Внедрявания

Продуктите на Steinzeug-Keramo осигуряват устойчива на корозия канализационна мрежа за „колонията на творците“ в Дания

09.01.2019 г.

In SerbianКорозията е причина за компрометиране на редица строителни конструкции и инфраструктурни съоръжения, а рискът от това кара проектанти, строители, инвеститори и производители да предприемат строги мерки за нейната превенция. В особена степен това важи за ВиК мрежите и съоръженията по тях, където контактът с водата е неизбежен. Едно от решенията е адекватният избор на материали и именно по тази тема Инженер.bg разговаря с г-н Емил Димитров, регионален представител на Steinzeug-Keramo.Steinzeug-Keramo, част от структурата на Wienerberger, е водещ производител на изделия от стъклокерамика за ВиК инфраструктура. Господин Димитров разказа за един от многобройните проекти, в които решенията на Steinzeug-Keramo се оказват подходящ избор не само заради изключителната здравина на материала, но и поради безусловната му устойчивост на корозия.


„В белгийската община Sint-Martens-Latem се намира едно малко и живописно село на име Deurle, познато като „колонията на творците“, тъй като именно там се заражда Фламандският експресионизъм“, разкри той.


Въпреки идеалистичния пейзаж, в който редица художници, скулптури, писатели и поети намират и днес вдъхновение от „майката-природа“, дори и колония на творците, селото има нужда от надеждна ВиК инфраструктура. Така, когато през 2014 г. са построени нови жилищни сгради в източната му част, се разширява и канализационната мрежа. Чрез използване на отворен изкоп са положени 1000 m стъклокерамични тръби DN 250 и 690 m сградни отклонения DN 150. Инсталирани са и 29 шахти на дълбочина 4 m.При изготвянето на проекта е взето решение да се премине от смесена към разделна канализационна мрежа, за да се облекчи натоварването на пречиствателната станция за отпадъчни води. „Това обаче означава, че битовата отпадъчна вода ще има по-дълъг престой в тръбопровода, а мрежата ще се промива от по-малки водни количества, което повишава значително риска от корозия“, посочи г-н Димитров.


Специалистите, отговорни за проекта, се обединяват около решението да се използва стъклокерамика като материал както за тръбите, така и за всички фитинги и шахти. „Именно високата устойчивост на корозия е сред отличителните качества на глината. Като материал тя се използва от древността, но в нашето съвремие характерът и съдържанието на отпадъчните води са далеч по-агресивни. Въпреки това стъклокерамиката е материалът, който може да гарантира устойчивост, надеждност и дълъг експлоатационен живот на съоръженията“, подчерта още регионалният представител на Steinzeug-Keramo.Повече информация за Steinzeug-Keramo, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Steinzeug-KeramoSint-Martens-Latem

Още от ВиК