВИСИ), а през 1977 г. – на Висш институт по архитектура и строителство (ВИАС). На 21 юли 1995 г. с решение на Народното събрание ВИАС е преобразуван в Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).


 

През своята дългогодишна история, УАСГ е подготвил повече от 5 900 архитекти и 25 000 инженери, които се реализират успешно на пазара на труда в България и чужбина.


Тази година УАСГ за пореден път е с най-висок рейтинг в направление 5.7 „Архитектура, строителство и геодезия“ и получи награда на церемонията по награждаването на българските университети според техния рейтинг, добили популярност като „академичните Оскари“.

 


Какви са възможностите за обучение и реализация?

 

Студентите, желаещи да се обучават в УАСГ, могат да избират измежду следните специалности: „Архитектура“, „Урбанизъм“, „Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Транспортно строителство“, „Водоснабдяване и канализация“, „Геодезия“, „Устройство и управление на земи и имоти“, „Инженерна екология“, „Управление в строителството“, както и „Хидростроителство“.


В края на изминалата 2019 г. Хидротехнически факултет към УАСГ отбеляза своя 70-годишен юбилей.

 

Основните курсове в учебното заведение са с продължителност от 5 години и завършват с диплома за „Магистър“. В някои факултети се предлагат и специалности с обучение от три и половина години, завършващо със степен „Бакалавър“. Обучение за Образователно-научната степен „Доктор“ се води в над 20 научни специалности.


 

Дипломираните в УАСГ архитекти и инженери могат да се реализират и да работят по специалността си във всички краища на света.

 

Щастливи сме и за нас е огромна чест, че още един наследник на първото Висше техническо училище в България се присъедини към партньорите ни в Академична борса! Сърдечно благодарим на ръководството на учебното заведение, и по-специално на г-н Симеон Бояджиев, ръководител „Център за кариерно развитие“, за възможността да си сътредничим! Желаем успешни бъдещи съвместни инициативи!

 

Повече информация за Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: УАСГ

Още от ВиК