Внедрявания

Аквастарт: Помпи на Lowara превръщат фонтана Flame в азербайджанската столица в зрелищен спектакъл

01.11.2018 г.


Инженерството и изкуството често се възприемат като взаимно противоположни, но практиката показва, че техническите решения винаги са били неизменна част от изкуството. Поредно доказателство за това е грандиозният фонтан Flame Fountain (Фонтанът-пламък), красящ центъра на столицата на Азербайджан – Баку. За да се осигури необходимия напор и количеството вода за зашеметяващата гледка, са инсталирани помпи на италианския производител Lowara, част от групата на Xylem. Повече за проекта разказаха за Инженер.bg от българката компания Аквастарт, партньор на Lowara у нас.


Азербайджан отдавна си е извоювал името „Земя на огъня“. Причина за това са възпламеняващите се утечки на природен газ, които непрестанно осветяват склона на Абшеронския полуостров. Именно природното явление на западния бряг на Каспийско море е вдъхновение за архитектурата на центъра на новия градски парк в Баку. Той е изграден като част от обновяването на района около Hedar Aliyev Avenue – основната пътна артерия, която води към града.


„Flame Fountain прилича на огромен пламък, извиращ от земните недра. Скулптурата е висока 30 m и е оборудвана със 700 светодиодни лампи, а конструкция от 1600 m стъклени релси образува тройна спирала“, описаха от Аквастарт. Поставено в центъра на басейн, произведението предлага несравнимо визуално, звуково и светлинно шоу.За работата на фонтана е необходимо постоянно изпомпване на вода при максимален дебит 1400 m3/h, като в някои точки височината на водните стълбове достига 37 m. „Надеждността на помпените системи е от изключителна важност, за да бъдат осигурени едновременно непрекъснатост на подаваната вода и необходимия напор. Все пак това е новата забележителност на Баку“, изтъкнаха от българското дружество.


Така е взето решение да се инвестира в едни от водещите хидравлични помпи на пазара – тези на Lowara. Заложени са едностъпални помпи e-NSC, които могат да изпомпват големи обеми вода ефикасно и енергийно-ефективно. Моделът се характеризира с нова, високоефективна хидравлика и ниски експлоатационни разходи. За още по-добра оптимизация на производителността може да се добави честотен регулатор Hydrovar.„Инсталирани са общо 26 центробежни помпи, всяка от които е с работно налягане до 16 bar. Заради високата си мощност помпите позволяват работа на цикли, вместо всички едновременно, което прави системата по-енергийно-ефективна“, обясниха от Аквастарт и добавиха: „Фонтанът работи целогодишно, което превръща надеждността на помпената система от решаващо значение“.

 

Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности ѝ бъдещите планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аквастарт, Lowara, Glasslimited

Още от ВиК