Внедрявания

Алмекс-БГ: Flygt Concertor редуцира разходите за поддръжка на канализационна помпена станция на летище Хийтроу с 88%

11.12.2018 г.


Инженер.bg вече ви запозна с интелигентното помпено решение за канализационни води на Xylem – Flygt Concertor. Първата такава помпа в България е инсталирана на метростанция Сливница, а днес от утвърдената българска фирма Алмекс-БГ ни разказаха и за внедряването на иновативното оборудване на едно от най-натоварените европейски летища – Хийтроу (Heathrow). „Умната помпа на Xylem е решение на трайния проблем с редовното запушване на канализационната система на летището, като при това успява да намали и потреблението на електроенергия на помпената станция с 53%“, обясниха от Алмекс-БГ, официален партньор на Xylem за продуктите с марка Flygt у нас.Проблемът: Канализационните води на летището съдържат едри отпадъци, които предизвикват запушвания 2-3 пъти за тримесечие


През лондонското летище Хийтроу преминават повече от 200 000 пътници всеки ден. Обслужват се близо 1200 пристигащи и заминаващи полета. Централното канализационно съоръжение е разположено в близост до Терминал 1 и приема отпадъчните води от всички самолети. Характерно за тях е високото съдържание на небиологични твърди отпадъци, включително мокри кърпички, бебешки пелени, пластмасови предмети и други санитарни отпадъци. „Именно в това се състои и проблемът с канализацията на летището – тези твърди отпадъци трудно се изпомпват, тъй като лесно се закачат за работното колело на помпите. В следствие на това помпите блокират частично“, обясниха от българското дружество. „В допълнение значително се повишава консумацията на електроенергията, потребявана от агрегатите, както и оперативните разходи за отпушването и ремонта им. В най-лошия случай се стига и до пълно запушване на помпите“, допълниха още те.


Подобни ситуации се случват 2-3 пъти за тримесечие. В черпателния резервоар дори може да се наблюдава слой от мазнинни отлагания и твърди отпадъци, което създава значителни трудности за наличните помпи.


 

Решението: Flygt Concertor предотвратява запушвания и натрупване на боклуци в черпателния резервоар


Решението на проблема идва именно с канализационната помпа с вградена интелигентност Flygt Concertor. Дългогодишното партньорство с Xylem и доверието към технологичните разработки на компанията са причина изборът на управата на летище Хийтроу да падне именно върху това помпено оборудване. „Със своите функционални възможности и патентованата хидравлика помпата Adaptive-N предотвратява както натрупванията на замърсявания в черпателния резервоар и тръбопроводите, така и запушване на нея самата“, разясниха от Алмекс-БГ.


От инсталирането ѝ през ноември 2015 г. помпата Flygt Concertor осигурява безпроблемно функциониране на помпената станция, като случаите на запушване и блокаж вече напълно отсъстват, а състоянието на резервоара е значително подобрено.Добавената стойност: Интелигентната помпа гарантира безценно спокойствие, надеждност и намалява разходите за поддръжка и електроенергия


„Освен спокойствието от надеждната работа, което всъщност е безценно, нововъведението на летище Хийтроу успява да намали разходите за обслужване и почистване на съоръжението с цели 87.5% на годишна база“, подчертаха от Алмекс-БГ.


В допълнение към това, спестяванията от електроенергия са в размер на 53%. Впечатляващият резултат е налице заради високоефективния мотор на помпата, който е от клас IE4, комбиниран е с вграден интелигентен честотен регулатор и хидравлика Adaptive-N. Липсата на нужда от вентилация, отопление или охлаждане на шкафа за управление надгражда спестяванията от енергия и гарантира ниски разходи през целия експлоатационен живот на оборудването.


„От летище Хийтроу изтъкнаха и предимствата на компактния дизайн и лесната инсталация на Flygt Concertor“, разказаха в заключение от българското дружество.Още за Flygt Concertor можете да научите ТУК.


Повече информация за Алмекс-БГ ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Алмекс-БГ, Xylem, Heathrow Airport

Още от ВиК