Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Адара Инженеринг: Oxiperm Pro на Grundfos бори Легионелата и намалява разходите в общинския басейн в Бенфика, Лисабон

04.06.2019 г.


Наред с болници, хотели и спа центрове, спортните съоръжения също са потенциално застрашени от развитие на Легионела. Опасна за човешкото здраве, бактерията трябва да бъде следена и контролирана, а в особена сила това важи за плувни басейни и мащабни спортни комплекси, какъвто е басейнът към общинските спортни съоръжения в един от кварталите на Лисабон – Бенфика. За това как се контролират параметрите на водата и как се гарантира липсата на патогени в него разказаха пред Инженер.bg от утвърдената българска компания Адара Инженеринг.Общинският басейн в Бенфика функционира над 10 години и със своите 5 коридора, дълги по 25 m, приема по около 3200 плувци на седмица.


За да контролира наличието на Легионела в системата за гореща вода, местната община използва метода на т.нар. термичен шок. При него водата протича през всяка точка от системата с температура 75 °С за около 2 - 3 минути“, посочиха от Адара Инженеринг. При това параметрите на дезинфекция на водата се контролират ръчно, а тази ситуация води до промени в стойностите на хлора и рН. „За да подобри процеса на дезинфекция и да стабилизира показателите на водата в системата, местната община взима решение да инсталира ново, подобрено оборудване, което да гарантира надеждност и не на последно място да оптимизира експлоатационните разходи“, разказаха от българското дружество.


Изборът на възложителите са решенията на Grundfos. Автоматичната система се състои от уреда за мониторинг и контрол DIP, както и две дозиращи помпи Smart Digital DDA. Проблемът с Легионелата пък е решен със системата Oxiperm Pro.


Месечната консумация на вода е приблизително 500 m3, а температурата на водата за къпане е почти 38 °C. С Oxiperm Pro става възможно да се намали температурата на двата резервоара за топла вода, всеки от които е с вместимост от 2000 l, от 65 °С на 50 °С. Само след един месец работа с новото оборудване местната община регистрира, че потреблението на газ е намаляло с 2000 m3.


Хлорният диоксид, чрез който работи системата Oxiperm Pro, оказва непрекъснато влияние върху биофилма, където всъщност живее и се размножава Легионелата. Хлорният диоксид разрушава фенолите и няма неприятна миризма“, обясниха от Адара Инженеринг, дистрибутор на Grundfos у нас. „Освен че е високоефективен по отношение на патогенни микроорганизми и отлагания, хлорният диоксид отстранява съединения на желязо и магнезий. Не само че не предизвиква корозия, но и намалява дългосрочно разходите за поддръжка“, посочиха още от компанията.Взимайки предвид оптимизацията на месечните разходи за газ и реактиви, общината в Лисабон, стопанисваща басейна, възвръща инвестицията си в рамките само на година.


Повече информация за Адара Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Grundfos, freepik.com

Още от ВиК