Внедрявания

Евротех: Системата Easyzon D на Lutz-Jesco спасява важна регионална болница от затваряне заради наличието на Легионела

16.05.2019 г.


След като вече ви представихме компактната система за производство на хлорен диоксид Easyzon D на Lutz-Jesco, днес ще ви разкажем за конкретен проект, изпълнен с нея. При това обектът е болница със спешно отделение, което прави примерът изключително важен. „С оборудването на Lutz-Jesco за борба с Легионела се предотвратява затварянето на важна регионална болница, към чието модерно спешно отделение се насочват всички линейки от района“, посочиха пред Инженер.bg от фирма Евротех, официален представител на производителя у нас.Въпросната болница, заедно с нейния ключов спешен център и операционни зали, е на крачка от това да бъде затворена. А причината е идентифициране на заразяване с Легионела, далеч надхвърлящо максимално допустимите стойности от съответните норми за питейна вода.


След обследване на ситуацията, бързо става ясно, че четирите резервоара за топла вода, с общ обем 8 m3, са силно преоразмерени. Изчисленията показват, че 2 m3 са напълно достатъчни. Мрежата за студена вода от своя страна е оразмерена с DN 100, тъй като към нея е свързана и спринклерната система на цялата сграда.

 

В случая, основното предизвикателство и цел пред технолозите на Lutz-Jesco е да изпълнят както законовите норми, така и индивидуалните нужди на болничното заведение, но без да прекъсват работата му“, заявиха от Евротех.


Едно от най-важните действия при изпълнението на задачата е намаляване на размера на резервоара за топла вода, което става лесно – връзката на излишните резервоари със системата е прекъсната. Следващата стъпка е оборудването на наличните водомер и байпасна връзка (DN 100 и DN 40) с контактна единица за 2.5 l на импулс.


За да се редуцира нивото на микробиологично замърсяване, в двете линии за студена вода и тази за топла вода се добавя хлордиоксид с помощта на дозиращи помпи. „Хлорният диоксид се добива на място от солна киселина и натриев хлорит чрез системата Easyzon D и се съхранява в резервоар“, поясниха от българското дружество. Количеството препарат постъпва във мрежата за студена вода пропорционално на водата, преминала през водомера. А за да се постигне постоянно равномерно дозиране са монтирани и демфери.


Сред класическите методи за борба с Легионелата е чрез силно загряване на водата. Този принцип е простичък, но много енергоемък и оставя често термични и механични щети в тръбопроводите. Ето защо според нас един от най-ефективните методи за борба с опасната бактерия, както и с други патогени във водата, е именно разтвореният хлордиоксид“, коментираха специалистите от Евротех. „В зависимост от количеството вода и контаминацията, можем да предложим различни подходящи инсталации от типа Easyzon”, добавиха още те.


Повече информация за Евротех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Евротех, Lutz-Jesco, pixabay.com

Още от ВиК