Внедрявания

КМТ Сервиз: „Италия се бори със загубите на вода от течове с технологията на Utilis. Резултатите са забележителни!“

05.11.2018 г.

 

Вече в ДигиталнаИндустрия.bg ви разказахме за иновативната технология за откриване на течове по водоснабдителните мрежи на израелската компания Utilis. Днес обръщаме внимание на реално изпълнени проекти с „космическия“ метод, а фокусът на нашето внимание е Италия, където загубите на вода се доближават до тези у нас. За да ви предоставим тази информация, ни помогнаха специалистите от българското дружество КМТ Сервиз, което е и официален партньор на Utilis за България.В Италия загубите на вода от водоснабдителната мрежа са цели 40%, или 3.45 млн. куб.м на година. Представено в парично изражение, това формира близо 5.5 млн. евро. Според нова регулация, влязла в сила в началото на 2018 г., ВиК дружествата са задължени да развият програми за повишаване качеството на услугите си и за опазване на водите. В пълно съответствие с този приоритет местната компания 2F Water Venture подписва договор за ексклузивен представител на Utilis за Италия и от 2016 г. иновативните решения на израелския разработчик са внедрени в повече от 20 проекта.

 

„Всеки проект стартира с определяне на зона на интерес, или т.нар. AOI (Area of Interest), която да бъде обследвана. Сателитът преминава през дадена точка на всеки 14 дни. Изображението, което той дава, покрива територия от 56 до 72 km и в съчетание с данните за водоразпределителната мрежа идентифицира възможните места на течове“, посочиха от КМТ Сервиз. Резултатът е базирана в GIS карта, на която са точно локализирани точки, представляващи интерес за обследване – POI (Point of Interest). След това до тях се изпращат екипи, които да верифицират теча с акустични и корелативни методи. Основното предимство е, че експертите отиват на точно определени локации, вместо да изследват цялата мрежа.

 

 

„Обикновено работата по дадена територия на ВиК дружество започва с 1-2 пилотни заснемания и с демонстрация на резултатите, така че да се постигне съответствие с целите на съответния оператор. През 2017 г. в Италия са изпълнени общо 18 проекта, в рамките на които са обследвани над 35 000 km“, разясниха още от българската фирма.

 

Резултатите от следните три проекта са показателни за всички подобни внедрявания на технологията на Utilis. Първият от тях е за ВиК оператор, който управлява водите на 100 общини в планинския регион Пиемонт. През март 2018 г. се провежда пилотен тест на технологията, като се обследват 879 km от водопроводната мрежа, при което са идентифицирани 57 вероятни точки на течове (POI). След 9 дни работа на терен са открити 43 действителни теча, което означава, че за ден са регистрирани средно по 4.8 теча. За сравнение, използвайки традиционни методи, екипите откриват по 0.75 теча на ден.

 

„Подобен е случаят и в региона Тоскана, където със сателитно заснемане е обследван 974 km тръбопровод. Регистрирани са 75 POI, след което екипите проверяват на място 61 от тях. В резултат са регистрирани 66 действителни теча и 11 от тях са ремонтирани приоритетно“, разказаха от КМТ Сервиз.

 

 

Третият пример касае провинциите Анкона и Мачерта, в които са включени общо 43 общини. За да обезпечи всички свои 400 000 потребители, местното ВиК дружество доставя 28 млн. литра вода годишно чрез водопроводна мрежа с дължина 5 200 km. При тестването на иновативната технология са посочени 57 POI, след което в рамките на 8 дни са проверени на място 36 от тях и са идентифицирани 26 теча. Преди това успеваемостта при обследване на място е била 0.71 теча на ден.

 

„В някои от потенциалните точки няма течове, но в други има цели клъстери. Картата с евентуални локации на изтичания от мрежата дава възможност на екипите, които работят на терен, да се съсредоточат върху едва 5% от мрежата, вместо да я обследват цялата. Генерално това води до значително намаляване на времето и разходите за идентифициране на даден теч“, коментираха в заключение от българската компания, партньор на Utilis.

 

Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Utilis

Още от ВиК