Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Аквастарт: „Меката“ на плуването в Будапеща е защитена от високите води на Дунав с помпи Lowara

14.05.2020 г.


Знаете ли, че остров Маргарет, разположен в р. Дунав, в централната част на Будапеща, е наричан „Меката“ на плуването? А причината за това е плувният комплекс „Алфред Хайос“, който освен че е домакин на големи международни състезания, предлага и огромно разнообразие от водни съоръжения, включително за гмуркане. Локацията му обаче, води до висок риск от наводнения. Ето защо управителите на комплекса решават да си гарантират 100% защита от високите води на Дунав и инсталират помпена система Lowara, част от Xylem. Повече за проекта за Инженер.bg разказаха от Аквастарт – официален партньор на италианския помпен бранд у нас.Плувният комплекс „Алфред Хайос“ е построен през 1930 г. като това е и първият закрит басейн в Унгария. Оттогава съоръжението се реновира, модернизира и разширява значително, като се изграждат допълнителни басейни, които обслужват различни събития, включително европейски плувни шампионати. През 2006 г. са добавени открит басейн с олимпийски размери и модерно водолазно съоръжение.


„През 2017 г. престижният комплекс е избран за едно от местата за провеждане на 17-ото световно първенство на FINA – глобално спортно състезание по водни спортове, включващо плуване, гмуркане и водно поло. Подготовката на събитието включва и мащабен проект за обновяване и разширяване. Очакванията са трибуните на остров Маргарет да приемат по 7 000 гости всяка вечер по време на събитието“, разказаха от Аквастарт – утвърдена българска компания в областта на помпеното оборудване.Както вече посочихме, остров Маргарет е уязвим от наводнения по време на високи водни нива на реката. По тази причина през годините островът е надграждан във височина. Предвид грандиозните събития, организирани от ръководството обаче, вземането на допълнителни мерки за подобни извънредни природни ситуации става ключова част от дейностите по модернизация.


Мениджърите на „Алфред Хайос“ се спират на потопяема помпена система с помпи Lowara 1300, която ще гарантира, че сутеренът на сградата няма да се напълни с вода при евентуално повишаване на речните нива. „Капацитетът на модела е 202.9 l/s, като помпите са монтирани в яма с дълбочина 6 m и диаметър 1 m. Освен работната помпа е предвидена и резервна“, посочиха от Аквастарт.Серията Lowara 1300 е базирана на технология, разработена и тествана в най-трудните и неблагоприятни работни условия. Дизайнът на работното колело осигурява ефективност и усъвършенствана работа при наличие на твърди частици, за да се сведе до минимум рискът от запушване. „Конструкцията гарантира безпроблемна работа и оптимизира разходите за поддръжка и енергийната консумация. Всички помпи от серията са оборудвани в потопяем мотор, който има изолация от клас F или по-добра, което позволява непрекъснатата им работа без прегряване, осигурявайки оптимално охлаждане и дълъг живот. Помпите могат да се справят с 15 старта на час“, обясниха от доказаното българско дружество.


„За щастие, аварийната система за защита от наводнение все още не е била необходима. След инсталирането обаче, помпите Lowara бяха напълно тествани и показаха впечатляващи резултати“, коментираха от Аквастарт.


Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Аквастарт,  Lowara, pixabay.com

Още от ВиК