Внедрявания

Алмекс-БГ: Системата за UV дезинфекция Duron UV на Wedeco намалява консумацията на енергия в ПСОВ в Охайо, САЩ

03.10.2018 г.


Решенията за обработка на вода са неразривно свързани със степента на развитие на технологиите и дори актуални за времето си, техният живот рано или късно свършва, за да отстъпи място на иновации от последно поколение. Днес ще ви запознаем с един такъв случай в North Ridgeville, Охайо, САЩ. Налага се оборудването за UV пречистване на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) да се подмени, а изборът на възложителя са продуктите на Wedeco, бранд на Xylem. Повече за проекта разказаха за Инженер.bg от доказаната българска фирма Алмекс-БГ, официален партньор на Xylem у нас.


Защо се налага смяна на системата за UV дезинфекция?


ПСОВ „French Creek“ поема отпадъчните води от канализационна мрежа с дължина 483 km в американския град North Ridgeville. Оборудването за UV дезинфекция в съоръжението е в експлоатация от 17 години, но настъпва моментът за неговата смяна с по-ново, по-ефективно и по-енергоспестяващо решение.Причините за това са няколко:


- Окабеляването на лампите, например, е положено през повдигащите рамена. С остаряването на инсталацията рискът от късо съединение е все по-голям, а достъпът до кабелите – по-труден.

- Охлаждането на устройството се осъществява с гликол, който обаче изтича и прави зоната хлъзгава и опасна.

- Липсата на резервни части. „В допълнение към техническите проблеми става все по-трудно и намирането на резервни части за оборудването. Това се дължи на факта, че моделът все повече остарява и производителят спира да поддържа налични компоненти. Колкото повече се доближава едно съоръжение до края на експлоатационния му живот, толкова по-скъпа става поддръжката му“, коментираха от Алмекс-БГ.

- Не на последно място, морално остарялата инсталация консумира изключително много енергия.


Така е взето решение оборудването да се смени с ново, което да редуцира изброените проблеми. И това е Duron UV на Wedeco.


Какви позитиви има Wedeco Duron UV?Duron е наклонена под 45° открита UV система, оборудвана с вградено компактно автоматично повдигащо устройство. Системата включва и енергоспестяващи високоефективни лампи Ecoray.


„За късмет, преинсталацията на оборудването се оказва изключително лесна. Използван е старият канал, защото новите UV банки са по-тесни от предишните и не се налага уширение. Тъй като старата зона е разрушена, се изгражда нова структура за контрол на нивото“, поясниха от българското дружество.


Duron е проектирана за обработка на 83 000 m3 на ден, но чрез добавяне на допълнителни UV банки капацитетът може да се увеличи до 121 000 m на ден.


Системите OptiDose и OptiWipe гарантират ниска консумация на енергия и лесна поддръжка


Новата система изисква не само по-ниски капиталови разходи, но и води до значително по-ниска консумация на енергия благодарение на контролната система OptiDose. Базирана на сензори, тя осигурява мониторинг в реално време на оперативните условия, включително дебит, UV пропускливост и UV интензитет.


„Системата на Wedeco е проектирана, така че поддръжката ѝ да е изключително лесна и ефективна. Лампите могат да бъдат заменяни, докато модулите си остават в канала благодарение на осигурения сух достъп до тях и вградения повдигащ механизъм“, подчертаха от Алмекс-БГ и поясниха: „Също толкова лесно е и почистването. За целта се използва автоматичната система без химикали OptiWipe. Тя е съставена от уникални политетрафлуоретиленови и флуороеластомерни пръстени, които са визокоефективни, дори при интензивно замърсяване“.


Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem

Още от ВиК