Внедрявания

КМТ Сервиз: Амбициозен проект на IBAK създава изкуствен интелект за обследване на канализация чрез системата Panoramo

06.06.2019 г.

In MacedonianАко мобилните телефони могат да разпознават лица, софтуерът на камерите за обследване на канализацията също може да бъде научен да идентифицира дефекти. Именно това е основната цел на иновативно проучване, което доказаният разработчик IBAK провежда. „Аssisted Defects Analysis“ дава възможност на всички потребители на системата Panoramo да обучат софтуера със свои собствени данни, така че изкуственият интелект да работи по-ефективно в полза на всички. Повече за инициативата, както и за системата Panoramo разкриха пред Инженер.bg от утвърденото българско дружество КМТ Сервиз, партньор на IBAK у нас.Panoramo – да видим канализацията с „рибешки очи“


„IBAK Panoramo е система за висококачествено сканиране на канализационни мрежи, оборудвана с уникална в световен мащаб технология за инспекция, която позволява сканиране на тръбите със значително по-висока скорост“, заявиха от КМТ Сервиз. За разлика от конвенционалните видеозаписи, Panoramo извършва сканирането с два цифрови фотоапарата с обективи 185°, тип fisheye (б.ред. използвано у нас и като рибешко око), които правят снимки на интервали от 5 cm. След това те се свързват автоматично, като се създава истински 3D интериорен изглед на цялата тръба. „Това позволява да извършвате анализ на състоянието, докато сте в офиса например или далеч от обекта, при това можете да виждате всичко свободно в канализацията без никакви ограничения на изгледа“, допълниха от фирмата.


В последната фаза на разработване на технологията, Panoramo е допълнително подобрена, така че сега 360-градусови видеа могат да бъдат сканирани с 4K резолюция.Оформи промяната!“ - потребителите на Panoramo стават „учители“ на изкуствен интелект


За да оптимизира още повече системата, IBAK стартира проект, с който осигурява възможност за автоматично идентифициране на състоянието на тръбата.


Инициативата на IBAK кара потребителите на Panoramo да се превърнат в „учители“, като обучат изкуствен интелект (ИИ) за инспекция на канализация. „Оформи промяната! Участвай в създаването на софтуер от бъдещето със своите собствени данни“, гласи слоганът на кампанията. Системата за обследване функционира по цял свят вече повече от 10 години – период, в който са правени 360-градусови снимки, обхващащи цялата вътрешност на тръбата. Ако цялата тази информация се събере, то софтуерът ще научи как изглеждат тръбни връзки, пукнатини, прораснали корени и други дефекти. Така, когато ИИ вижда видео от ново заснемане, той ще може да го анализира според наученото.


„Целта на проекта е да се намали натоварването на оператора, който отговаря за обследването на дадена канализационна мрежа, по време на сканирането на данни, като се даде възможност за автоматично идентифициране на стандартни събития. Помощта при рутинни оценки ще позволи на съответния експерт да извършва по-целенасочено анализите на дефектите. По този начин ще се осигури огромно количество спестено време и в същото време – резултати с много по-високо качество“, коментираха в заключение от КМТ Сервиз.


Ако и вие искате да се включите в глобалния проект, можете да качите вашите Panoramo данни ТУК.Повече информация за КМТ Сервиз ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, IBAK

Още от ВиК