Събития

HOBAS и Amiantit сформират ново съвместно предприятие за екологични високотехнологични тръби в Европа

12.09.2017 г.

Утвърдените на пазара компании за тръби от стъклопласт (GRP) HOBAS и Amiantit обединиха усилия за сформиране на съвместно предприятие – Amiblu, информираха за Инженер.bg от ХОБАС България. Сливането на европейския бизнес на двете дружества бе официално финализирано в края на август, след като Дирекция „Конкуренция на Европейската комисия“ го одобри. Централата на новото съвместно предприятие ще се намира в гр. Клагенфурт, Австрия. Споразумението между собственика на HOBAS – WIG Wietersdorfer Holding, базиран в Каринтия, Австрия, и притежаващия Amiantit – Amiantit SAAC, Саудитска Арабия, бе подписано още през декември 2016 г. със 50:50 споделена собственост между партньорите.

 


За групата HOBAS и присъствието й на световния пазар

 

HOBAS е дъщерно дружество на конгломерата за строителни материали и тръбопроводни системи WIG Wietersdorfer Holding. Компанията е дългогодишен специалист в областта на стъклопластовите тръбопроводни системи, които произвежда в Европа и САЩ и продава по целия свят. Решенията на HOBAS намират широко приложение в сферата на питейните и отпадъчните води, напояването, дренажите, водноелектрическите централи, както и в много други сектори. „Продуктите на компанията са инсталирани в повече от 100 държави, чрез използването на редица методи, сред които открит изкоп, микротунелиране, рилайнинг и надземен монтаж“, коментираха от българския клон на компанията.

 


Утвърждаване на GRP продуктите за постигане на устойчиви тръбопроводни решения

 

Главният изпълнителен директор Ник Крофтс и главният търговски директор на Amiblu Клаус Брун  са категорични, че сливането на двете дружества значително ще подпомогне позиционирането на GRP продуктите на европейския пазар. Amiblu ще осигури както приемственост, така и растеж за двете доскоро конкурентни фирми. Благодарение на това ще се утвърдят и марките HOBAS и FLOWTITE (на Amiantit) при клиентите и лицензиантите по целия свят. Новото дружество не крие своите амбиции и за по-нататъшно международно разрастване в други области, сред които Азия, Латинска Америка и Африка.

 

„Водата е основен ресурс за живота на земята. Ние сме сигурни, че можем да управляваме по-добре този ресурс, без да увеличаваме инвестиционните нива. От дружеството предлагаме решения срещу загуби, замърсяване, разрушаване и неефективност на тръбопроводните системи, като спестяваме капиталови и оперативни разходи", споделя Ник Крофтс.

 


Предстоящите инфраструктурни проекти, планирани за изпълнение през следващите 5 години в Европа, ще доведат до увеличване на приложенията на GRP продуктите. „А те предлагат редица предимства спрямо традиционните тръбни материали (по-специално чугун, стомана и бетонни тръби).  Още повече, в резултат на повишените изисквания по отношение на продължителността на живот, намалените разходи за поддръжка и енергийната ефективност, се очаква все повече клиенти да се обръщат към дружеството за иновативни решения“, коментираха от ХОБАС България.

 

„Общата мисия на новоучреденото предприятие ще бъде да постави основите на една устойчива и надеждна мрежа за управление на водите. Това ще бъде постигнато чрез замяна на традиционните решения, страдащи от износване, корозия и липса на водоплътност, със съвременната композитна GRP технология, която ще позволи мрежите да бъдат високоефективни и чисти в продължение на 150 години“, заявиха в заключение от ХОБАС България.

 


Източник на снимковия материал:  ХОБАС България

Още от ВиК