Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Аквастарт: Артефакти от културната среща между Изтока и Запада се съхраняват надеждно с циркулационни помпи Lowara

30.03.2020 г.


Историческите и културните срещи между Запада и Изтока имат своя дом и това е Museu do Oriente в Лисабон, Португалия. Богатите му колекции съдържат артефакти от португалската и азиатската култура, а за тяхното съхранение роля играят помпите на италианския производител Lowara, които осигуряват нужния микроклимат, за да запазят ценните предмети за бъдещите поколения. Повече за проекта и технологичното решение пред Инженер.bg разказаха от утвърденото българско дружество Аквастарт, което предлага продуктите на Lowara на българския пазар.Целият проект на нестандартния музей е на стойност 20 милиона евро, с които склад за риба треска от 30-те години се преобразява във вълнуващ шестетажен музей. Museu do Oriente предлага на гостите си над 11 000 предмета, проследяващи присъствието на португалската култура в Азия през последните пет века. Музеят разполага с обширно изложбено пространство от над 7 000 m2, както и складови помещения, конферентна зала с 400 места, ресторант и магазини.


За осигуряване на оптимални климатични условия в помещенията са инсталирани циркулационни близко куплирани центробежни помпи от серията Lowara FC. Корпусът им е от чугун, а работното колело – от неръждаема стомана AISI 316L. Напорът им достига до 89 m, а максималният им дебит е 330 m3/h. „Многофункционалната серия FC е предназначена за циркулация на топла и студена вода в отоплителни и климатични системи, но също така намира разнообразни приложения като изпомпване на вода и водоснабдяване в гражданския, промишления и селскостопанския сектор“, поясниха от Аквастарт.


За по-ефективна работа голяма част от помпите са оборудвани с регулатори на скоростта от серията Hydrovar® 3 с мощност 11 kW и 15kW. Микропроцесори контролират последователната работа на помпите въз основа на моментното търсене на системата, затваряйки помпата напълно, когато това е необходимо. „Честотните регулатори Hydrovar® автоматично регулират дебита на помпата, дори и при големи разлики в изискванията, като по този начин могат да намалят разхода на енергия с до 70%“, посочиха още от българското дружество.


„Продуктите на Lowara са известни със своята надеждност и лесна поддръжка. Това е от съществено значение за конкретното им приложение, тъй като става дума за вековна история, която се съхранява за бъдещето“, коментираха в заключение от Аквастарт.


Освен на Lowara, част от Xylem Group, българската компания е дългогодишен доверен партньор и на други доказани производители на помпени решения, сред които ZENIT, Boerger, SFA и др.


Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Аквастарт,  Lowara, Museu do Oriente

Още от ВиК