Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Вентилационна система на Systemair ще осигури надеждност, безопасност и комфорт в Grosspeter Tower, Швейцария

13.09.2019 г.

 

Сградата Grosspeter Tower, разположена в централната част на град Базел, Швейцария, дава заявки да се превърне в следващия внушителен обект в града. „Защитата от пожар е основен приоритет за безпроблемното ѝ функциониране, което налага търсене на най-високо качество и ефективност на вентилационната и противопожарната системи, които ще бъдат инсталирани в нея. Затова създателите на Grosspeter Tower се доверяват на доказаните решения на шведския пазарен лидер Systemair”, разказаха за Инженер.bg от Системеър България.

 

Постройката се издига на около 80 m височина над брега на река Рейн, а на обширната площ от 10 000 m2 ще се помещават офиси, хотел, търговски обекти и многоетажен паркинг.

 

Подземният паркинг е снабден с противопожарна система. Тя е структурирана в 4 зони за отвеждане на дима или пожара чрез пожароустойчиви врати. „Димът се отвежда през покрива посредством 8-кратен въздухобмен, като в същото време се нагнетява и пресен въздух. Търсеният резултат е димоотвеждане , позволяващо ускореното евакуиране на хора от сградата и позиционирането на пожарната служба в централната зона на паркинга“, обясниха от българското дружество.
 
В зоната с офиси на Grosspeter Tower се очакват интериорни промени, които бъдещите ползватели ще направят според собствените си изисквания и нужди – особеност, на която вентилационната система трябва да отговори. Затова е необходимо димът да може да бъде евакуиран от сградата ефективно и независимо от всякакви вътрешни промени в помещенията.

 

Концепцията за механично изтегляне на дима и топлината обхваща подземната зона за паркиране, шумозаглушителите и пожаропреградните клапи (ППК), вентилаторите (б.ред. те са сертифицирани за време от 120 min на температура от 400 °C, според изискванията на стандарта EN 12101-3), както и системата за контрол, включваща предупредителна сигнализация и сензори за CO2 и NO2.

 

В основата на плана за пожарна безопасност на Grosspeter Tower е нагнетателната система, служеща за защита на евакуационното стълбище. Тази система есвързана със заключваща се зона. Те заедно осигуряват необходимото надналягане. Системата се допълва от смукателна част, две шахти, които имат и функцията да обменят въздуха, както и още една противопожарна шахта. Вентилатор, намиращ се върху покрива на сградата, подпомага работата на ППК(противопожарните клапи)при димоотвеждането. А надналягането предпазва от повторното събиране на пушек в района на стълбището.

 

Променливите течения, възникващи при пожар, поставят допълнителни предизвикателства пред проектирането на вентилационната система в Grosspeter Tower. Ето и кои са те:

 

 - Появата на течения през конструкцията на сградата и вратите на асансьорите;

 - Вратите на партера, които са отворени при пожар;

 - Съотношението на налягането между общодостъпните зони и противопожарното стълбище.

 

Различните променливи течения и техните взаимодействия значително затрудняват прецизните изчисления. С оглед на безопасността се достигат стойности, които няма как да се приложат по икономически и технически причини“, коментира г-н Райнер Келх (Reiner Kelch), изпълнителен директор на направлението „Противодимни системи под налягане“ в Systemair. Господин Келх привежда като пример въздушна завеса на вратата, която е разположена между мазето и зоната за заключване. Главният вход винаги остава отворен в случай на пожар, но димът не достига до пространството около противопожарното стълбище. Това се дължи на диференциалното налягане, чиято стойност е 10 Pa. По думите на г-н Келх, това решение е по-ефективно и от икономическа гледна точка от монтирането на големи въздушни вентилатори, които иначе биха били необходими.

 

Повече информация за Системеър България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Системеър България, Systemair, grosspetertower.ch

Още от ВиК