Внедрявания

Алмекс-БГ: Новото международно летище в Пекин се доверява на помпените решения на Xylem за своята „зелена“ концепция

22.01.2020 г.


Новото международно летище в Пекин – Даксинг, отвори врати в края на септември 2019 г. Уникалното съоръжение гълта инвестиция в размер на повече от 11 млрд. долара, превръщайки се в най-големия едноструктурен летищен терминал в света, при това базиран на концепцията за съвременния „зелен“ град. „За да отговори на екологичните изисквания на проекта, Xylem доставя високоефективни отводнителни системи за пистите, както и геотермална инсталация за сградата на терминала“, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска фирма Алмекс-БГ, официален представител на Xylem Water Solutions за България.Погледнато отгоре, летище Даксинг прилича на феникс с разтворени криле, а площта му се равнява на около 100 футболни игрища. Освен с феноменален дизайн, новото международно летище впечатлява с най-модерните и дори футуристични технологии. Повече можете да научите от нашата инженерна история.


Ефективно и сигурно отводняване на пистите, благодарение на водните помпи Flygt


Летище Даксинг е позиционирано между градовете Пекин, Тиендзин и Хъбей върху сравнително равнинен терен с ниска надморска височина. Прогнозното му натоварване е за около 45 млн. пътници годишно, при това още до 2021 г. Това означава, че всяко закъснение поради проливни дъждове и недобре отводнени писти би довело до сериозни икономически загуби и големи неудобства за пътуващите. Ето защо е задължително решенията за дренаж да бъдат високоефективни и надеждни.


„Xylem е избраният доставчик, който осигурява осем помпени станции за дъждовна вода по пистите. Това включва общо 34 енергийно ефективни помпи Flygt. За по-голяма сигурност летището има вторична дренажна система, включваща тръбопровод за дъждовна вода, резервоар, помпена станция и отворен канал. А водните помпи са от решаващо значение за ефективната работа на отводнителната система“, разясниха от Алмекс-БГ.Геотермална система намалява консумацията на енергия


Компанията Xylem изиграва важна роля и при изграждането на геотермалната инсталация на летище Даксинг, която осигурява отопление и охлаждане за административната сграда и терминала директно от земните недра – напълно в унисон с търсеното ниско въздействие върху околната среда. За целта са изградени две енергийни станции и са инсталирани осем геотермални помпени групи.


„Високоефективните водни помпи на Xylem са важна част от тази система. Те помагат за извличане на земната топлина през зимата и осигуряват охлаждане през лятото. Доставени са 50 комплекта Bell & Gossett VSX – двойносмукателни помпи“, посочиха от българското дружество.


Геотермалната система генерира 10% от възобновяемата енергия, използвана в цялото летище.


Повече информация за Алмекс-БГ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem, zaha-hadid.com

Още от ВиК