Внедрявания

Евротех: Как могат да се използват повторно отпадъчните води, без опасност от инфекции и заразяване с Легионерска болест

07.10.2019 г.


В днешния материал ще се спрем на един случай, при който е необходимо да се предвиди предпазване на водата от Легионела и други патогенни замърсявания, по-различен от обхванатите досега приложения, касаещи питейни и битови води. С помощта на специалистите от доказаната българска компания Евротех ще ви разкажем за пречиствателна станция за отпадъчни води, която използва обработените води повторно за своите технологични нужди. А какво оборудване използват в нея, за да гарантират, че няма да допуснат Легионерска болест, ще научим сега...Рюдесхайм на Рейн се нарежда сред най-живописните градове в Германия. Освен със своя средновековен облик и плодордните земи наоколо, той е и родното място на легендарната Лорелай – красива девойка, която обаче е нещастно влюбена. Легендата разказва, че Лорелай се превръща в сирена, която примамва моряците с омаен шепот и разбива корабите им в скалата.

Пречиствателната станция „Am Rüdesheimer Hafen“ отговаря за обработката на канализационните води от град Рюдесхайм и още шест общини в провинция Хесен, Германия, които съставляват агломерацията за отпадъчни води „Mittlerer Rheingau.“ След последното си разширение, съоръжението вече има капацитет от 75 000 еквивалент жители (ЕЖ). „В съоръжения като това са необходими големи обеми вода за редица процедури по почистване и изплакване. Системата генерира технологична вода за вътрешна употреба чрез дезинфекция на вече пречистена вода. По този начин се спестяват ресурси, като се свежда до минимум използването на питейна вода“, обясниха пред Инженер.bg от Евротех.

 


Всъщност Лорелай оживява изпод перото на немския писател Клеменс Брентано, който, надвесвайки се от същата тази скала, оприличава шума на водата на красивото женско име. По-късно легендата, която той измисля, се надгражда от Хайнрих Хайне, за да стигне до днес, когато хълмът над Рейн носи името Лорелай, а местността се счита за един от най-опасните участъци за корабоплаване.

В пречиствателната станция са наясно с риска, който крие липсата на дезинфекция. Ако в повторно използваната технологична вода има заразяване с Легионела, чрез отделените аерозоли тя лесно ще достигне до персонала на съоръжението. Безопасността на служителите, както и на живущите в непосредствена близост е приоритет, ето защо предотвратяването на инфекции с бактерии като Legionella pneumophila или Pseudomonas aeruginosa е от решаващо значение.


А решението е намерено в системата за електролиза на хлор на Lutz-Jesco, от тип EASYCHLORGEN 50.

 

 

„Инсталацията намалява микробиологичния растеж, както и риска от бактериална регенерация чрез депо ефект. При това е компактна и безопасна“, посочиха от българското дружество, което предлага продуктите на Lutz-Jesco на пазара у нас.


EASYCHLORGEN генерира натриев хипохлорид с концентрация 0.8%, използвайки сол и процеса електролиза. Производителността може да варира от 25 g/h до 8.5 kg/h натрий, а управлението е както ръчно, така и автоматично. Многоезичният дисплей позволява лесна работа само чрез три бутона.


Pseudomonas aeruginosa


Микроорганизмът Pseudomonas aeruginosa се среща в нормалната микрофлора на кожата и дебелото черво, но често се изолира като патоген, най-вече в болнична среда. Поради особености на структурата си, той е изключително приспособим и устойчив, като проявява резистентност както към антибиотици, така и към някои дезинфектанти.


 

 

Повече информация за Евротех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Евротех, Lutz-Jesco, pixabay.com, ruedesheim.de

Още от ВиК