Внедрявания

Лековитите води на Аахенските бани се третират с високотехнологичните инсталации на ProMinent

13.01.2018 г.


В разгара на зимата, снега и виелиците, мисълта за отмора в топъл басейн е все по-бленувана. А още по-добре, ако водите са минерални и лековити. Обръщаме поглед към едни от най-известните минерални извори в света и съоръженията за СПА и уелнес към тях – Карловите термални бани (Carolus Thermen) в Аахен, Германия, посрещат около 340 000 посетители всяка година. „Преди лековитата вода да постъпи в басейни, сауни и парни бани, тя трябва да премине през обработка, така че да отговаря на съответните хигиенни изисквания. Поради специфичния състав на водата е необходим и специален подход при избора на оборудване. Операторите се спират на контролер и електролизна система на ProMinent“, коментираха за Инженер.bg от ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ.


През септември 2014 г. термалните бани в Аахен, или както още ги наричат „СПА центърът на кралете“, приветстваха своя петмилионен гост. За да запазят позитивната тенденция, която бележи посещаемостта, и през следващите години, управата на съоръженията предприема специфични мерки за реновация и оптимизация на хигиенното състояние на водата. Съоръженията се захранват с води както от извора Rosen, така и от градски източници. „Проблемът при минералните води е, че, за да се коригира техният pH, е необходимо да се използва голямо количество киселинни продукти. Това е и причината от мениджмънта на Аахенските бани да потърсят помощта на ProMinent”, разказаха от компанията у нас.


За третиране на термалните води са избрани инсталациите Chlorinsitu V Plus и Dulcomarin II:


За целите на проекта е взето решение дезинфекцията на водата да се извършва чрез инсталацията Chlorinsitu V Plus. Системата за измерване и контрол Dulcomarin II пък следи хигиенните параметри на водата в 15 кръга. Най-голямото предизвикателство обаче, се оказва инсталирането на тези съоръжения, докато баните са отворени за посетители.


„Изпълнението на предвидените мерки преминава на два етапа – през април 2016 г. е инсталирана системата за контрол, като са избрани 15 точки на замерване. През юли същата година е въведена в експлоатация и Chlorinsitu V Plus, чиято производителност на хлор е 1 750 g/h“, поясниха от ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ.


В допълнение на двата етапа са инсталирани 9 контролни монитора, чиято функция е да спрат изпускането на хлор, в случай че при авария спре и водата, която трябва да бъде обработена с него. В заключение са поставени и 15 електромагнитни помпи за автоматичен контрол на нивата на pH.


Как работят системите?


В инсталацията Chlorinsitu V Plus чрез електролиза се произвежда хлор-газ, който директно се смесва с обработваната вода. Получената в същия процес хипохлоридна киселина намалява pH на термалните води, което означава, че ще е необходимо допълнително добавяне на много по-малко киселинни продукти за постигане на желаните параметри. Значително по-малко химикали са необходими и за третиране на тези басейни, захранвани с води от градските източници.


„От процесите в Chlorinsitu V Plus се добива и натриев хипохлорид, който се съхранява в резервоар - оптимално решение за дезинфекция на водата. Резервоарът служи и като резервен вариант при „спешни случаи“, когато например възникне непредвидим проблем във системата за производство на хлорни продукти“, добавиха от българското дружество.


Какви са резултатите?


 - Перфектно чиста вода във всички съоръжения;

 - Системата за контрол Dulcomarin II може да се свърже към мрежата на операторите и по този начин персоналът по поддръжка да има непрекъснат достъп до параметрите на водата;

 - Намаляват се оперативните разходи, поради по-малките количества химикали, които се влагат;

 - Системата е надеждна и осигурена в случай на авария.


„Когато взехме решение за подобряване и реновация на съоръженията, не търсехме стандартно оборудване, готово за инсталация. В нашия случай бе необходимо индивидуално решение, разработено специално за нуждите на Carolus Thermen. Останахме впечатлени колко гладко премина цялостната инсталация и пускането в експлоатация на новите системи, при това без да е необходимо да спираме посещенията на баните“, коментира Майкъл Блин (Michael Blinn), технически мениджър на Аахенските бани.


Повече информация за ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, ProMinent

Още от ВиК