Внедрявания

Алмекс-БГ: Филтърните системи Leopold са сред най-ефективните решения за пречистване на питейни води

11.09.2017 г.


Високо горе в планината, където върховете срещат небето, водата е кристално чиста и я пием, без да се интересуваме какъв е точният ѝ състав и отговаря ли тя на хигиенните изискванията. Също така никой от нас не очаква такава вода да тече от чешмата му вкъщи, още повече, ако живее в район с продължителни сухи периоди, в който правилната преработка на питейната вода е от изключителна важност. Една успешна история в тази посока разказаха за Инженер.bg от българската компания Алмекс-БГ. „През 2014 г. нашите партньори Leopold доставиха оборудване за модернизация на ПСПВ в град Салида (Salida), щата Колорадо, с което ефективността на съоръжението достигна съвсем нови нива”, заявиха те.


ПСПВ в далечно Колорадо


Град Салида е разположен в горната част на долината на р. Арканзас, където една пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) осигурява водоподаването за постоянно население от 6 000 човека, плюс допълнителния товар от туристите в района, така важни за икономиката на областта. Мениджър на тази ПСПВ е г-н Лони Овърсол (Lonnie Oversole), който през последните години трайно наблюдава, че времето за филтрация на системата е кратко, а огромни количества вода се пропиляват при обратната промивка на четирите двойноклетъчни дънни филтри, инсталирани в станцията.


„ПСПВ на Салида е построена през далечната вече 1959 г. и оттогава е в експлоатация и филтриращата система. Бил дошъл моментът за основно обновяване, което да подобри производителността на съоръжението. Филтрационният материал трябвало да бъде сменен, но за максимален ефект трябвало да се инсталира и аерационна система”, разказаха от българската компания.


Пречиствателната станция започва работа с инженерингова компания, за да бъдат внимателно анализирани всички възможни опции и да се подбере най-доброто решение, с което да се оптимизират процесите на пречистване. „В крайна сметка е избрана системата на Leopold, съставена от филтърно дъно тип X.A., както и капак модел I.M.S 200, нова филтърна среда и промивни улеи. Решаващото при крайното решение и това, което всъщност направило силно впечатление на г-н Овърсол, били именно капаците, които елиминират нуждата от поддържаща фракция (обикновено чакъл)”, разясниха от Алмекс-БГ. Инсталацията на новото оборудване приключила през май 2014 г.

 

 

Как функционира филтърната система на Leopold?


Филтърното дъно събира филтрираната вода по време на филтрация и ефективно разпределя вода и въздух по време на обратната промивка, което осигурява по-дълга работа на филтрите, намалява експлоатационните разходи и увеличава количеството обработена вода. „Ниският профил на дъното увеличава дълбочината на филтъра, като по този начин се увеличава налягането във филтърната среда”, заявиха от Алмекс-БГ и продължиха: „Прочистването с въздух при обратната промивка от своя страна спестява огромно количество от водата, необходима за този процес. Преди рехабилитацията системата е използвала само хидравлична обратна промивка, чиито цикъл отнемал 16 минути и между 360 и 400 l пречистена вече вода за всяка двойна филтърна клетка. След като новото оборудване е вече в експлоатация, времето за обратна промивка е намалено на 7 минути, а количеството вода, необходимо за този процес, е редуцирано наполовина”.


Изключително значение за работата на системата оказва и капакът I.M.S. 200, тъй като чрез него се увеличава вертикалният профил на филтъра и му позволява да работи по-дълго, при по-големи напорни загуби.


„Предишната неефективна система трябвало да се промива на всеки 90 часа работа, а сега това време е увеличено 3 пъти. За жителите и гостите на Салида е осигурена питейна вода с най-високо качество”, допълниха от Алмекс-БГ.Защо двойнопаралелните филтри на Leopold са по-доброто решение?


„Решенията на партньорите ни от Leopold осигуряват редица предимства на филтърните системи. При двойнопаралелния страничен дизайн например, се елиминират мъртвите зони и се получава най-равномерно разпределение при обратна промивка. Намален е и рискът от запушване с пясък”, разясниха от българското дружество.


Този тип филтрационни системи могат да се използват при ПСПВ, третично пречистване в ПСОВ, както и като предварително третиране в процеса на обезсоляване на води. „Плътността на отворите достига 248 бр./m2, а дълбочината на филтрационния блок – от 220 до 330 mm. I.M.S. 200 капакът е с височина около 25 mm. За сравнение е важно да посочим, че в случаите когато се използва чакълест поддържащ слой, то той е с дебелина от порядъка на 75 - 100 mm, а филтрационният блок – 1 m”, посочиха от утвърдената българска компания.Капаците I.M.S 200 са изработени от прецизно излята пластмаса, което ги прави корозионноучстойчиви. Освен това се монтират върху филтрационните дъна още в заводите на Leopold. „ I.M.S. 200 се прилага при питейни води. Неговите прорези са 0.2 mm и е подходящ за фин пясък (фракция >0.45mm).


Leopold, бранд на Xylem, разработва и предлага филтрационно оборудване от 1924 г., като е пионер във двойнопаралелните странични филтри. У нас продуктите с марка Leopold предлага Алмекс-БГ, утвърдена компания за доставка, монтаж, поддръжка и ремонт на оборудване за пречистване на отпадъчни и питейни води.


Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Leopold

Още от ВиК