Внедрявания

Потопяема помпа WEDA 90 на Atlas Copco – оптимално решение за потушаване на пожари в дървопреработването

07.01.2019 г.


Струпването на дървени стърготини на едно място е „бомба със закъснител“, която тихо цъка. Топлината, генерирана при тяхното слягане и разлагане, може да бъде достатъчно голяма, за да предизвика спонтанното им запалване. „Когато през 2016 г. в производствени съоръжения за дървесен чипс в Алабама избухва пожар в резултат на самозапалили се дървесни стърготини, потопяема електрическа помпа WEDA 90 на Atlas Copco помага за овладяване на пожара и за предотвратяване на по-голямо бедствие“, разказаха за Инженер.bg от Атлас Копко България, дъщерна фирма на водещия световен производител на компресорно оборудване Atlas Copco.Всяка фабрика за производство на дървесен чипс трябва да разполага с противопожарна система, както и с надежден резервен план на действие, в случай на пожар. За съжаление, когато пожарът в Алабама избухва в един от двата силоза за дървесни стърготини, компанията е имала план А, но не и план Б.


Помощ от Atlas Copco


Фабриката в Алабама произвежда пелети от биомаса за електроцентрали, използващи биогориво в качеството му на възобновяем енергиен източник. Преди да бъдат обработени, дървесните стърготини се складират в големи силози. След като пожарът избухва в един от тях, във фабриката са силно притеснени, че това ще предизвика повишаване на температурата и във втория силоз, който се намира наблизо. Затова ръководителят на завода се обръща към United Rentals Pump Solutions в Алабама, най-голямата компания за отдаване под наем на помпи в САЩ. Повишената опасност за оборудването и суровините, съхранявани в съоръжението, както и безопасността на персонала, налагали намирането на бързо и адекватно решение.За потушаване на огъня било необходимо голямо количество вода от минаващата наблизо река. Но тъй като реката и нейната околност са екологично защитена територия, използването на хидравлична помпа с дизелов двигател не било възможно. Течовете от хидравликата или разлив на гориво биха замърсили водата и изложили на опасност дивата природа, което води след себе си до големи глоби.


Трип Браун, мениджър на United Rentals Pump Solutions, споделя: „Бяхме наясно, че в случая най-доброто решение е електрическа помпа. Затова се обърнахме към компанията AtlasCopco, която за целта ни препоръча да използваме енергийно ефективната потопяема помпа WEDA 90“.


WEDA 90 – най-доброто решение в конкретния случай


Джо Мозър, мениджър направление „Мобилни енергийни решения“ в Atlas Copco, коментира: „Запознахме се с екологичните проблеми и установихме необходимия дебит, надморската височина и разстоянието от реката. С оглед на ситуацията, най-добрият вариант бе използването на електрическа потопяема помпа WEDA 90“.


Хришикеш Кулкарни, дивизионен продуктов мениджър „Потопяеми помпи“ в Atlas Copco, добавя: „Разбирахме проблема на клиента, но в този случай пожарната безопасност го правеше още по-сложен. Благодарение на опита ни и доброто познаване на изделията от нашето портфолио, изборът на подходяща помпа не бе труден. Потопяемите помпи WEDA са проектирани да бъдат бързо и лесно обслужвани, надеждни и ефективни. Този случай е пример, в който помпа WEDA намери оптимално приложение, а Atlas Copco се доказа още веднъж като надежден партньор за приложения, в които се налага изпомпване на вода“.Не е било необходимо много време, за да се убеди Трип Браун, че това е правилното решение. Помпата е доставена за един ден, след което г-н Браун с помощта на колега я монтира за около час. Свързана с постоянен източник на електрическа енергия, помпата започва да изпомпва вода от реката до резервоар в основата на силоза. Отделна помпа с дизелов двигател е използвана за контрол на потока от резервоара и изпомпване на водата в колектор, който образува в горната шахта три отделни линии за равномерно разпръскване на водата.


„Помпата WEDA 90 работи непрекъснато 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата в продължение на три месеца, изпомпвайки повече от 2000 литра вода в минута. Веднъж достигнали пределната влажност, повредените количества дървесни стърготини вече могат да бъдат безопасно отстранени и изхвърлени. Новата система работи толкова добре, че фабриката за биомаса я закупува като постоянно решение за превенция срещу пожари“, заявиха в заключение от Атлас Копко България.

 

Повече информация за Атлас Копко България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Атлас Копко България, Atlas Copco

Още от ВиК