Внедрявания

Аквастарт: Предприятие за керамика в Модена се довери на помпените решения на Zenit за отвеждане на производствени води

11.09.2018 г.


Напоследък често ви разказваме за трудностите и решенията при изпомпване на индустриални води, които в повечето случаи са агресивни и силно замърсени. Ето как го правят в Италия! Даваме пример от керамичната индустрия, при който голямо предприятие в района на Модена се доверява на производителя на помпено оборудване Zenit и по този начин решава проблемите с отпадъчните си води. „Изискванията на клиента са изпълнени благодарение на технологията срещу запушване на серия Uniqa, както и иновативната система за подсилване на компонентите Molib-tech“, коментираха за Инженер.bg от Аквастарт – утвърдено българско дружество и партньор на производителя за пазара у нас.В керамичната промишленост производителите на тухли и керемиди са наясно на какви критични процеси са изложени помпите им. Водите, които трябва да се отвеждат, съдържат керамични частици и значително количество високо вискозни течности, включително и глинена каша – лепкава, кремообразна смес от глина и вода. Ето защо, за да се избегнат запушвания и аварии, е необходимо да се подходи с внимание и да се избере подходяща технология.


„За да предложат необходимата устойчивост на абразия, технолозите на Zenit се спират на канализационните потопяеми помпи Uniqa и работно колело, изработено от чугун, като по този начин се гарантира напълно свободното преминаване на течностите“, обясниха от Аквастарт. „Всяка помпа от серията е проектирана специално за точно определена работна точка, като се отчитат и всички специфики, с които дадена инсталация се характеризира, така че да се отговори на нуждите както на гражданските, така и на индустриалните приложения“, допълниха от българската фирма.


Веднъж отговорили на хидравличните специфики на системата, технолозите на италианската компания обръщат внимание на устойчивостта на абразия. За целта е разработена специалната технология за покритие на елементите на помпата Molib-tech, която увеличава здравината им. Състои се в студено нанасяне на слой молибден карбид. „Този процес предотвратява в голяма степен износването, причинено от ерозия или кавитация на помпените колела, смукателните фланци и корпуса. За разлика от конвенционалното керамично покритие, слоят от молибден карбид не причинява никаква промяна в ефективността на помпата, а повърхността на обработените компоненти е значително по-твърда“, разясниха от Аквастарт.


Успешната инсталация на потопяеми помпи за отпадъчни води от серията Uniqa осигури на керамопроизводственото предприятие в Модена надеждност и висока енергийна ефективност, като на практика елиминира износването на оборудването. По този начин се предотвратява и времето за престой на помпената инсталация поради чести повреди и ремонти, което също оптимизира производствените времена и енергийните ресурси.


„Инсталираната помпена система е от модулен характер, което позволява лесна интеграция на нови елементи и безпроблемна замяна на стари“, уточниха още от българското дружество, което предлага решенията на Zenit у нас.


Серията Uniqa предлага клас на енергийна ефективност IE3, а конкретният модел, използван в случая, е ZUG V, работещс максимален напор 75 m и максимален дебит 110 l/s.


Повече информация за Аквастарт ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности ѝ бъдещите планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Аквастарт, Zenit

Още от ВиК