Внедрявания

Аквастарт: Как оборудване Zenit решава проблемите на ПСОВ в натоварен промишлен регион в Италия

21.01.2020 г.


Наличието на промишлени предприятия в даден регион неминуемо оказва влияние върху състава на отпадъчните води. Такъв е случаят с италианската община Санта Кроче сул'Арно (S. Croce sull'Arno) в региона Тоскана, провинция Пиза, в която традиционно са позиционирани множество компании за преработка на кожи. „За да се справи с това предизвикателство, местната пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Aquarno залага на помпените решения с марка Zenit”, съобщиха за Инженер.bg от водещата българска фирма Аквастарт, партньор на Zenit у нас.Град Санта Кроче сул'Арно е разположен на брега на р. Арно. Историята му датира от преди 1000 г., когато малка общност се заселва около мястото, на което е намерен дървен кръст (оттам идва името му).


Днес Санта Кроче сул'Арно е един от най-големите кожарски центрове в Европа. На територия от 17 km2 са разположени повече от 400 предприятия за обработка на кожи, като голяма част от тях използват традиционни методи, запазени до днес.

 

Проблемът: ПСОВ в промишлен регион и епизодично лоши метеорологични условия


Aquarno функционира от 1974 г. Днес пречиствателната станция обработва над 30 000 m3 отпадъчни води на ден, две трети от които са промишлени и една трета битови отпадъчни води от жилищните райони на града. Или иначе казано, капацитетът на съоръжението е 2 млн. ЕЖ. Концентрацията на предприятия за обработка на кожи повишава потенциала за замърсяване на водите, в резултат на което са взети допълнителни, по-стриктни мерки за тяхното третиране.


Оптимизация на съоръжението се налага и заради включването на огромни количества дъждовни води, които се генерират при лоши метеорологични условия.Решението: Повишен капацитет и съвременно оборудване


Капацитетът на Aquarno е разширен с резервоар, чиято вместимост е 30 000 m3. Резервоарът е разделен на 6 секции и е оборудван със съвременни, високоефективни машини.


За тази цел инженерите на ПСОВ-а се спират на марката Zenit. Инсталирани са 32 хидравлични помпи Uniqa ZUG с мотори с мощност до 37 kW всяка и клас на ефективност Premium IE3, както и 24 смесители от серията ZMR, оборудвани с двигатели с мощност 5.5 kW и витла от неръждаема стомана със самопочистващ се профил. „Монтажната конструкция на смесителя е изработена от неръждаема стомана, за да се гарантира максималната ѝ издръжливост, докато помпите са инсталирани с помощта на системи за долно присъединяване DAC V, позволяващи лесното отделяне на машината от системата, дори когато резервоарът е пълен“, уточниха от Аквастарт.


Резултатът: По-ниски експлоатационни разходи и по-надежда работа на съоръжението


В резултат от внедряването на оборудването на италианския производител Zenit, което се отличава с висока производителност и ниска консумация на енергия, се подобрява надеждността на системата и се ограничават експлоатационните разходи.


Откакто са инсталирани новите машини, не се е налагало да се прекъсва работата на ПСОВ Aquarno, а това се дължи на надеждността на компонентите и на високото качество на вложените материали. Освен това широкият проход на работните колела на помпите не допуска запушвания и блокиране на системата дори при тежки условия на работа.


Днес ПСОВ Aquarno е в състояние да намали замърсителния товар на входящите отпадъчни води с до 98.5%, а генерираните утайки в резултат на цикъла на пречистване се рециклират.


Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аквастарт, Zenit, www.toscanaovunquebella.it

Още от ВиК