Внедрявания

ДМ Арматурен: Система на Kamstrup за отчитане на вода, ток и охлаждане гарантира прецизни фактури в комплекс в Риад

10.05.2019 г.


Интелигентните уреди за измерване на водопотребление и електричество печелят все по-големи пазарни дялове и се налагат над масово използваните механични водомери и електромери. От доказаното българско дружество ДМ Арматурен ни разказаха за проект на своя партньор Kamstrup, специализиран в разработката на „умни“ решения за мониторинг и отчитане на комунални услуги. „В Саудитска Арабия все повече потребители избират съвременните методи за дистанционно отчитане, които предоставят по-прецизни данни, така че фактурите им да отговарят на това, което са употребили. Подобен е случаят в големия жилищен комплекс Al Bustan е Риад, където е интегрирана цялостна система на Kamstrup за отчитане на ресурсите, потребени за вода, охлаждане и електричество”, заявиха за Инженер.bg от ДМ Арматурен.Проектът в Al Bustan е осъществен с помощта на местната компания MTTS – системен интегратор и стратегически партньор на Kamstrup, чиито клиенти са предимно собственици на имоти (молове, бизнес центрове, жилищни и смесени комплекси), които активно се интересуват от фактурирането на услуги, което ютилити дружествата осъществяват. „Подобно индивидуално отчитане на търговски и домакински абонати не е задължително, но става все по-популярно с увеличаване на мега проектите. Така собствениците, които плащат сметки към съответните дружества, могат точно да фактурират своите наематели, които са фактическите платци, според тяхното индивидуално потребление“, разясниха от българското дружество.


Именно такъв е и случаят с огромния жилищен комплекс в Раид, състоящ се от 850 къщи и 370 апартамента. Всички поставени устройства за отчитане били механични и не можели да бъдат отчитани дистанционно. Докато собствениците имали нужда точно от това – да могат да проследяват точното потребление на своите наематели от офисите си, без да е необходимо човек да отива до всяко устройство, за да го отчете. При това било необходимо да се използва единствено вече наличната IP мрежа.Така в Al Bustan са инсталирани общо 2378 устройства за дистанционно отчитане на вода, охлаждане и електричество, включително и система за управление на данните. Ето кои са основните предимства на решението на Kamstrup, които водят до този избор:

  •  - Комбинирано решение: сред основните решаващи фактори е синергичната ползва от комбинираното отчитане на вода, охлаждане и ток;

  •  - Гъвкава IP технология: тъй като част от проекта е вече изпълнена, е невъзможно да се използва допълнителна мрежа. Затова Kamstrup и MTTS разработват IP система за отчитане, при която всяко измерващо устройство е свързано с IP суича в съответния дом, а след това през оптичната мрежа данните достигат до контролния център;

  •  - Лесен и интуитивен софтуер за събиране и отчитане на данните;

  •  - Високонадеждни уреди: в проекта са използвани устройствата MULTICAL® 602 за измерване на охлаждането, MULTICAL® 62 за измерване на вода и Kamstrup 382 за измерване на електроенергия, които напълно отговарят на техническите изисквания на клиента и предоставят точно и надеждно измерване с интегрирана комуникация.От икономическа гледна точка подмяната на механичните водомери и електромери с интелигентни е едно най-добрите решения. Но по този начин не само се намаляват оперативните разходи, но и се насърчават добрите потребителски навици, а оттам се подобрява устойчивостта и ползите за околната среда“, коментираха в заключение от ДМ Арматурен.


Повече информация за ДМ Арматурен ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ДМ Арматурен, albustanvillage.com

Още от ВиК