Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Ремонт във Версай! HTI България разказва защо за водопровода са избрани тръбите на Saint-Gobain PAM

03.10.2019 г.


Пищен, великолепен, символ на френския абсолютизъм – дворецът Версай е мястото, от което се управлява Франция между 1682 г. и 1789 г. Днес сградата и паркът около нея са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и една от най-предпочитаните туристически дестинации. Това не е случайно, както и фактът, че каквато и да е намеса в целостта и конструкцията на комплекса изисква внимателна подготовка и най-прецизно изпълнение. А какво да кажем, когато става дума за подземната инфраструктура? Повече за емблематичния проект, при който се налага обновяване на водопровода, минаващ под главния площад на Версай, за Инженер.bg разказаха от HTI България.


 

Да ремонтираш Версай


Версай в цифри:


Площта на двореца е над 50 000 m2, а общата му квадратура, включително градините, надхвърля тази на Манхатън. В сградата има 2153 прозореца и 67 стълбища.

В Огледалната стая има общо 1000 свещи, разположени на 17 големи и 26 по-малки полилея.

„За реновацията на водоснабдителния тръбопровод в двореца Версай са използвани чугунени тръби на Saint-Gobain PAM. Положени са общо 970 m с диаметър DN 700 от гамата Natural”, заявиха от българското дружество на HTI, партньор на производителя.


За да се осигури най-доброто техническо решение в случая, е използван безизкопен метод, който отговаря оптимално на предизвикателствата в градска среда, а именно:

 - Преминаване през множество инфраструктурни мрежи в исторически район;

 - Свеждане до минимум на неудобствата за хората;

 - Максимално ограничаване на времето за изпълнение и обхвата на строителната площадка.В строежа на двореца участват над 30 000 работници и над 6 000 коня. По време на работата зачестяват трудовите злополуки. Научавайки за това, Кралят-Слънце Луи XIV нарежда да се изплатят щедри компенсации на семействата на пострадалите.

„Новият тръбопровод е положен чрез микротунелиране. Този процес преминава през няколко основни стъпки, но най-общо – първо се прави пилотен отвор със сондажна машина, след което водопроводните тръби се свързват, като се издърпват от машината“, обясниха от HTI България.

 

Гамата Natural на Saint-Gobain PAM


Гамата Natural е подходяща както за транспортиране на вода в междуселищни системи, така и за разпределение на водата в населени райони, като обхваща размери от DN 60 до DN 1000. Чугунените тръби на Saint-Gobain PAM се отличават с високо ниво на устойчивост, както и лек и бърз монтаж. Да видим и какви са причините:

 - Външната защита на тръбата се осигурява от специалния син слой – BioZinalium, който е съставен от два компонента: цинково-алуминиево обогатена 85-15 медна сплав с минимална повърхностна плътност 400 g/m2 и защитен слой от силноустойчиво епоксидно покритие, нанесено чрез катафореза или прахово покритие, известно като Aquacoat;

 - Вътрешната стена на гамата Natural се състои от центрофугиран циментов разтвор, който предлага отлични хидравлични характеристики и ефективна защита срещу агресивността на водата. Благодарение на гладката вътрешна повърхност се намаляват загубите на напор;

„Тръбите се предлагат и с допълнителни защитни покрития, когато трябва да се инсталират в агресивни почви или да провеждат агресивни води“, уточниха още от HTI България;

 - Свързващите фитинги гарантират водонепропускливост и могат да поемат ъглови отклонения и радиусни криви.Повече информация за Ейч Ти Ай България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: HTI България, Saint-Gobain PAM, pixabay.com

Още от ВиК