Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Помпи Wilo допълват „зелената“ концепция на най-северния небостъргач – Лахта в Санкт Петербург

05.09.2019 г.


След шест години строителство новият дом на Газпром вече подпира небето над Санкт Петербург. „Освен централа на руския газов гигант, центърът Лахта е модерен и устойчив жилищен и бизнес комплекс. А принос за това има и последното поколение помпени решения на технологичния разработчик Wilo – в небостъргача са инсталирани общо 530 помпи, които обслужват ОВК и ВиК нуждите на футуристичната сграда и допълват „зелените“ ѝ характеристики“, съобщиха за Инженер.bg от Вило България.Небостъргачите винаги са интегрирали в себе си най-новите строителни технологии и често пъти се превръщат в емблеми на градове и цели региони. „Със своите 462 m, кулата на Лахта се издига подобно на кристална игла и се нарежда на 1-во място по височина в Европа и на 13-то в света. Улавяйки променящата се дневна светлина, уникалният силует на кулата прилича на пламък – каквото е и логото на Газпром – собственик и инвеститор на сградата“, разказаха от Вило България. С обща площ от над 400 000 m2, бизнес центърът Лахта се състои от четири различни съоръжения. Освен небостъргачът с 90-градусово сложно осово завъртане от фундамента до върха, комплексът включва и многофункционална сграда, самостоятелна арка, която играе ролята на вход към комплекса, както и стилобат, който крие паркинга, складовете и логистичните подходи.


Концепцията за висока ефективност е водеща в процеса по изграждане на бизнес центъра. Ето защо едно от основните изисквания към помпите е да имат външен или вътрешен честотен преобразувател. За доставчик на помпените решения е избран Wilo. Новаторът в помпеното оборудване успява да предложи висококачествени помпи, които да отговорят на нуждите на сградата. Инсталирани са както линейни помпи за ОВК системите, така и помпи високо налягане за водоснабдяването в различни подстанции и на различни нива в небостъргача.Ето и кои модели помпени решение на Wilo вече функционират в Лахта:

 - Wilo-CronoLine-IL-E е електронно контролирана единична помпа, използвана за изпомпване на отоплителна и студена вода, водно-гликолови смеси в системи за отопление, както и студена вода за охлаждане;

 - Wilo-Helix: Тази многостъпална центробежна помпа може да се използва за подаване на вода и за повишаване на налягането, както и за охлаждане на водата в циркулационните системи;

 - Wilo-Stratos-D: Помпа с двойна циркулация без салник, която увеличава икономията на енергия вследствие на оптимизирана ефективност на системата чрез ограничител на обемния дебит.„За да бъде още по-енергийноефективна охладителната инсталация, в сградата се използва акумулиране на студ. Предварително се замразява средата за съхранение на термална енергия и по този начин се намалява натоварването в пиковите моменти“, разясниха от българското дружество.


Бустерните помпи, инсталирани за повишаване на налягането, са вертикални, за да се намали неизползваемия воден обем.


Целия материал можете да прочетете в ДигиталнаИндустрия.bg ТУК.

 

Повече информация за Вило България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Вило България, Wilo

Още от ВиК