Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

АкваКом Електроникс достави и монтира система за дезинфекция на утайките с варно мляко в ПСОВ „Златни пясъци“

30.06.2020 г.

 

Добри новини за Северното Черноморие! След реконструкцията ѝ, Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) „Златни пясъци“ ще бъде с капацитет 67 000 души, като ще поема водите не само на к.к. „Златни пясъци“, но и от местностите „Ривиера“, „Чайка“ и „Ален мак“. Повече за проекта пред Инженер.bg разказаха от утвърдената българска компания АкваКом Електроникс, която достави и монтира ключови елементи от оборудването за съоръжението.



Реконструкцията на ПСОВ „Златни пясъци“ е на стойност близо 40 млн. лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.


„Услугата, която извършихме по проекта, е комплексна и включва изработка, доставка, монтаж и пуск в експлоатация на редица важни компоненти от оборудването на ПСОВ „Златни пясъци““, посочиха от АкваКом Електроникс. Ето и кои са те:


 - Силоз за хидратна вар с обем 20 m3;

 - Система за производство и дозиране на варно мляко;

 - Смесител за кек и вар;

 - Транспортни шнекове за обеззаразен кек;

 - Дозираща инсталация за FeCl3 в комплект с дозаторни помпи и два резервоара по 10 m3 за съхранение на FeCl3;

 - Станции за подготовка и дозиране на флокулант  2 броя;

 - Ултразвуков разходомер на изход ПСОВ.



Негасена, гасена вар и варно мляко в ПСОВ


Негасената вар, позната още като калциев оксид (CaO), е твърдо, бяло, трудно топимо вещество, което реагира много енергично с вода, като се отделя голямо количество топлина. След такава реакция на „гасене“ в точно определени пропорции между калциевия оксид и водата, се получава гасената вар, наричана още хидратна вар или калциев дихидроксид (Ca(OH)2).


Гасената вар има широко приложение в строителството като свързващ компонент, но се използва и в земеделието, хранително-вкусовата и кожарската промишленост. Водният разтвор на хидратната вар се нарича варно мляко.


 


„Бактерицидните свойства на варта и варното мляко ги правят подходяща и за случаите, когато е необходима дезинфекция. Едно от тези приложения е в ПСОВ за обеззаразяване и стабилизиране на утайките“, коментираха от АкваКом Електроникс.


Очаква се цялата пречиствателна станция да бъде пусната в експлоатация през есента на 2020 г.



Повече информация за АкваКом Електроникс ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: АкваКом Електроникс, pixabay.com

Още от ВиК