Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Алмекс-БГ: Как помпа Flygt работи над 34 години без аварии и поддръжка в морски курортен комплекс край Бейрут, Ливан

27.09.2019 г.

 

Построен през 1985 г. в областта Keserwan, край Бейрут, Holiday Beach Resort е една от перлите на ливанския туризъм. Комплексът разполага с 600 къщи и бунгала, басейни, пясъчен плаж и яхтено пристанище. При изграждането му 280 от бунгалата са свързани директно към канализационната мрежа, а отпадъчните води на останалите 320 се събират в черпателен резервоар, от който се препомпват с една помпа с марка Flygt. Защо ви разказваме всичко това? Защото въпросната помпа работи без прекъсване вече 34 години. А повече за това разказаха за Инженер.bg от българската компания Алмекс-БГ, изключителен представител на Flygt за България.На територията на съвременен Ливан са живели финикийците. Именно финикийската писменост, възникнала около 7-и век преди нашата ера, е първата ни позната позвукова писмена система.


Името на Ливан носи и смолата, с която се прикадява в православните храмове, а и домове – иначе казано, тамянът. Днес той се добива основно в Ливан от дъб.

Flygt е бранд на международния производител и доставчик на технологични решения за ВиК индустрията Xylem, чиито партньор в Ливан е фирма Sacom. Екипът на местното дружество е повикан в Holiday Beach Resort през февруари 2019 г., тъй като въпросната яма се наводнява. „Именно тогава е установено, че инсталираната през 1985 г. канализационна помпа Flygt CP3126 никога до момента не е създавала проблеми, не е аварирала и не се е налагала сервизна намеса за поддръжка. Безупречна експлоатация повече от 34 години“, заявиха от Алмекс-БГ.Помпата CP3126 временно е заменена с нов модел – NP3127. След първия си сервиз, след 34 години работа, помпата е върната на мястото си само три дни по-късно – навреме за натоварения туристически сезон. „Мениджърският екип на Holiday Beach Resort остава впечатлен от високата производителност без някаква специална поддръжка и съотношението цена-качество, което е постигнатопри помпата. Така Flygt става синоним на надеждност и дълготрайност“, коментираха от българската компания.Историята на Бейрут, столицата на Ливан, датира отпреди около 5000 години, а преди 15-годишната гражданска война в страната градът е наричан „Париж на Близкия Изток“. Предполага се, че името му идва от ханаанската дума за кладенци – беерат.


По времето, в което е римска колония, градът се прочува със своята юридическа школа. Голяма част от нея участва в съставянето на Юстиниановия кодекс – основа на днешното право.

Помпата Flygt, инсталирана в Holiday Beach, с работно колело от тип C, е пусната на пазара през далечната 1956 г., като по думите на производителя е първата в света потопяема помпа за отпадъчни води. За времето си тя успява ефективно да спестява разходи, пространство и време. Една от основните ѝ характеристики е самозаключващата се връзка, която позволява на помпата автоматично да се свърже при спускане. Интегрираният дизайн на двигателя означава, че помпените станции могат да бъдат много по-малки, което значително намалява инвестиционните разходи.


През годините помпените иновации на Flygt многократно се надграждат в отговор на нуждите на клиентите и все по-скорострелното развитие на технологиите. Въведената през 1997 г. например, N-помпа разполага с хидравлична конструкция със свободен поток, предотвратяваща запушването и намалява текущите разходи. Последващ етап в развоя е през 2009 г. с въвеждането на работното колело Adaptive N, което позволява на по-големи предмети и отпадъци да преминават през него, за да се осигури безпроблемно и високоефективно изпомпване на отпадъчни води.


„Така стигаме до 2016 г., когато Xylem представи Flygt Concertor – първата в света система за изпомпване на отпадъчни води с интегрирана интелигентност. Помпата е проектирана, така че да спести време и разходи, като благодарение на новите „умни“ технологии отчита моментните условия, адаптира работата си в реално време и предоставя ценна обратна връзка на операторите на помпените станции“, разказаха от Алмекс-БГ.


Повече информация за Алмекс-БГ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Flygt, pixabay.com

Още от ВиК